Svimmelhet

Blir du ofte svimmel?

Dette er de vanligste årsakene.

SNURR: Forbigående svimmelhet er svært vanlig, men dersom du plutselig blir plaget med vedvarende svimmelhet, bør du oppsøke lege. Foto: honored - Fotolia
SNURR: Forbigående svimmelhet er svært vanlig, men dersom du plutselig blir plaget med vedvarende svimmelhet, bør du oppsøke lege. Foto: honored - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vel alle opplevd at det kan gå litt rundt for oss noen ganger. Kanskje har du reist deg opp for raskt, eller kanskje blir du svimmel når du ser blod eller befinner deg i svimlende høyder.

Ja, svimmelhet er ganske vanlig, og forekomsten øker ofte med alderen. Men noen ganger kan svimmelheten komme svært plutselig og uventet, og dersom det ikke går over kan det være noe som er galt.

Svimmelhet er ikke en sykdom i seg selv, derimot kan det være et symptom. Og årsakene kan være mange.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er svimmelhet uten kjent årsak mest vanlig. Den vil ofte være forbigående, eller med intervaller uten plager. Men er du plaget av tilbakevendende svimmelhet kan det i noen tilfeller også skyldes mer alvorlige årsaker.

LES OGSÅ: Derfor sjangler du når du er full

SVAIER: Høydeskrekk er blant de mer uskyldige årsakene til svimmelhet. Foto: willgame - Fotolia
SVAIER: Høydeskrekk er blant de mer uskyldige årsakene til svimmelhet. Foto: willgame - Fotolia Vis mer

Ulike former for svimmelhet

Øre-, nese- og halsspesialist ved Røa Medisinske Senter, Oscar Ohene Asante påpeker at man først og fremst bør forstå forskjellen på vanlig forbigående svimmelhet, og svimmelhet som bør undersøkes.

– Svimmelhet defineres som en følelse av desorientering i et rom eller en omgivelse, og kan være en normal reaksjon på en unormal situasjon. Ofte varer det i et kort øyeblikk før det går over, sier han til KK.no.

For eksempel kan man oppleve å bli svimmel når man reiser seg for raskt, men da vet man altså hva som er årsaken, og svimmelheten går fort over.

– Men så har man det man kan kalle uventet svimmelhet. Da skjer det plutselig og kraftig, rommet spinner rundt, og du kan føle deg kvalm og ha problemer med å holde hodet oppe. Og dersom svimmelheten vedvarer bør man oppsøke lege for å finne årsaken, forklarer han.

LES OGSÅ: Derfor får kvinner oftere migrene enn menn

Fire viktige faktorer

Det er ofte fire faktorer som kan forårsake svimmelhet:

  • Øyne
  • Muskel og skjelettsystem
  • Balanseorganet
  • Hjernen

 

Hjerte- og sirkulasjonssystemet kan også være en medvirkende faktor. Det er altså disse tingene en lege vil undersøke for å finne ut hva svimmelheten din kan skyldes, men aller først vil han eller hun utelukke de mest alvorlige årsakene.

– I de fleste tilfeller er ikke svimmelhet farlig, men det kan også oppstå ved hjerneblødning eller hjerteproblemer. Når en pasient kommer til meg og er plaget med svimmelhet, vil jeg derfor først sørge for at det ikke er blødning i hjernen. Dunker hjertet fort i tillegg, bør man også utelukke at det ikke er noe galt med hjertet.

SYNET: Svimmelhet kan komme av flere ulike årsaker. Det kan for eksempel være noe galt med synet. Foto: Robert Kneschke - Fotolia
SYNET: Svimmelhet kan komme av flere ulike årsaker. Det kan for eksempel være noe galt med synet. Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer

– Det er også rundt 70 nye pasienter i året som viser seg å ha en godartet svulst på balansenerven. Dette er som regel ikke kreft, men de blir selvsagt henvist til sykehus der de får hjelp, forteller han.

Når man opplever svimmelhet som ikke går over er det naturlig å bli litt bekymret, og selv om det som regel ikke er farlig, anbefaler han likevel at man oppsøker en lege for å finne årsaken.

– Etter at de mest alvorlige årsakene er utelukket, vil en lege så undersøke videre for å finne problemet. Det kan for eksempel være noe galt med synet, som gjør at du føler deg svimmel, en prolaps i nakken, medisiner du går på, en virusinfeksjon i øret, migrene eller krystallsyke, forklarer Asante.

UT AV SENGA: Dersom svimmelheten ikke skyldes noe alvorlig, er det ingen grunn til å bli liggende i sengen. Bevegelse være en fin måte å få balanse og svimmelhet i sjakk på. Foto: 9nong - Fotolia
UT AV SENGA: Dersom svimmelheten ikke skyldes noe alvorlig, er det ingen grunn til å bli liggende i sengen. Bevegelse være en fin måte å få balanse og svimmelhet i sjakk på. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer

Krystallsyke svært vanlig

Krystallsyken er en av de vanlige årsakene til svimmelhet. Man regner med at rundt 75.000 nordmenn får denne sykdommen hvert år, men den er vanligere å få jo eldre du blir.

Krystallsyken kalles på fagspråket for Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), og direkte oversatt betyr det godartet anfallsvis stillingsavhengig svimmelhet – et ganske forklarende navn.

Det oppstår nemlig når partikler (krystaller) i indre del av øret løsner, og når du beveger hodet vil disse partiklene «trille» rundt i ørets buegang og gi en intens svimmelhetsfølelse. Svimmelheten varer ofte kort, men kommer altså ved bevegelse.

– Mange med krystallsyke får kanskje mest lyst til å ligge helt i ro for å unngå å bli svimmel, men det kan faktisk være lurt å bevege seg litt. Da vil det nemlig gå fortere over.

Det vites ikke med sikkerhet nøyaktig hva som er årsaken til at krystallsyken oppstår, men den er heldigvis ikke vanskelig å behandle.

BALANSETRENING: All svimmelhet kan behandles, så lenge man finner årsaken. Foto: Adam Gregor - Fotolia
BALANSETRENING: All svimmelhet kan behandles, så lenge man finner årsaken. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer

– Går du til legen vil han undersøke hvilke krystaller og hvilke bueganger det er snakk om, så vil han rotere det på plass. Enkelte steder har de også en såkalt «barbequestol» som roterer deg rundt slik at krystallene faller på plass, og svimmelheten går over.

All svimmelhet kan behandles

Trening og bevegelse er viktig for å bygge opp balansen igjen, og all svimmelhet kan behandles så lenge man finner årsaken. Men ved enkelte tilfeller bør man ha litt tålmodighet. For eksempel kan en virusinfeksjon på balansenerven ofte vare lengre, sier øre-, nese- og halsspesialisten.

Dersom du plages med svimmelhet er det også viktig å forstå problemet, for at du skal kunne gjøre noe med det.

Såkalte selvhjelpspakker med informasjon om balansesystemet, og råd til egenbehandling kan derfor være nyttig for mange.

En slik selvhjelpspakke finner du for eksempel hos Balanselaboratoriet.no. Dette er et nasjonalt kompetansesenter for vestibulære sykdommer, og er en del av Øre, nese- og halsavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer