Underlivssopp

Blir du ikke kvitt soppinfeksjonen?

Kan være at du er for renslig, reagerer på soppkremen eller faktisk har noe helt annet enn en soppinfeksjon.

UNDERLIVSSOPP: Underlivssopp er en svært vanlig plage som vanligvis enkelt kan behandles. Men hva gjør du når soppkremen gjør saken verre? FOTO: NTB scanpix
UNDERLIVSSOPP: Underlivssopp er en svært vanlig plage som vanligvis enkelt kan behandles. Men hva gjør du når soppkremen gjør saken verre? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Underlivssopp er en svært vanlig plage som de fleste kvinner vil oppleve minst én gang i løpet av sitt liv.

Dette forårsakes av en gjærsopp som lever naturlig på kroppen og i skjeden, side om side med bakterier. Dersom bakteriene blir i mindretall og gjærsoppen tar overhånd, for eksempel på grunn av en antibiotikakur, kan dette altså føre til en betennelse i skjeden, med symptomer som kløe og sårhet.

Endret utflod er likevel det vanligste symptomet, som ofte kan bli tykk, hvit og litt cottage cheese-aktig. Heldigvis er underlivssopp noe som vanligvis enkelt behandles av midler du får reseptfritt på apoteket – men ikke alltid.

Så hva gjør du i de tilfellene der symptomene blir verre og soppkremen ikke hjelper?

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Kan skyldes vaginisme

– Soppkremer som Canesten og Pevaryl pleier normalt sett å fungere når man har en soppinfeksjon i underlivet.

- Dersom det ikke virker så bør man nesten spørre seg, er dette virkelig sopp? sier gynekolog ved Volvat, Helena Enger til KK.no.

Andre infeksjoner kan også gi lignende symptomer, så det kan være lurt å kontakte en lege for å finne ut hva som forårsaker disse plagene, og hvorfor behandlingen ikke virker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer