Hjernen

Blir du glad av disse?

Det kan du faktisk ikke noe for.

Blir du glad av disse?
Publisert
Sist oppdatert
Glad i bling? Da er det sannsynlig at hjernen din «klikker» ved synet av et diamanthalsbånd eller et lekkert par sko - før du selv er klar over at du er oppglødd.
 • Les også: 22 perfekte pumps
 • Forskere ved Universitetet i California har funnet ut at hjernen vår reagerer med spontan glede når blikket vårt faller på ting som tidligere har gitt oss en positiv opplevelse, enten det dreier seg om juveler, en snerten sportsbil eller iskrem, for den saks skyld.Reaksjonen er så rask at vi selv ikke er klar over den med det samme.

  Dyrt blir klart

  - Dette betyr at du ser ting som har høy verdi for deg klarere og skarpere enn du ser andre gjenstander, sier professor i psykologi John Serences, til forskningstidsskriftet Neuron.Hans studie antyder at selv de delene av hjernen som behandler synsinntrykk er i stand til å gjøre en verdivurdering av gjenstander.
 • Hold hjernen i form
 • Slik skjerper du hjernen
 • Når blikket ditt treffer noe verdfullt blir disse tingene «blinket ut» i hodet, og informasjonen blir deretter behandlet av andre deler av hjernen.

  Hjerneskannet studenter

  Serences og kollegene hans kom fra til denne konklusjonen ved å kjøre et forsøk på studentene sine. De skannet hjernen på 14 studenter som deltok i et spill der de skulle velge mellom ulike gjenstander. Hver gang de plukket ut enkelte spesifikke ting ble de belønnet med 10 cent. Studentene lærte dermed at noen gjenstander hadde verdi, andre ikke. Det pussige var at hjernene til studentene utviste en slags jubelreaksjon ved synet av en verdifull gjenstand, selv når studentene husket feil, og valgte en gjenstand de ikke ble belønnet for.

  Vanskelig å være klok

  Hjernen husket altså hva som var positivt og verdifullt, selv om studentene ikke gjorde det.Forskerne tror det kan være noe av årsaken til at det for noen av oss kan være vanskelig å spise sunt - eller at vi kjøper lekre sko vi ikke har råd til. Selv om vi bevisst bestemmer oss for å velge frukt og grønnsaker, eller spare penger, så jubler hjernen ved synet av iskrem og pølser og de siste skoene fra Manolo Blahnik. Hjernen gjør det dermed vanskeligere å følge en sunn diett.
 • Maten som lurer deg
 • Slik spiser du mindre
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer