Hudpleie

Bli kvitt svarte prikker

Dritt lei hudormene? Slik får du bukt med problemet.

PLAGSOMME PRIKKER: Både svarte prikker og hudormer er plagsomme og ikke særlig lekre. Eksfolier huden et par ganger i uka, helst med en fruktsyrepeeling, for å forbedre huden, sier eksperten. Foto: Getty Images/iStockphoto
PLAGSOMME PRIKKER: Både svarte prikker og hudormer er plagsomme og ikke særlig lekre. Eksfolier huden et par ganger i uka, helst med en fruktsyrepeeling, for å forbedre huden, sier eksperten. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De er hverken vakre eller ønskelige, men likevel dukker de såkalte hudormene stadig opp i ansiktet.

For mange av oss er de svarte prikkene hakket mindre plagsomme enn kviser, men likevel ønsker de fleste å bli kvitt dem.

Men først, hvorfor dukker de opp?

LES OGSÅ: Dritt lei kviser? Spis mer løk!

Hva er hudormer?

– Svarte prikker eller hudormer er opphopning av talg og keratin i talgkjertlene, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

Denne talgen blir etter hvert hard og danner små kuler, og disse kalles komedoner. Sorte prikker blir svarte fordi talget har oksidert, og disse kalles åpne komedoner.

– Hudormer, eller hvite kuler litt dypere i huden, kalles lukkede komedoner. Disse kan senere danne dype (underjordiske) kviser, sier hun.

T-SONEN: Prikkene oppstår oftest i den såkalte T-sonen, siden talgproduksjonen er større nettopp her.  Foto: Getty Images/iStockphoto
T-SONEN: Prikkene oppstår oftest i den såkalte T-sonen, siden talgproduksjonen er større nettopp her. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Hva skyldes de?

Komedoner oppstår når talgkjertlene tettes igjen på grunn av en opphoping av døde hudceller på hudoverflaten og inne i talgkjertelåpningene.

Det er flere årsaker til at denne opphopningen av døde hudceller på huden og i porene oppstår.

– Talgproduksjonen har også noe å si for om man utvikler komedoner. Høy talgproduksjon vi lettere danne komedoner enn lav, sier Johansen.

Mye soling vil dessuten kunne gi opphopning av døde hudceller.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Dette er veldig vanlig hos de med uren hud og kviser, men andre kan også slite med det, forklarer Johansen.

Det er vanligst å få svarte prikker eller hudormer i T-sonen, der hvor talgproduksjonen er høyest.

LES OGSÅ: Ikke glem å smøre og pleie halsen

Hvordan blir du kvitt dem?


Heldigvis er det noe du kan gjøre for å bli kvitt, eller i alle fall minimere problemet med svarte prikker.

Peeling! sier Johansen.

Dette bør du imidlertid være forsiktig med om du har mye uren hud, da eksfoliering kan irritere den ytterligere.

– Det beste er å bruke produkter med høy konsentrasjon av glykolsyre. Denne fruktsyren løsner bindingene mellom de døde hudcellene, slik at de løsner.

Johansen forteller videre at du ved å bruke et slikt produkt gir effekt lenger ned i porene.

Produkter som kombinerer glykolsyre med A-vitamin, er også et godt valg om du sliter med uren hud, svarte prikker og hudormer.

A-vitamin virker nemlig såkalt komedolytisk, noe som vil si at det løser opp komedoner. I tillegg har det antiageeffekt, så for deg med voksen-akne er produkter med denne kombinasjonen av ingredienser perfekt.

– Løsningen for deg som sliter med kombinasjonen rynker og kviser eller svarte prikker, sier Johansen og anbefaler blant annet Vit-A-Plus-serien til md Formulations.


LES OGSÅ: Ikke skrubb huden for ofte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer