Helse & Livsstil

Bli kvitt snorkingen

Flere og flere kvinner snorker, og det passer dårlig til vårt feminine selvbilde. Snorking kan faktisk være helseskadelig, men operasjon er ikke eneste utvei.

Bli kvitt snorkingen
Publisert
Sist oppdatert
Stensby sykehus på Minnesund har spesialisert seg på å operere snorkere ved hjelp av lavfrekvente radiobølger, som får vevet til å krympe. Metoden skal ha færre bivirkninger og bedre resultater enn laser. - De fleste som kommer til operasjon, er menn, men flere og flere kvinner ber også om samme type hjelp. Stadig flere kvinner snorker nemlig, sier øre-nese-hals-spesialist Magne Tvinnereim, som startet EuroSleep og er medlem av Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnlidelser.– Nå er cirka hver fjerde pasient kvinne. Etter førtiårsalderen snorker rundt halvpartenav oss, uavhengig av kjønn. Men kvinner snakker ikke så mye om sin egen snorking.Mange synes nok det er lite feminint. Det blir et slags tabu.HelseskadeligSnorking er ikke bare irriterende for dem du sover sammen med. Det kan også være direkte farlig for deg selv.Risiko: Trøtthet og hodepine er de vanligste bivirkningene avnormal snorking. Dårlig og avbrutt søvn gjør at risikoen for å havne i en bilulykke er 17 ganger høyere enn for andre. Har du mer enn fem pustestopp i timen, øker i tillegg risikoen for hjerteproblemer, blodpropp og hjerneblødning.SnorkefaktorerDisse faktorene kan øke risikoen for at du blir en storsnorker:● snorking i familien● overvekt● økt alder● slapp muskulatur i halsen● nesetetthet● store mandlerAndre valg enn operasjon:Maske: Kobles til over nesen, tilfører luft, holder luftveiene åpneog gir som oftest et normalt søvnmønster. Tilbys gjerne de som snorker aller mest og har gjentatte pustestopp.Skinne: Bittskinne som festes til tennene og sørger for bedre luftpassasje om natten. Må spesiallages.Snorkeplaster: Hjelper til å holde neseborene åpne. Selges påapoteket.Akupunktur: Skal ha hjulpet mange snorkere.Spray. Noen helsekostbutikker selger en spray som skal kunne hjelpe.Snorkeball: Hvis du bare snorker når du ligger på rygg, kan det hjelpe å sy en tennisball fast i pyjamasryggen.Livsstil: En sunnere, og ikke minst slankere, livsstil kan hjelpe hvis du er overvektig. Det samme kan måteholdent alkoholforbruk.Trening: Kan hjelpe fordi det frigjør adrenalin, som igjen åpner luftveiene, og fordi det kan bidra til vektreduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer