Ekteskap

Bli skilt i kirken

Flere danske prester stiller seg positive til å innføre et kirkelig skilsmisserituale.

Ikke alle ekteskap er en dans på roser.
Ikke alle ekteskap er en dans på roser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En dansk prest og psykoterapeut vil tilby skilsmisseritualer i kirken. Ideen bakkes opp av en rekke prester i den danske folkekirke.
  • Slik bevarer du kjærligheten
  • Huslige menn får bedre sex
  • Gifter oss til husarbeid
  • Gift deg på syv minutter
  • Verdig avslutning

    Kirken skal ikke lenger kun være forbundet med brudeparets lykkelige «ja» til hverandre ved alteret, men også et farvel til det samme løftet, mener en dansk prest og psykoterapeut, Ilse Sand. Og ukonvensjonelt forslag til tross, presten får støtte fra flere hold om å innføre skilsmisseritualer i kirken. En av prestene som er positive til ideen er Henrik Fuglsang-Damgaard fra St. Bendts Kirke i Ringsted, Danmark:- Det er en god idé å få skilsmissen klarert på en ordentlig måte. Vi vet jo at det ikke er alle ekteskap som holder, og kan vi gi ekteskapet en start kan vi også gi det en avslutning. Jeg tror det er behov for et slikt rituale, sier han til Berlingske.dk, som på en ringerunde til 15 danske prester fant at flertallet var positive til forslaget. Kristine Stricker Hestbech fra Stefanskirken i København mener det kan være positivt at paret blir nødt til å være i samme rom og gi bruddet oppmerksomhet. - Det er selve ritualet som er det essensielle. Å få tillate smerten og sorgen, som det ikke alltid er så lett å vite hvor man skal få utløp for. I det kristne er det alltid mulighet for en ny start, hvor man sier farvel til det som var og hilser en ny tid velkommen, sier hun.

    Skreddersydd rituale

    Ilse Sands tanke bak skilsmisseritualet er at det kan foregå i borgerlige eller kristne former. I hennes «skilsmissepakke» inngår det fem innledende samtaler i forakant av ritualet i den hensikt å kunne skreddersy det, akkurat som en vielse. Hun ser også for seg at partene skriver avskjedsbrev som de selv leser opp. - Kanskje kan brevene hjelpe parene å fortelle deres felles historie, som slutter ved skilsmissen. Det skal spesielt fokuseres på de positive aspektene ved å gå videre også kan parene ønske hverandre hell og lykke på ferden, sier Ilse Sand.Deretter ser hun for seg at man tenner lys, leser et dikt eller et bibelvers, før presten velsigner paret og alle synger en avsluttede salme. - Jeg tror det vil være stor interesse for et slikt tiltak. Siden paret betaler selv får de også mye større innflytelse over ritualet og trenger ikke å holde seg innenfor så stive rammer, sier hun til Berlingske.dk. LES OGSÅ:
  • Unngå femårskrisen
  • Slik skal en bra mann være
  • Muchomannen er her
  • Menn er overflødige
  • Huslige menn får bedre sex
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer