Hygiene

Blir du ikke kvitt svettelukten?

Det kan skyldes deodoranten eller dusjsåpen din.

ER DU PLAGET MED ILLELUKTENDE KROPPSLUKT? Det kan komme av flere årsaker. Blant annet såpen eller deodoranten din, men også vitamininntaket ditt og hva du spiser.  Foto: Colourbox.com
ER DU PLAGET MED ILLELUKTENDE KROPPSLUKT? Det kan komme av flere årsaker. Blant annet såpen eller deodoranten din, men også vitamininntaket ditt og hva du spiser. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Én ting er hvis du kjenner litt svettelukt etter en knallhard økt på treningssenteret - en annen ting er hvis du føler at du lukter litt hele tiden.

Spesielt hvis det ikke er noen logisk grunn til at lukten i det hele tatt oppstår.

Et slik problem er ikke bare pinlig, men den konstante frykten for at noen andre skal legge merke til det, vil ofte gjøre problemet verre.

Men det finnes faktisk noen logiske grunner til at kroppslukten din er sterkere enn du kanskje skulle ønske - og måter å fikse det på, skriver Shape.com.

LES OGSÅ: Lukter det rart «der nede»?

Deodorant

Det høres kanskje rart ut, men produktene du bruker for å bli kvitt kroppslukt, kan faktisk være årsaken til at du lukter.

Ingrediensene i enkelte deodoranter, dusjsåper, kroppsspray og fuktighetskremer kan sette i gang veksten av illeluktende bakterier ved å gi dem «næring».

Mange leger anbefaler faktisk pasientene sine å bruke bare vann når de dusjer, siden svette i seg selv ikke gir lukt. Eventuelt kan du lage en blanding av litt sitronsaft eller eplecidereddik med vann. Blandingen inneholder en syre som vil hemme utviklingen av bakterier - den egentlige kilden til lukten.

Når det gjelder vask av underlivet, har Peer Høvik, gynekolog på Lommelegen.no, tildigere fortalt til KK.no at det kan være lurt å bytte ut intimvaskproduktene med olivenolje.

LES OGSÅ: Har du dårlig ånde på morgenen?

Du er superstressa på jobb

Kjenner du deg igjen her; du har fått unna en del av arbeidsoppgavene for dagen, men har fortsatt en masse igjen og altfor lite tid å gjøre det på.

Hjertet ditt slår hardere og raskere, pusten din øker og hånflatene blir svette.

Slik angst utløser frigjørelsen av kortisol - stresshormonet som forbereder kroppen din på å takle en farlig eller stressende situasjon.

Uheldigvis, får også kortisol deg til å svette. Selv om svette alene ikke lukter, vil det raskt begynne å lukte når det kommer i kontakt med bakteriene på huden din, og det trenger ikke ta lang tid før du vil lukte like ille som du føler deg.

LES OGSÅ: Mineralet som styrker immunforsvaret

STYR UNNA FRITERT MAT: Fritert mat kan, på lik linje med hvitløk og løk, bidra til vond kroppslukt.  Foto: Thinkstock.com
STYR UNNA FRITERT MAT: Fritert mat kan, på lik linje med hvitløk og løk, bidra til vond kroppslukt. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Fritert mat

Hvis du noensinne har prøvd å løpe intervaller på tredemølla dagen etter at du har vært på indisk restaurant, så vet du sikkert at mat som inneholder løk, hvitløk og curry påvirker kroppslukten din.

Men det kan også skyldes at du har spist fritert mat.

Enten du har spist pommes frites eller fritert torsk, kan oljen fra fritert mat og bakevarer raskt bli harsk, som kan forårsake dårligere fordøyelse og dermed også kroppslukt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Slik gjør du baconet sunnere

Vitaminmangel

Du har sikkert fått med deg at det er viktig få i seg nok med mineraler og vitaminer, men visste du at enkelte kan påvirke hvordan du lukter?

Tidligere studier har blant annet vist at magnesium har denne effekten - men ikke på den negative måten. Tilstrekkelig med dette mineralet i kostholdet kan nemlig forebygge vond kroppslukt.

Faktisk ble det oppdaget allerede i 1928, av legen Pierre Delbet. Ifølge legen mistet avføringen til pasientene hans all ubehagelig lukt, som følge av mer magnesium.

Hvis du syns dette er et problem, kan du forsøke å inkludere flere matvarer som inneholder magnesium, som melk og meieriprodukter, kjøtt, fisk og bananer.

LES OGSÅ: Smertene du skal være obs på

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer