KK.NO: «Jeg har lenge slitt med 15 kilo ekstra, men har nå gått ned 11 kilo og er kjempefornøyd. Problemet er at jeg ikke blir kvitt de siste fire kiloene».
Slik starter et av spørsmålene Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, fikk da hun holdt nettmøte på KK.no nylig.
Innsenderen skriver videre at uansett hva hun gjør så forsvinner ikke de siste kiloene. Hun fokuserer på å få i seg nok og sunn mat, og trener hver dag.
Så hva er det egentlig hun gjør galt?
LES OGSÅ: Spiser du for lite fett?
Spiser for lite eller for mye mat
Roede forteller at et problem mange slankere opplever er nettopp det at vektnedgangen stagnerer når målet nærmer seg.
- Det er veldig vanlig, og kan skyldes flere ting. For eksempel kan det være at kroppen din har fått for lite mat over lengre tid og er nå på sparebluss. Det betyr at den rett og slett er litt stresset.
- Å gi deg selv en pause hvor du spiser litt mer en periode kan gjøre at kroppen slapper mer av og gir slipp på de siste kiloene.
Videre forteller eksperten at en annen årsak til at vektnedgangen har stagnert kan være at du slurver litt med å passe på kostholdet.
- Det kan hende du spiser mer enn du tror - i form av større porsjoner eller småspising. For husk: litt her og litt der blir for veldig mye, sier hun.

LES OGSÅ: Gå ned en halv kilo i uken
Smør deg med tålmodighet
Roede mener også at det kan være en god idé å smøre seg med en god dose tålmodighet.
- Av og til opplever man vektterskler, og da trengs det bare tålmodighet – plutselig slipper kroppen vekten igjen.
- Prøv å spise litt annen mat, la det daglige kalorigjennomsnittet være det samme, men spis litt mer noen dager og litt mindre noen andre dager - så kostholdet ditt ikke blir så forutsigbart og strengt, sier hun.
I tillegg kan det være lurt å ikke henge deg for mye opp i tallet på vekten. Fokus på vekt kan noen ganger gi kroppen en salgs «sperre», og dette gjelder spesielt for personer som har det vanskelig for å gå ned i vekt.

LES OGSÅ: De vanligste slanketabbene våre
Trening som gir høyt energiforbruk
Når det gjelder vektnedgang og trening, mener Tessa Sørensen, som er personlig trener, at du bør velge en form for aktivitet som gir et høyt energiforbruk.
Hun viser til internasjonale standarder for hvilke aktiviteter som krever mest energi, der løping ruver høyest på lista:
1. Løp
2. Langrenn
3. Sykling ute
4. Elipsemaskin
5. Høyintensiv gruppetrening, spinning, rulleskøyter og ballidretter
6. Roing
7. Svømming
8. Rask gange
- Pulsen må opp og dermed er det ikke styrketrening, men løping som er den desidert største fettforbrenneren isolert sett.
Likevel legger Sørensen vekt på at styrketrening er viktig, og anbefaler deg derfor å få trent styrke annenhver dag.
- Styrketrening bygger muskulatur og forbruker ikke like mye energi per minutt i aktivitet, men er viktig for å opprettholde muskelmassen og forbrenningen din i hvile. Dette gjelder spesielt for kvinner etter fylte 30 år, da muskelmassen gradvis begynner å avta naturlig, har hun tidligere fortalt.