Tegn På Kjønn

Blir det jente eller gutt?

Forskere motbeviser det alle har trodd var sant.

VENTER DU JENTE ELLER GUTT? Det er nesten, men ikke 100 prosent, tilfeldig.  Foto: All Over Press
VENTER DU JENTE ELLER GUTT? Det er nesten, men ikke 100 prosent, tilfeldig. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Drømmer du om å få barn? Eller har du kanskje akkurat blitt gravid og lurer på om det er en jente eller gutt som er på vei?

I flere tiår har mange trodd at dersom du har jenter fra før, så er sjansen størst for å få enda en jente. Og motsatt hvis du har gutter fra før.

Nå viser imidlertid en ny studie at det kanskje ikke stemmer likevel.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

Er kjønnet tilfeldig?

Barnets kjønn blir avgjort i det øyeblikket en sædcelle smetter inn i en eggcelle. Har denne et x-kromosom, blir det en jente, og bærer den et y-kromosom, blir det en gutt.

Så er spørsmålet, er det 100 prosent tilfeldig om det blir en jente eller en gutt?

Forskere vet veldig lite om dette, men i flere tiår har man trodd at jente økte sjansen for flere jenter og gutt økte sjansen for flere gutter.

En studie utført på 70-tallet viste nemlig nettopp dette, ifølge forskningsnettsiden Videnskab.dk.

Nå viser imidlertid en ny dansk undersøkelse at det ikke er større sjanse for å få flere jenter om man allerede har jente.

Amy Frølander ved Danmarks Statistik, statistisk sentralbyrå i Danmark, har undersøkt kjønnsrekkefølgen i danske familier som har fått mer enn tre barn i årene fra 1970 til 2012.

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever med å få barn

SØSTER ELLER BROR? Om du allerede har barn fra før, spiller det ifølge en ny studie ikke noe for den nye babyens kjønn om det er gutter eller jenter du har fra før.  Foto: All Over Press
SØSTER ELLER BROR? Om du allerede har barn fra før, spiller det ifølge en ny studie ikke noe for den nye babyens kjønn om det er gutter eller jenter du har fra før. Foto: All Over Press Vis mer

Regnet ikke med tvillinger

I alt har Frølander undersøkt 225 000 familier.

Resultatet viser at sjansen for å få gutt nummer fire er 52,3 prosent, hvis man har tre gutter fra før, mot normalt 51,3 prosent.

– Det er imidlertid ikke statistisk signifikant. Det er like stor sjanse for å få en gutt ved første graviditet som etter femte graviditet, selv om de fire foregående er gutter, sier Frølander ifølge Forskning.no.

Hvorfor den nye studien har kommet fram til et annet resultat enn det forskerne gjorde på 70-tallet, er det ingen som med sikkerhet vet.

Ifølge Forskning.no spekuleres det blant annet i om det skyldes at den nye studien ikke regner med tvillinger, eller om det kan ha å gjøre med at kvinner i dag får barn senere.

Selv om det finnes svært lite forskning, mener man blant annet at kvaliteten på sædcellene kan påvirke kjønnet, men også kvinnens kosthold.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

God sædkvalitet gir gutter

Ifølge Videnskab.dk er det funnet bevis for at god sædkvalitet øker sjansen for å få en gutt, mens dårlig sædkvalitet øker sjansen for å få en jente.

- Hvis man gjerne vil ha en gutt, kan man prøve å passe på sædkvaliteten. Vil man ha en jente, kan man altså slappe litt mer av, har professor Jens Fedder ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, tidligere uttalt ifølge det vitenskapelige nettstedet.

For å holde sædkvaliteten god, er det ifølge professoren flere ting menn kan gjøre. Man mistenker nemlig at sædkvaliteten kan påvirkes av livsstilen.

Et kosthold bestående av mye sukker og mettet fett, er blant momentene som skal kunne påvirke sædkvaliteten i negativ retning.

Kvinners livsstil mener man også at kan påvirke om det blir gutt eller jente.

LES OGSÅ: Ville du blitt med på en fremmeds fødsel?

BARE JENTER ELLER GUTTER? Det kan blant annet påvirkes av mannens sædkvalitetet. Men mest av alt av tilfeldigheter.  Foto: (c) Matelly/cultura/Corbis/All Over Press
BARE JENTER ELLER GUTTER? Det kan blant annet påvirkes av mannens sædkvalitetet. Men mest av alt av tilfeldigheter. Foto: (c) Matelly/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer

Underernæring og prøverør

En britisk studie har tidligere vist at kvinner som er underernært, har større sjanse for å få en jente. En gruppe forskere fant ut dette, da de studerte gravide kvinner i Etiopia i en periode der det var stor matmangel.

Kvinnene blant de 25 prosentene med mest muskler på armene, hadde mer enn dobbelt så stor sjanse for å føde guttebarn enn kvinnene blant de 25 prosentene med minst muskler, ifølge Forskning.no.

Ifølge Vitenskab.dk er det dessuten 51/49 prosent sjanse for å få en gutt hvis babyen er «hjemmelaget».

Får dere derimot litt hjelp, øker sjansen for gutt enda litt mer. Ved kunstig befruktning er det 53/47 prosent sjanse for å få en gutt.

Men, før du snur opp ned på kostholdet eller beordrer mannen på diett, vær klar over at faktorene nevnt i denne artikkelen øker sannsynligheten for det ene eller andre bitte litt.

Om det blir en jente eller gutt er fortsatt mest tilfeldig og - aller mest helt uvesentlig.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer