Underlivssopp

Blir du ikke kvitt soppinfeksjonen?

Kan være at du er for renslig, reagerer på soppkremen eller faktisk har noe helt annet enn en soppinfeksjon.

UNDERLIVSSOPP: Underlivssopp er en svært vanlig plage som vanligvis enkelt kan behandles. Men hva gjør du når soppkremen gjør saken verre? FOTO: NTB scanpix
UNDERLIVSSOPP: Underlivssopp er en svært vanlig plage som vanligvis enkelt kan behandles. Men hva gjør du når soppkremen gjør saken verre? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Underlivssopp er en svært vanlig plage som de fleste kvinner vil oppleve minst én gang i løpet av sitt liv.

Dette forårsakes av en gjærsopp som lever naturlig på kroppen og i skjeden, side om side med bakterier. Dersom bakteriene blir i mindretall og gjærsoppen tar overhånd, for eksempel på grunn av en antibiotikakur, kan dette altså føre til en betennelse i skjeden, med symptomer som kløe og sårhet.

Endret utflod er likevel det vanligste symptomet, som ofte kan bli tykk, hvit og litt cottage cheese-aktig. Heldigvis er underlivssopp noe som vanligvis enkelt behandles av midler du får reseptfritt på apoteket – men ikke alltid.

Så hva gjør du i de tilfellene der symptomene blir verre og soppkremen ikke hjelper?

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Kan skyldes vaginisme

– Soppkremer som Canesten og Pevaryl pleier normalt sett å fungere når man har en soppinfeksjon i underlivet.

- Dersom det ikke virker så bør man nesten spørre seg, er dette virkelig sopp? sier gynekolog ved Volvat, Helena Enger til KK.no.

Andre infeksjoner kan også gi lignende symptomer, så det kan være lurt å kontakte en lege for å finne ut hva som forårsaker disse plagene, og hvorfor behandlingen ikke virker.

RESEPTFRITT: Soppkremer som Canesten og Pevaryl pleier normalt sett å fungere når man har en soppinfeksjon i underlivet, og disse får man reseptfritt på apoteket. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto
RESEPTFRITT: Soppkremer som Canesten og Pevaryl pleier normalt sett å fungere når man har en soppinfeksjon i underlivet, og disse får man reseptfritt på apoteket. Foto: Jens Sølvberg / Samfoto Vis mer

– Kjønnssykdommer klør som regel ikke, men sopp kan noen ganger forveksles med vestibulitt eller vaginisme, sier hun og forklarer nærmere:

– Dette er tilstander der kvinnen kan oppleve smerter ved samleie når penis føres inn i skjeden. Og det kan ofte bli hovent og føles sårt og brennende etter et samleie.

Også ved soppinfeksjoner kan man oppleve slikt ubehag under og etter samleie, og mange kan derfor tro at det er sopp som er årsaken til problemet.

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Soppkremen kan gi svie

Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn i Oslo, Marius Johansen, nevner også vestibulitt og vaginisme som mulige årsaker til plagene, men påpeker at overdrevent bruk at soppkremer også kan ha skylden.

– Vi har sett at noen kan oppleve å få forverring av smerter i huden når de smører på kremer som Canesten og Pevaryl, og dette gjelder først og fremst de som bruker soppbehandling hyppig.

- Det kan gi en følelse av at symptomene forverres, sier han til KK.no.

Dersom man mistenker at man har sopp er det selvsagt enklest å prøve slike kremer for å behandle det, men du bør altså være obs på at det kan bli verre dersom man bruker det for ofte.

Dersom du sliter med stadig tilbakevendende soppinfeksjon kan det derfor være lurt å gå til legen.

VASKING: Overdreven renslighet kan gjøre soppinfeksjonen verre. Unngå bruk av såpe i underlivet, selv intimsåpen bør droppes. Foto: NTB scanpix
VASKING: Overdreven renslighet kan gjøre soppinfeksjonen verre. Unngå bruk av såpe i underlivet, selv intimsåpen bør droppes. Foto: NTB scanpix Vis mer

Overdreven renslighet kan forverre soppen

Når det er sagt kan det også være overdreven renslighet som er årsaken til at soppen blir verre.

– Kvinner kan ofte finne på å bli ekstra renslige når de får slike underlivsplager, og spyle skjeden i dusjen eller vaske seg ofte.

- Dette vil kun fjerne bakterier, men ikke soppen. Resultatet kan derfor bli at du gjør vondt verre, forklarer Johansen.

LES OGSÅ: 3 tegn på at du bør gjøre knipeøvelser

Glem yoghurt – dette hjelper

Ved de fleste tilfeller vil en reseptfri behandling med soppkrem og stikkpiller til skjeden være tilstrekkelig for å kurere plagene. Johansen kan også fortelle at medisinen Difuclan mot sopp, som tidligere kun var å få på resept, nå også er å få reseptfritt på apoteket.

KJERRINGRÅD: Yoghurt naturell og eddik blandet med vann er to vanlige kjerringråd mot sopp, men det er dessverre ingen dokumentasjon på at dette funker. Foto: Aftenposten
KJERRINGRÅD: Yoghurt naturell og eddik blandet med vann er to vanlige kjerringråd mot sopp, men det er dessverre ingen dokumentasjon på at dette funker. Foto: Aftenposten Vis mer

Han har også et par andre gode råd som er lurt å ta med seg dersom du har fått en soppinfeksjon:

I tillegg finnes det en rekke kjerringråd som sies å skulle hjelpe mot soppinfeksjoner, som å bruke yoghurt naturell eller å vaske underlivet med eddikvann. Men hvorvidt dette hjelper er heller usikkert.

– Det finnes ingen beviser for at slike råd har noen effekt mot sopp. Kanskje kan eddikvann hjelpe noe mot skjedekatarr eller bakteriell vaginose, men heller ikke dette finnes det dokumentert effekt på, forteller han.

Også Helena Enger har liten tro på at slike kjerringråd har særlig god effekt.

– Sopp tåler vanligvis både lav og høy pH-verdi, så kjerringråd som yoghurt og eddik vil nok ikke kunne påvirke dette særlig. Jeg vil påpeke at det kan være lurt å gå til legen for å finne ut hva som kan være årsaken til plagene dine dersom soppkremen ikke tar symptomene, anbefaler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer