Hoste

Blir du ikke kvitt vinter-hosten?

Det kan ta opp til tre uker før du blir kvitt den helt.

VOND HOSTE?: Ta tiden til hjelp, så blir du til slutt frisk. Foto: Colourbox
VOND HOSTE?: Ta tiden til hjelp, så blir du til slutt frisk. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Klør det i halsen? Går du rundt og småhoster hele tiden? Går det ikke over?Da må du nesten smøre deg med tålmodighet, for selv om de fleste av oss regner med at den irriterende hosten vil gå over etter en ukes tid, er det mer sannsynlig at den varer i opp mot TRE UKER.Det har i hvert fall forskere ved University of Georgia kommet fram til, i en fersk studie som presenteres på universitetets nettside.Det handler altså om den stygge og vedvarende hosten mange av oss plages av nå på vinterstid - en hoste som på medisinspråket kalles akutt bronkitt.Akutt bronkitt forårsakes av virus eller i sjeldnere tilfeller en bakterieinfeksjon i nedre luftveier og lunger. Det river i brystet når du hoster, og slim kommer opp. Les mer om akutt bronkitt hos Lommelegen.no.Og siden hosten vanligvis skyldes et virus, er det ikke annet å gjøre enn å ta tiden til hjelp og la kroppen få bekjempe infeksjonen i ro og mak. Antibiotika biter som kjent ikke på virus.

Varer i gjennomsnittlig 18 dager

Studien, som ble ledet av Dr. Mark Ebell, gikk gjennom 19 observasjonsstudier der alt fra 23 til 1.230 pasienter deltok. Han og teamet ringte også nesten 500 som var plaget av bronkitt. Han fant at mens pasientene selv regnet med at bronkitten ble borte og hosten forsvant i løpet av syv til ni dager, tok det gjennomsnittlig 18 dager før de ble helt friske - altså nesten tre uker.Dr. Ebells poeng er at hostende pasienter altfor ofte får antibiotika for hosten sin. Ikke nok med at dette ikke hjelper, men det vil også kunne øke antibiotikamotstanden.- Blant pasienter som får antibiotika for akutt bronkitt vil omtrent halvparten få veldig generelle antibiotikum som potensielt kan øke bakterienes antibiotikamotstanden. Dette er antibiotika som det hadde vært fint å fortsatt kunne bruke når vi faktisk trenger dem - som når vi rammes av lungebetennelse, sa Dr. Ebell.Apropos lungebetennelse - her er symtpomene du skal være obs på.

Slik kan du lindre hosten

Med andre ord må du bare belage deg på at det vil ta noen uker før hosten er borte og du er frisk igjen. Det kan imidlertid hjelpe å drikke mye væske, da det løser opp slim. Du må gjerne drikke noe varmt - ingefær-te med sitron og honning er glimrende, og hjelper mot forkjølelsesplager generelt.På apoteket kan du få hostesaft som lindrer kløe og smerter i brystet. Ellers er det viktig å ta det med ro, spise sunn og næringsrik mat, og ikke anstrenge deg unødig. Med andre ord bør du ikke begynne å trene igjen før hosten er helt borte.

Når skal du gå til legen?

Dersom det går fire uker uten at du blir bedre, må du gå til legen. Det samme gjelder om du hoster blod. Merk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer