Svimmelhet

Blir du ofte svimmel?

Dette er de vanligste årsakene.

SNURR: Forbigående svimmelhet er svært vanlig, men dersom du plutselig blir plaget med vedvarende svimmelhet, bør du oppsøke lege. Foto: honored - Fotolia
SNURR: Forbigående svimmelhet er svært vanlig, men dersom du plutselig blir plaget med vedvarende svimmelhet, bør du oppsøke lege. Foto: honored - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle opplevd at det kan gå litt rundt for oss noen ganger. Kanskje har du reist deg opp for raskt, eller kanskje blir du svimmel når du ser blod eller befinner deg i svimlende høyder.

Ja, svimmelhet er ganske vanlig, og forekomsten øker ofte med alderen. Men noen ganger kan svimmelheten komme svært plutselig og uventet, og dersom det ikke går over kan det være noe som er galt.

Svimmelhet er ikke en sykdom i seg selv, derimot kan det være et symptom. Og årsakene kan være mange.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er svimmelhet uten kjent årsak mest vanlig. Den vil ofte være forbigående, eller med intervaller uten plager. Men er du plaget av tilbakevendende svimmelhet kan det i noen tilfeller også skyldes mer alvorlige årsaker.

LES OGSÅ: Derfor sjangler du når du er full

Ulike former for svimmelhet

Øre-, nese- og halsspesialist ved Røa Medisinske Senter, Oscar Ohene Asante påpeker at man først og fremst bør forstå forskjellen på vanlig forbigående svimmelhet, og svimmelhet som bør undersøkes.

– Svimmelhet defineres som en følelse av desorientering i et rom eller en omgivelse, og kan være en normal reaksjon på en unormal situasjon. Ofte varer det i et kort øyeblikk før det går over, sier han til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer