Småsulten

Blir du fort sulten etter å ha spist?

Her er den vanligste årsaken.

RASKT SULTEN IGJEN?: Da kan det faktisk være at måltidet du spiste sist ikke inneholdt nok viktige næringsstoffer.  Foto: stokkete - Fotolia
RASKT SULTEN IGJEN?: Da kan det faktisk være at måltidet du spiste sist ikke inneholdt nok viktige næringsstoffer. Foto: stokkete - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har knapt gått en time etter lunsj, før du kjenner at det rumler i magen.

Kjenner du deg igjen?

Det kan selvfølgelig være den velkjente 14.00-slumpen - der energien din synker, trøttheten sniker seg på og søtsuget setter i gang. 

Men dersom du stadig vekk opplever at du raskt blir sulten igjen etter maten, kan det være et tegn på at måltidene dine mangler noe.

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Sjekk at måltidet ikke mangler dette

- Det kan være et tegn på at du bør inkludere mer protein og fiber i måltidet, forteller Anita Marie Myrvang, ernæringsfysiolog og rådgiver i Somebody.no.

Gode kilder til protein er blant annet kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter, soya, tofu og bønner. Gode kilder til fiber inkluderer grovt brød og andre grove kornsorter, i tillegg til frukt og grønnsaker.

PROTEINER: For å unngå at du raskt skal bli sulten igjen er det viktig at måltidet inneholder nok protein og fiber. En god kilde til protein er blant annet egg. Foto: Thinkstock.com
PROTEINER: For å unngå at du raskt skal bli sulten igjen er det viktig at måltidet inneholder nok protein og fiber. En god kilde til protein er blant annet egg. Foto: Thinkstock.com Vis mer

En suppe eller enkel salat er altså ikke alltid nok - i hvert fall ikke hvis du er blant dem som raskt blir sulten igjen. 

- Det kan være lurt å planlegge måltidene litt og gjerne ta med mat hjemmefra, siden det kan være vanskelig å finne både grove og proteinrike måltider når du er ute på farten.

- Lag deg en wrap eller en salat med mettende ingredienser - eventuelt så fungerer den gode gamle brødskiva også bra med det riktige pålegget. Det er også lurt å ha frukt og grønnsaker tilgjengelig, så du ikke får den verste sulten før neste måltid, sier Myrvang.

LES OGSÅ: Slik hardkoker du egg i ovnen

Lytt til kroppen din

EKSPERTEN: Anita Marie Myrvang er ernæringsfysiolog og jobber i Somebody.no. Foto: Privat
EKSPERTEN: Anita Marie Myrvang er ernæringsfysiolog og jobber i Somebody.no. Foto: Privat Vis mer

Men hva betyr egentlig «raskt sulten»? Finnes det noe fasitsvar på hvor lenge et måltid bør holde deg mett, og når det er vanlig å bli sulten igjen?

- Det er individuelt hvor fort du blir sulten. Dette skyldes at hvor du er i livet og hvor aktiv du er, påvirker hvor mye energi du har behov for, sier Myrvang.

Hun forklarer at dersom du er frisk og ellers har en normal appetittregulering, så vil kroppen si fra når den har fått nok mat og når det er på tide å spise igjen - dette bestemmes av hormoner, blodverdier og strekking av magesekken.

Men det er også en rekke psykologiske og sosiale faktorer som spiller inn.

- Dette er noe kroppen i utgangspunktet fikser selv, men vi er ofte dårlige til å lytte til den. Det kan være lett å blande mellom det å være fysen på noe og det å være sulten. Den enorme og nærmest konstante tilgangen på mat gjør at vi blir mer ukritiske til hva vi spiser og hvor ofte vi spiser, sier ernæringsfysiologen.

Hun anbefaler at du lytter til kroppen din og velger smart.

LES OGSÅ: Kosen det er lov å unne seg

Slik stopper du søtsuget

Så, det er altså stor sannsynlighet for at det ikke er sulten som sniker seg på kort tid etter maten, men at du egentlig bare er fysen på noe.

For at du skal unngå de aller søteste og mest kaloririke godsakene, finnes det heldigvis noen grep som bidrar til å stoppe søtsuget.

– Det viktigste du gjør er å legge en plan for hvordan du skal spise tre hovedmåltider og tre mellommåltider hver dag, har klinisk ernæringsfysiolog ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI), Kari Sellæg, tidligere uttalt til KK.no.

FROKOST ER VIKTIG: Hvis du stadig vekk opplever at sulten sniker seg på kort tid etter et måltid, kan det også skyldes at du ikke spiser nok tidligere på dagen - noe som er en vanlig årsak til blant annet søtsug. Foto: Colourbox
FROKOST ER VIKTIG: Hvis du stadig vekk opplever at sulten sniker seg på kort tid etter et måltid, kan det også skyldes at du ikke spiser nok tidligere på dagen - noe som er en vanlig årsak til blant annet søtsug. Foto: Colourbox Vis mer

Hun forklarer at den beste måten å unngå overspising og søtsug, er å spise nok mat den første halvdelen av dagen - og spesielt frokost er viktig.

Sørg for at måltidene består av langsomme karbohydrater fra grove kornprodukter og/eller grønnsaker, samt litt protein.

Sjekk også at du ikke har mangel på viktige næringsstoffer. Magnesium er et mineral som bidrar til å regulere nivåene av glukose, insulin og nevrotransmitteren dopamin i kroppen. Mangel kan derfor føre til store søtsug - spesielt på sjokolade. Sink er også viktig for utnyttelsen av insulin og glukose, og mangel kan derfor gi søtsug.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer