Ned I Vekt

Blir du ikke kvitt kiloene? Les dette!

- Kan skyldes flere ting, sier eksperten.

NED I VEKT: Mange som slanker seg opplever at vektnedgangen stopper opp når målet nærmer seg. Ifølge eksperten kan dette skyldes flere ting.  Foto: cunaplus - Fotolia
NED I VEKT: Mange som slanker seg opplever at vektnedgangen stopper opp når målet nærmer seg. Ifølge eksperten kan dette skyldes flere ting. Foto: cunaplus - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  «Jeg har lenge slitt med 15 kilo ekstra, men har nå gått ned 11 kilo og er kjempefornøyd. Problemet er at jeg ikke blir kvitt de siste fire kiloene».

Slik starter et av spørsmålene Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, fikk da hun holdt nettmøte på KK.no nylig. 

Innsenderen skriver videre at uansett hva hun gjør så forsvinner ikke de siste kiloene. Hun fokuserer på å få i seg nok og sunn mat, og trener hver dag. 

Så hva er det egentlig hun gjør galt? 

LES OGSÅ: Spiser du for lite fett?

Spiser for lite eller for mye mat  

Roede forteller at et problem mange slankere opplever er nettopp det at vektnedgangen stagnerer når målet nærmer seg.  

- Det er veldig vanlig, og kan skyldes flere ting. For eksempel kan det være at kroppen din har fått for lite mat over lengre tid og er nå på sparebluss. Det betyr at den rett og slett er litt stresset. 

- Å gi deg selv en pause hvor du spiser litt mer en periode kan gjøre at kroppen slapper mer av og gir slipp på de siste kiloene. 

Videre forteller eksperten at en annen årsak til at vektnedgangen har stagnert kan være at du slurver litt med å passe på kostholdet. 

- Det kan hende du spiser mer enn du tror - i form av større porsjoner eller småspising. For husk: litt her og litt der blir for veldig mye, sier hun. 

SPISER FOR LITE: En av årsakene til at du ikke går ned i vekt kan være at kroppen din har fått for lite mat over lengre tid og er nå på sparebluss.  Foto: Syda Productions - Fotolia
SPISER FOR LITE: En av årsakene til at du ikke går ned i vekt kan være at kroppen din har fått for lite mat over lengre tid og er nå på sparebluss. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Gå ned en halv kilo i uken

Smør deg med tålmodighet 

Roede mener også at det kan være en god idé å smøre seg med en god dose tålmodighet. 

- Av og til opplever man vektterskler, og da trengs det bare tålmodighet – plutselig slipper kroppen vekten igjen. 

- Prøv å spise litt annen mat, la det daglige kalorigjennomsnittet være det samme, men spis litt mer noen dager og litt mindre noen andre dager - så kostholdet ditt ikke blir så forutsigbart og strengt, sier hun. 

I tillegg kan det være lurt å ikke henge deg for mye opp i tallet på vekten. Fokus på vekt kan noen ganger gi kroppen en salgs «sperre», og dette gjelder spesielt for personer som har det vanskelig for å gå ned i vekt. 

IKKE HENG DEG OPP I VEKTEN: Det er faktisk slik at kroppen kan få en sperre dersom du henger deg for mye opp i hva du veier.  Foto: TeoT. - Fotolia
IKKE HENG DEG OPP I VEKTEN: Det er faktisk slik at kroppen kan få en sperre dersom du henger deg for mye opp i hva du veier. Foto: TeoT. - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: De vanligste slanketabbene våre

Trening som gir høyt energiforbruk 

Når det gjelder vektnedgang og trening, mener Tessa Sørensen, som er personlig trener, at du bør velge en form for aktivitet som gir et høyt energiforbruk. 

Hun viser til internasjonale standarder for hvilke aktiviteter som krever mest energi, der løping ruver høyest på lista:

1. Løp
2. Langrenn
3. Sykling ute
4. Elipsemaskin
5. Høyintensiv gruppetrening, spinning, rulleskøyter og ballidretter
6. Roing
7. Svømming
8. Rask gange 

- Pulsen må opp og dermed er det ikke styrketrening, men løping som er den desidert største fettforbrenneren isolert sett. 

Likevel legger Sørensen vekt på at styrketrening er viktig, og anbefaler deg derfor å få trent styrke annenhver dag. 

- Styrketrening bygger muskulatur og forbruker ikke like mye energi per minutt i aktivitet, men er viktig for å opprettholde muskelmassen og forbrenningen din i hvile. Dette gjelder spesielt for kvinner etter fylte 30 år, da muskelmassen gradvis begynner å avta naturlig, har hun tidligere fortalt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer