Alkohol

Blir du fortere full i varmen?

Ja, mener rusekspert. Dette bør du være obs på.

SOMMERDRINK: Det kan ofte føles som man blir raskere full i sommervarmen, men er det egentlig slik? Vi har snakket med en ekspert. Foto: Scanpix/NTB
SOMMERDRINK: Det kan ofte føles som man blir raskere full i sommervarmen, men er det egentlig slik? Vi har snakket med en ekspert. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En kald pils i sola og en forfriskende Piña Colada på stranden – og vips så føler du deg på randen til å være ravende full.

Nå har vi kanskje ikke vært så heldige å få den varmeste sommeren i Norge i år, men som nordmenn flest er vi ikke sene med å kose oss med alkoholen på feriereiser. 

Dessverre kan det ofte føles som om vi tåler mindre alkohol enn det vi vanligvis gjør. Men er det egentlig slik?

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før

Heteslag og dehydrering

– Ja, det stemmer at vi tåler mindre alkohol i varmen, så jeg anbefaler at man er forsiktig. Det er ikke vitenskapelig bevist hvorfor dette er tilfelle, men i all hovedsak handler det jo om at vi drikker for mye, sier rusekspert og klinikkdirektør ved Bergensklinikkene, Kari Lossius til KK.no.

SOLSTEK: Heteslag og dehydrering kan gjøre at kroppen tåler alkoholen dårligere, men det viktigste er å ikke drikke for mye. Foto: Scanpix/NTB
SOLSTEK: Heteslag og dehydrering kan gjøre at kroppen tåler alkoholen dårligere, men det viktigste er å ikke drikke for mye. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Det er tross alt ikke varmen i seg selv som gjør at vi blir fulle og dårlige, men heller det at vi overdriver inntaket og blir forgiftet av alkoholen. Likevel kan varme sommerdager gjøre opplevelsen litt verre.

– Er det svært varmt og du for eksempel får heteslag vil du føle deg uvel, og er du i tillegg dehydrert på grunn av varmen, vil kroppen håndtere alkoholen dårligere, forklarer hun.

Symptomene på et heteslag kan blant annet være svimmelhet, hodepine og sløvhet, noe som heller ikke er uvanlig ved et stort inntak av alkohol. Det kan derfor være lett å tolke dette som alkoholpåvirkning, eller det kan komme i tillegg til alkoholpåvirkningen.

LES OGSÅ: Alkohol kan øke risikoen for hudkreft

HA KONTROLL: Spis godt og før du drikker alkohol og vær bevisst på hvor mange alkoholenheter du drikker, anbefaler eksperten. Foto: Scanpix/NTB
HA KONTROLL: Spis godt og før du drikker alkohol og vær bevisst på hvor mange alkoholenheter du drikker, anbefaler eksperten. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Spis nok!

Det som spiller størst rolle er likevel hvor mye du drikker.

– Mange tror at det kan hjelpe å spise mat, drikke vann eller gå seg en tur når de har blitt fulle. Men det er dessverre lite som hjelper når skaden først har skjedd, forteller eksperten.

Hun anbefaler derfor at du heller er føre var, og passer på hvordan du nyter alkoholen. Det vil selvsagt si at du helst ikke bør helle nedpå til flasken er tom.

– Vær bevisst på hvor mye du drikker, gjerne ved å telle alkoholenhetene du får i deg. Det kan også være et godt tips å ta seg tid til å danse litt i stedet for bare å sitte og drikke, sier Lossius.

Når det er varmt i været kan det også påvirke appetitten din, og gjøre det vanskelig å spise godt nok. Og dersom du drikker alkohol på tom mage, vil du selvsagt bli full mye raskere.

– Sørg derfor også for å spise skikkelig med mat før du begynner å drikke, og få i deg nok vann i løpet av hele dagen, anbefaler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer