Flekker

Bli kvitt gule svetteflekker

Vi har testet tre populære kjerringråd. Sjekk hva som funker best!

EN COCKTAIL AV SVETTE OG DEO STÅR BAK DE SKJEMMENDE FLEKKENE: Heldigvis er det mulig å fjerne dem, så lenge du vet hva du gjør. Foto: Cecilie Leganger
EN COCKTAIL AV SVETTE OG DEO STÅR BAK DE SKJEMMENDE FLEKKENE: Heldigvis er det mulig å fjerne dem, så lenge du vet hva du gjør. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Få ting er mer irriterende enn gule svetteringer under armene på hvite t-skjorter.

Dette er basisplagg vi bruker mye, og det er kjedelig når de blir stygge. Ikke minst nå som det er sesong for å bruke dem.

Og selv på helt nye freshe trøyer, kan svetteflekkene dukke opp på rekordtid. Ikke bare er de skjemmende, men de kan også være vanskelige å fjerne.

Svette + deo = flekker

Grunnen til at flekkene er så vanskelige å fjerne, er fordi svetten vår er ganske komplisert. I tillegg til vann, så inneholder den salt, feromoner, natriumklorid og andre stoffer som setter merker.

Og ifølge Else Liv Hagesæther, som er rengjøringsekspert og forfatter av flere rengjøringsbøker, deriblant «RENT - så enkelt!», skiller vi mellom to typer svette.

- Svette kan være sur eller basisk. Flekkene løses derfor på forskjellige måter, sier hun til KK.no.

Deodoranten, sammen med svetten, gjør i tillegg vondt verre. I alle fall om du ikke vasker plaggene godt nok.

- Bestanddeler i deodoranten kombinert med salter, som skilles ut i svette, vil ved dårlig rengjøring også kunne sette seg i tekstilfibrene under armene. I ytterste konsekvens vil tøyfiberen her bli helt stivt og misfarget, sier Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice.

Natron, eddik og sitron

For å fjerne flekkene, er rådene ekspertene gir, å prøve seg fram. Og mye av jobben gjør du før du legger t-skjorten i vaskemaskinen.

- Prøv å bløtlegge plagget enten med vann tilsatt litt eddik, med vann tilsatt salmiakk (én teskje salmiakk per desiliter vann), eller i lunkent vann tilsatt Biotex, tipser Hagesæther.

GODE HJELPERE FOR UMULIGE FLEKKER: Salmiakk, eddik, sitron, natron, flekkfjerningsmidler og blendahvitt vaskepulver... Foto: Cecilie Leganger
GODE HJELPERE FOR UMULIGE FLEKKER: Salmiakk, eddik, sitron, natron, flekkfjerningsmidler og blendahvitt vaskepulver... Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Skaar anbefaler også riktig forbehandling, og mener vi bør helle flytende tøyvaskemiddel rett på flekken, og la det virke opptil en halvtime før tøyet vaskes som normalt.

Du kan også sjekke ut sitrontrikset, eller blande deg en cocktail av natron og vann, og smøre den rett på flekken med en tannbørste.

Hva funker best?

Vi tok en uhøytidelig test på tre gamle hvite t-skjorter vi hadde i skapet. På den ene, sprutet vi saften fra en sitron på de skjemmende flekkene.

SITRONTRIKSET!: Funker faktisk ganske bra i vår test. Foto: Cecilie Leganger
SITRONTRIKSET!: Funker faktisk ganske bra i vår test. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

De gule svetteringene på t-skjorte nummer to, fikk en miks av natron, som også er fint å bruke i sjampoen, og vann (cirka èn del natron og fire deler vann) på sine flekker. Her brukte vi en tannbørste ved påførsel.

NATRON OG VANN: Et tips som stadig går igjen, er å smøre på en natronpaste rett på flekken. Foto: Cecilie Leganger
NATRON OG VANN: Et tips som stadig går igjen, er å smøre på en natronpaste rett på flekken. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Den siste t-skjorten la vi i en bøtte med eddik og vann i en halvtime før vi vasket den i vaskemaskinen. Eddik blir sett på som et vidundermiddel for vanskelige flekker, og er dessuten gull for jeansene dine.

EDDIK - KLASSISK TRIKS: Noen dråper i en bøtte med varmt vann er fint for bløtlegging, men i vår test så vi liten forskjell etter en halvtime... Foto: Cecilie Leganger
EDDIK - KLASSISK TRIKS: Noen dråper i en bøtte med varmt vann er fint for bløtlegging, men i vår test så vi liten forskjell etter en halvtime... Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Alle tre fikk seg en runde på 40 grader i maskinen. Resultatet? Vi ble overrasket over effekten av natronen og sitronen - her har flekkene bleknet, selv om de fortsatt er der.

Hvordan det gikk med trøya fra eddikbøtta? Skuffende liten forskjell, men kanskje plagget må ligge litt lenger i bløt enn en halvtime neste gang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer