<strong>KLOR OG BRUNFARGE:</strong> Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam vil ikke den naturlige brunfargen din bli blekere av å bade i klorvann.  Foto: 6PA/MAXPPP
KLOR OG BRUNFARGE: Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam vil ikke den naturlige brunfargen din bli blekere av å bade i klorvann. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer

Brun

Blir brunfargen borte av å bade i klorvann?

Vi har fått svaret mange solelskere lurer på...

Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som tilbringer mange timer med å ligge flatt ut på stranda eller ved bassengkanten om sommeren, og pleier brunfargen din som om den skulle vært hellig?

Ja, da har du helt sikkert fått med deg myten om at det å bade i basseng eller klorvann kan blekne den gylne sommerhuden din.

Mange mennesker tror fortsatt på denne myten, og unngår derfor å bade mye i basseng med klor når de er på ferie.

Men er det egentlig noe sannhet i at klor kan bleke hud?

Vi vet at det kan ha en effekt på håret vårt og i noen tilfeller føre til grønnskjær, men har det egentlig noe å si for brunfargen?

LES OGSÅ: Få badetøyet til å vare én sesong lenger

- Pigmentet ligger godt beskyttet

For å komme til bunns i denne saken tok KK.no kontakt med hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke).

Og svaret hans var ganske enkelt – nei!

- Pigmentet og melanocytter som produserer pigment ligger godt beskyttet slik at de blir ikke påvirket av klorin i svømmebasseng. Jeg finner ingen forsking eller data som viser at det er tilfellet heller, har han uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Se opp for avføring i offentlige basseng/a>

«Falsk» farge er mer utsatt

Ifølge hudlegen vil imidlertid en brunfarge som kommer fra
spraytanning eller selvbruningskrem kunne blekes.

- Spraytan/faketan som ligger helt ytterst i huden vil nok være mer utsatt, forklarer han.

Rørdam presiserer også at det er flere ting enn hvorvidt klorvann bleker sommerhuden du bør tenke på når du oppholder deg i solen.

Ifølge hudlegen slipper nemlig vann gjennom en del UV-stråler – så man bør huske å smøre seg rikelig med vannfast solkrem før du skal bade.

- Husk at vannet slipper igjennom en del UV-stråling så man kan bli brent selv om man er i basseng eller sjøen, sier Rørdam.

LES OGSÅ: Så mange økter må til i ferien

Denne saken har tidligere blitt publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer