Du husker kanskje den tiden da du kunne feste både fredag og lørdag uten problemer. Og sannelig var ikke formen så aller verst på søndag heller.
Slik er det dessverre ikke for alltid. Etter hvert som du blir eldre får du virkelig kjenne på konsekvensene av en fuktig lørdagskveld på byen.
Søndagen er preget av hodepine, kvalme og lite energi, for ikke å snakke om den velkjente fylleangsten som kan komme snikende. Og noen ganger er det så ille at det også merkes langt utover mandagen, som om det ikke var en tung dag fra før av.
LES OGSÅ: Vin og øl – blir det egentlig krøll?
Dehydrering og abstinenser
Alkohol er avhengighetsskapende, så når vi drikker alkohol forsøker kroppen å tilpasse seg stoffet, og når du slutter å drikke får du derfor en slags abstinens.
Jo mer og jo oftere du drikker, desto mer toleranse utvikler kroppen for stoffet, som kan føre til større reaksjoner når du slutter å drikke, skriver Rustelefonen på sine hjemmesider.
I tillegg reduseres kroppens nivå av et hormon som styrer urinmengden, som gjør at du tisser mer, og kroppens væskebalanse blir i ulage. Dehydrering i seg selv kan gi utslag på formen din ved at du får mindre energi og dårligere humør, men hodepine er også et vanlig tegn på at du er dehydrert.
Men hvorfor blir egentlig fyllesyken bare verre jo eldre vi blir?

Legger oss tidligere – på stigende rus
Ifølge overlege ved Folkehelseinstituttet, Gudrun Høiseth, kan det være flere grunner til dette, og en av dem kan skyldes at vi fester og drikker annerledes etter hvert som vi blir eldre.
– Som ung festet du kanskje hele natten, og gikk ikke og la deg før klokken var seks på morgenkvisten. Og innen den tid hadde kanskje alkoholnivået i kroppen rukket å synke slik at du nesten var edru igjen. Når vi blir eldre er sjansen større for at vi legger oss tidligere, og dermed også på stigende rus, sier hun til KK.no.
Ja, før ville du nok ha avsluttet byturen med en kebab i de tidlige morgentimer, mens du nå med større sannsynlighet dropper nattmaten og gå tidligere til sengs. Og det å legge seg på stigende rus er som kjent ingen god idé dersom du har lyst til å unngå fyllesyke. Det kan også medføre en risiko dersom du skulle begynne å kaste opp i søvne.

Uten hvile tar det lenger tid
Når man er ung har man mye energi, og etter hvert som vi blir eldre blir vi generelt mer sliten av alle typer stimuli. Særlig hvis vi har stått opp tidlig, vært lenge oppe og festet, for så å stå opp tidlig igjen.
Nok søvn er viktig for å komme seg etter en ordentlig fyllekule, og er det noe man var eksperter på tidlig i tjueårene så var det å sove lenge – gjerne til langt ut på dagen.
– Med alderen kommer derimot flere gjøremål, spesielt dersom du har barn. Og det å sove hele søndagen er gjerne en luksus vi ikke kan ta oss råd til. Når kroppen da ikke får nok hvile etter fylla kan det ta litt lengre tid før vi er tilbake i normal god form, forklarer hun.
Å sove bort halve dagen kan fort gi oss litt dårlig samvittighet, men hvis du vil unngå blåmandag er det altså en god idé å sørge for at du har mulighet til å slappe av dagen derpå.
Muskelmassen minsker
Alkohol løser seg lett i vann og fordeler seg raskt i vannholdig vev som blod og muskelmasse. Muskelmassen er altså med på å absorbere alkohol. Størrelsen på kroppen din og hvor mye muskler du har spiller derfor en rolle når det kommer til promillenivå. Og dette er ofte årsaken til at menn kan drikke mer alkohol enn kvinner før de blir fulle.
Etter hvert som vi blir eldre reduseres muskelmassen, vi har mindre vann i kroppen, som gjør at vi blir ekstra dehydrert, og leveren vår sliter mer med å bearbeide giftstoffene i alkoholen, noe som gjør at alt føles enda verre dagen derpå.

– Ja, når muskelmassen blir mindre kan det føre til at du raskere blir påvirket av alkohol, og derfor også har lettere for å bli mer fyllesyk. Men det kan også henge sammen med at du drikker sjeldnere og derfor har lavere toleranse, sier Høiseth.
Ingen mirakelkur
Selv om fyllesyke ofte består av de samme symptomene, kan dagen derpå ofte oppleves ulikt fra person til person. Noen sliter kanskje med at hodpinen er verst, noen blir alltid kvalm og kaster opp etter en bytur, mens andre sliter med et kraftig tilfelle av fylleangst og generelt ubehag. Og er du skikkelig uheldig rammes du av alle disse plagene.
En mirakelkur hadde garantert solgt som varmt hvetebrød, men dessverre finnes det ingen raske løsninger. Nei, heller ikke «vekk i morgen» og allergipiller er til særlig hjelp.
– Det er ikke noe vitenskapelig som tilsier at allergipiller skal fungere mot bakrus. Dessverre er det nok de velkjente og kjedelige rådene mot fyllesyke som fungerer best, sier hun.
Og de fleste av disse rådene er selvfølgelig ting du bør tenke på før og mens du drikker.
LES OGSÅ: Slik blir du akkurat passe brisen

4 tips til å unngå den verste bakrusen
1. Drikk mindre. Har du for vane å bli dårlig bør du først og fremst redusere alkoholinntaket. Bestem deg gjerne på forhånd for hvor mye du skal drikke.
2. Drikk vann. Et glass vann mellom hver enhet alkohol gjør det lettere å unngå å drikke for mye, samtidig som du opprettholder væskebalansen. For lite væske i kroppen står ofte for en del av ubehaget dagen etter.
3. Spis et godt måltid før du drar på fest. Drikker du på tom mage tas alkoholen veldig fort opp i kroppen og før du vet ordet av det har du begynt å sjangle. Med mat i magen tas alkoholen opp saktere, og du får en gradvis stigende rus. Spis også noe mat etter alkoholinntak, før du sovner. Dette vil bedre kroppens biokjemi i bakrusfasen.
4. Hvil ut. Sørg for å få deg en lang og god natts søvn slik at kroppen får tilstrekkelig med hvile. Men husk at du ikke legger deg på stigende rus.