Kreft

Blir du rød av alkohol?

Rødfarge i ansiktet når du drikker kan være et tegn på dette.

Termogram av kvinne som holder et kaldt glass vin, hentet fra Science Photo Library. De lyse områdene er varmest. Foto: EDWARD KINSMAN / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Termogram av kvinne som holder et kaldt glass vin, hentet fra Science Photo Library. De lyse områdene er varmest. Foto: EDWARD KINSMAN / SCIENCE PHOTO LIBRARY Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Rødme ved alkoholinntak kan være et tegn på økt risiko for kreft i spiserøret.Det viser en ny forskningsrapport, melder helsenettstedet WebMD.Hvilken type dranker er du? Det finnes 9 ulike typer.

Betydelig økt kreftrisiko

Ansiktsrødme etter alkoholinntak - på engelsk kalt «alcohol flush reaction» - skyldes hovedsakelig en genetisk mangel på enzymet aldehyd deydrogenase 2 (ALDH2).Studier i Japan og Taiwan har vist at folk plaget med rødt ansikt når de drikker er i økt fare for å utvikle alkoholrelatert spisesrørskreft – selv om alkoholinntaket er moderat. Ifølge enkelte undersøkelser kan risikoen være så mye som 18 ganger høyere. Faren er størst for stordrikkerne.Drikker du mer enn du burde? Da er du ikke alene. Hele 1 av 3 gjør det.

En av de farligste kreftformene

Spiserørskreft er en av de dødeligste kreftformene i verden, skriver forskerne. Les også: Dette får 40 kreft av i åretOverlevelsesraten etter fem år med diagnosen er kun:
 • 15,6 prosent i USA
 • 12,3 prosent i Europa
 • 31,6 prosent i Japan
 • De understreker imidlertid at den økte risikoen kun gjelder for personer med ALDH2-mangel som drikker alkohol. Ikke-drikkere ser derfor ikke ut til å være mer utsatt for spiserørskreft.

  Helsepersonell bør være på vakt

  Forskerne oppfordrer helsepersonell til å bli mer oppmerksomme på ALDH2-mangel. Leger bør spørre pasientene sine om de rødmer etter å ha drukket alkohol. I så fall bør det behandles som et tegn på økt risiko for spiserørskreft og vedkommende bli inkludert i et screeningprogram med regelmessige undersøkelser.Les også: Uvanen som koster 14,5 årPersoner som er plaget med rødt ansikt som følge av alkohol bør dessuten oppfordres til å redusere inntaket.Alkohol er en kjent årsak til rødme. Ifølge forskerne bør spesielt asiatiske personer være på vakt. Så mange som en tredel av japanere, kinesere og koreanere har denne reaksjonen på alkohol, i tillegg til kvalme og økt hjerterytme. Lei av å «miste kontrollen»? Her får du vite hvordan du blir mindre full.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer