Forkjølelse

Blir du ofte forkjølet?

Slik blir du raskere frisk.

MYTER: Det er ikke uvanlig å ha en til to forkjølelser i året, og det finnes mange myter om hva som kan gjøre deg frisk i en fei. Foto: Scanpix/NTB
MYTER: Det er ikke uvanlig å ha en til to forkjølelser i året, og det finnes mange myter om hva som kan gjøre deg frisk i en fei. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Forkjølelse er den sykdommen ingen av oss slipper unna gjennom livet. Faktisk rammes voksne mennesker av én til to forkjølelser per år, mens barn rammes enda oftere.

Heldigvis er ikke dette den verste sykdommen å få. Symptomene er ofte milde med tett og rennende nese, sår hals, slapphet og kanskje litt hoste.

Det finnes mange myter rundt forkjølelse, og kjerringråd som lover å kunne ta knerten på sykdommen. Men om det egentlig er noen sannhet i disse, er en helt annen sak. 

KK.no har snakket med medisinsk mikrobiolog og overlege ved St. Olavs Hospital, Andreas Christensen, for å finne ut hva som egentlig stemmer.

LES OGSÅ: Derfor blir du aldri frisk

Antibiotika hjelper ikke

Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus som skaper betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. 

Dersom du tror at det hjelper å slenge i deg noen gjenværende antibiotikapiller du har liggende i medisinskapet, så tar du feil.

LØSNING? Hverken antibiotika eller andre legemidler kan forebygge eller kurere forkjølelse, du kan kun lindre symptomene. Foto:  Stig B. Hansen, Aftenposten
LØSNING? Hverken antibiotika eller andre legemidler kan forebygge eller kurere forkjølelse, du kan kun lindre symptomene. Foto: Stig B. Hansen, Aftenposten Vis mer

– Forkjølelse kan forårsakes av virus fra helt ulike virusfamilier, og generelt gjelder det at vi ikke har spesifikk behandling mot disse. Bakterieinfeksjoner kan behandles med antibiotika, men disse midlene hjelper ikke mot virus, sier han til KK.no.

Det finnes riktignok enkelte midler som virker mot virus – såkalte antivirale midler, men ingen som hjelper mot de vanlige forkjølelsesvirusene. 

– Vi har middelet Tamiflu som hjelper noe mot influensa, så dette er et unntak, men det brukes på sykehusinnlagte pasienter med alvorlig influensasykdom og er lite aktuelt dersom symptomene er milde og forkjølelsesaktige, forklarer han.

LES OGSÅ: Så mange forkjølelser har du i vente

Hva med en overdose vitamin C?

Forkjølelser er sykdommer som er plagsomme, men vanligvis milde, og de går over av seg selv. Overlegen tror dette kan gi grobunn for mange myter. 

– De fleste kan bli overbevist om at akkurat dét hjalp akkurat meg den gangen. Oftest er dette dessverre bare myter som oppstår fordi man tross alt ville ha blitt bra igjen uansett. Man tror at en pille eller lignende gjorde susen når det kun var kroppens immunforsvar som gjorde jobben, forklarer han. 

En av de vanligste mytene vi kjenner til er at en vitamin C-kur kan kurere en forkjølelse. Og hvem av oss har vel ikke kastet i oss fem appelsiner, presset sitron i teen og tatt piller med vitamin C i håp om å komme seg raskere ut av sengen.

VITAMIN C: Uansett hvor mange appelsiner du spiser vil det ikke kunne kurere en forkjølelse. Du kan kun ta tiden til hjelp. Foto: Scanpix/NTB
VITAMIN C: Uansett hvor mange appelsiner du spiser vil det ikke kunne kurere en forkjølelse. Du kan kun ta tiden til hjelp. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det er ikke vitenskapelige holdepunkter for at det hjelper, men hvis du spør enkeltmennesker vil du møte mange som er overbevist, sier Christensen og legger til: 

– Det vi på den annen side vet er at vitamin C-mangel (skjørbuk) disponerer for infeksjonssykdommer, men dette er det ingen i den rike vestlige verden som har lenger. Tilførsel av mer vitamin C enn det man trenger for å unngå skjørbuk er altså uten effekt.

LES OGSÅ: Den beste kuren mot sår hals

Hvile og vann er de beste rådene

Det finnes altså ingen effektive legemidler eller behandlinger som kan forebygge eller kurere forkjølelse. Det eneste du kan gjøre er å lindre symptomene ved hjelp av nesespray, hostesaft og lignende hjelpemidler, mens du venter på at immunforsvaret skal gjøre jobben.

De beste rådene du kan følge er derfor svært enkle.

– Søvn, hvile og mye væske er generelle råd ved infeksjoner som erfaringsmessig går over av seg selv. Dette gjelder jo forkjølelser. Siden forkjølelse vanligvis har et mildt forløp er det tilstrekkelig å holde seg til de generelle rådene, og la kroppen vår gjøre jobben med å bekjempe virusene, sier Christensen.

Du bør altså lytte til kroppen og sørge for å slappe av dersom du føler deg sliten og slapp. Sørg for å unngå å fryse, og unngå stress.

Kan du kun bli forkjølet på vinteren?

Vinteren kalles tross alt for forkjølelsessesongen, men det betyr ikke at du er helt trygg resten av året.

LES OGSÅ: Kalde føtter kan gjøre deg syk

I KULDEN: Selv om det er vintersesongen som er verst, kan du fortsatt smittes med en forkjølelse hele året rundt. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
I KULDEN: Selv om det er vintersesongen som er verst, kan du fortsatt smittes med en forkjølelse hele året rundt. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer

– Flere virus, og i aller størst grad rhinovirus, kan man smittes med hele året, men forekomsten er størst på vinteren, forteller overlegen. 

– Dette viruset har en forekomst-topp på vinteren som de fleste andre virus, og har dessuten en topp tidlig på høsten når alle kommer tilbake på jobb og skole, og plutselig trenger seg sammen innendørs igjen, sier han.

Dette kan blant annet skyldes at når et virus befinner seg utenfor kroppen trives det best i kalde temperaturer. Så lenge det er kaldt er sjansen derfor større for at viruset overlever til det når fram til en ny kropp.

I tillegg vil en avkjøling av kroppen gjøre at man blir mer mottagelig for infeksjoner. Du kan altså bli lettere syk dersom du fryser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer