Vårt forhold til sex begynner å ta form alt i barndommen. Ditt forhold til sex i dag er resultatet av den samlede erfaringen du har når det gjelder seksualitet. Har du gode erfaringer er sannsynligheten stor for at sexlivet ditt er godt. Har du dårlige erfaringer kan sexlivet bli deretter.
Den kjente britiske sexterapeuten Tracey Cox har sett på hvilke personer som i størst grad påvirker erfaringene dine.
Her er sexsabotørene:
Foreldrene dine
Genene dine har mye å si for hvilken personlighet du utvikler, hvordan du forholder deg til andre mennesker og hvor stor sexlyst du har. Dersom din mor eller far hadde lav libido, er det mulig du også har det. I tillegg har dine foreldres holdning til sex stor betydning for din egen holdning.
Har du vokst opp med strenge foreldre som snakket om storken til du var 20, har du mest sannsynlig et annet forhold til sex enn de med foreldre som tasset nakne rundt i heimen, og som ga dem en pakke kondomer og et muntert blunk når de skulle på date.
Selv om du skulle ende opp med et motsatt forhold til sex som det dine foreldre har, har de påvirket deg. Din holdning til sex blir en reaksjon på holdningen de har.
Hvordan dine foreldre forholdt seg til hverandre seksuelt har også betydning for deg. Det er jo foreldrene våre som i første omgang lærer oss hvordan menn og kvinner behandler hverandre.
Eksen din
Vi har nesten alle en sentral eks-kjæreste som vaker i bakhodet. Hvordan denne personen fikk deg til å føle i forhold kropp og sex har ofte mye å si for hvor god du tror du er i senga. Var eksen kjærlig og generøs er sjansen stor for at det gjorde deg tryggere seksuelt. En som var kritiserende og manipulerende gjorde neppe mye for å styrke den seksuelle selvfølelsen din. Har du vært skikkelig uheldig har du hatt en eks som klarte å ribbe deg for all lyst.
I andre tilfeller kan eksen være den personen du stadig måler nye kjærester opp mot, og som du har utviklet urealistisk høye forestillinger om. Ingen er så bra at de bør få dominere alle dine forhold i etterkant.
Kjendiser
Det finnes to typer sexliv; det som er perfekt, og det som er virkelig. Den perfekte sexen er den du ser i tv-serier og på film, med perfekte mennesker, med perfekte kropper, i perfekte positurer, i perfekte omgivelser. Virkelig sex er den sexen virkelige mennesker har, altså folk som deg. Og denne sexen er sjelden perfekt.
Mange prøver å skape seg et liv og sexliv som dem vi ser på skjermen. De er dømt til å bli skuffet. Ikke gå i den fella. Nyt den uperfekte sexen du har med den uperfekte partneren din - til fulle.
Vennene dine
I den perioden av livet hvor vi begynner å være seksuelt aktive er gjerne venner våre nærmeste rådgivere. Det er fint å ha noen å lufte ting overfor, men det er kanskje ikke alltid man skal lytte til tipsene man får. Tenåringer er sjelden helt ærlige om sine seksuelle opplevelser. Det er mye lettere å si at alt var fantastisk, framfor å legge ut om hvor klønete det hele egentlig artet seg. Så sitter alle igjen og tror at alle i venneflokken har fabelaktig sex, utenom en selv. Venner i denne alderen er kanskje de som lettest gir deg følelsen av å være mislykket.
Slik bryter du mønsteret:
Mener du at du er dømt til et labert sexliv, selv om menneskene som har omgitt deg ikke akkurat var store inspiratorer på området? Det er i alle fall ikke nødvendig.
Dersom du anerkjenner påvirkingen disse personene har hatt på deg, kan du gjøre noe med saken:
1. Vær oppmerksom på oppfatningene du har dannet deg av sex, og utfordre dem. Skriv ned tre hovedmeldinger du har fått om sex fra hver av persongruppene i listen over.
Deretter skriver du ned sunnere alternativer til meldingene, som du kan bruke til å endre dine sexoppfatninger.
Av disse meldingene velger du deg fem, heng dem på speilet på soverommet og se på dem daglig. Dette kan bidra til å justere dine sexoppfatninger.
2. Utdann deg seksuelt. Skaff deg gode bøker om emnet, og les både om den følelsesmessige delen av sexlivet, så vel som den praktiske og tekniske.
Kunnskap er makt. Jo flere motbevis du har å slå i bordet med overfor de usunne sexmeldingene du har mottatt i fortiden, jo større sjanse har du for å endre sexlivet ditt til det bedre.
3. Jobb med selvtilliten din. Dersom dine opplevelser har fått deg til å tvile på at du er seksuelt attraktiv, bør du omgi deg med mennesker som gir deg tilbakemelding på at du er fin som du er. Ta gjerne kurs eller delta i aktiviteter som kan gi deg troen på deg selv.
4. Ikke vær redd for å søke hjelp. Hvis du opplever å ha alvorlige problemer eller du ikke har følelsen av å ha kontroll, bør du oppsøke profesjonell hjelp. Noen ganger kan et par timer hos en rådgiver spare deg for år med sjelegransking.
LES OGSÅ:
Kilde: ivillage.com