Svimmel Av Blod

Blir du svimmel når du ser sprøyter eller blod?

Dette er årsaken til at noen av oss reagerer så kraftig.

FOBIER: Ifølge ekspertene er det helt vanlig å ha fobi for sprøyter og blod til en viss grad, men dersom fobien går utover dagliglivet bør du kanskje vurdere å gjøre noe med det.  Foto: 9nong - Fotolia
FOBIER: Ifølge ekspertene er det helt vanlig å ha fobi for sprøyter og blod til en viss grad, men dersom fobien går utover dagliglivet bør du kanskje vurdere å gjøre noe med det. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Blir du kvalm eller svimmel når du får et kutt i fingeren, skal ta blodprøver eller ser det fosse fritt på film? Da er du ikke alene, for blodfobi er en vanlig tilstand hos oss mennesker.

Ekspertene mener nemlig blodfobi, eller hemofobi, skyldes menneskehetens utvikling, og at det faktisk går an å få bukt med frykten. 

LES OGSÅ: Inger Johanne (42) er livredd for å fly

Ikke som andre fobier

Psykiater Tormod Huseby forteller at det kan være et resultat av evolusjon at mennesker med frykt for blod kan oppleve å besvime på grunn av blodtrykksfall.

– Blodtap betyr at man bør legge seg ned, og vår ubevissthet støtter opp om dette. Vi ser blod og tenker ubevisst på blodtap og fare for å blø i hjel, vil jeg tro, sier Huseby.

Psykiateren mener årsakene til blodfobi kan være vanskelig å avdekke, og at grunnen til frykten vil variere som ved all fobi. Han mener likevel at spesifikke hendelser i oppveksten, som vi husker eller har glemt, kan være årsaken til utvikling av fobi.

Men blodfobi skiller seg likevel fra andre fobier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer