Svimmel Av Blod

Blir du svimmel når du ser sprøyter eller blod?

Dette er årsaken til at noen av oss reagerer så kraftig.

FOBIER: Ifølge ekspertene er det helt vanlig å ha fobi for sprøyter og blod til en viss grad, men dersom fobien går utover dagliglivet bør du kanskje vurdere å gjøre noe med det.  Foto: 9nong - Fotolia
FOBIER: Ifølge ekspertene er det helt vanlig å ha fobi for sprøyter og blod til en viss grad, men dersom fobien går utover dagliglivet bør du kanskje vurdere å gjøre noe med det. Foto: 9nong - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Blir du kvalm eller svimmel når du får et kutt i fingeren, skal ta blodprøver eller ser det fosse fritt på film? Da er du ikke alene, for blodfobi er en vanlig tilstand hos oss mennesker.

Ekspertene mener nemlig blodfobi, eller hemofobi, skyldes menneskehetens utvikling, og at det faktisk går an å få bukt med frykten. 

LES OGSÅ: Inger Johanne (42) er livredd for å fly

Ikke som andre fobier

Psykiater Tormod Huseby forteller at det kan være et resultat av evolusjon at mennesker med frykt for blod kan oppleve å besvime på grunn av blodtrykksfall.

Blodtap betyr at man bør legge seg ned, og vår ubevissthet støtter opp om dette. Vi ser blod og tenker ubevisst på blodtap og fare for å blø i hjel, vil jeg tro, sier Huseby.

BLODFOBI: Syns du det er ekkelt å se på dette bildet? Da er du ikke alene, og det er vanlig å synes det er vanskeligere å se på andres blod enn sitt eget. Foto: NTB Scanpix
BLODFOBI: Syns du det er ekkelt å se på dette bildet? Da er du ikke alene, og det er vanlig å synes det er vanskeligere å se på andres blod enn sitt eget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Psykiateren mener årsakene til blodfobi kan være vanskelig å avdekke, og at grunnen til frykten vil variere som ved all fobi. Han mener likevel at spesifikke hendelser i oppveksten, som vi husker eller har glemt, kan være årsaken til utvikling av fobi.

Men blodfobi skiller seg likevel fra andre fobier.

– Det mest interessante ved blodfobi er at blodtrykket ikke øker som ved andre typer fobier, men at det motsatte skjer, sier Huseby.

LES OGSÅ: Er du redd for speil eller padder?

Dette skjer når vi blir redde

Huseby forklarer at fobi kan ses på som en irrasjonell frykt for visse situasjoner eller gjøremål, men også mot dyr eller mennesker, og trekker frem hundefobi og edderkoppfobi som kjente fobier.

– Den overdrevne frykten og det sterke, urimelige ønsket om å unnvike noe er helt sentralt i en fobi, generelt sett, sier psykiateren.

Huseby forklarer at man ved blodfobi kan oppleve frykt av ulik grad.

– Fobi betyr jo sykelig frykt, og en følelse av avsky kan ledsage denne frykten, sier han, og legger til at dette kan føre til et blodtrykksfall som kan oppleves som svimmelhet.

– Antagelig kan et slikt blodtrykksfall føre til besvimelser hos så mange som 15 prosent av dem med blodfobi, sier Huseby, og mener dette er helt uvanlig ved andre typer fobier.

Han erfarer at enkelte med blodfobi syns det er vanskeligere å se sitt eget blod enn andres blod, og at enkelte kan synes det er vanskelig å se blod på film. Videre sier Huseby at sprøyteskrekk ikke er uvanlig, da det er assosiert med blod og frykten for det.

Psykiateren erfarer at forvarsler som begynnende svimmelhet, kaldsvette og innsnevring av synsfeltet er vanlige reaksjoner for dem som frykter blod.

LES OGSÅ: Ofte stressa og nervøs?

Det fins løsninger

Huseby ønsker imidlertid å poengtere at det, i den generelle befolkningen, er helt vanlig å ha fobier, og at det ikke nødvendigvis trenger å gå utover hverdagen vår.

Først når frykten er utenfor vår egen kontroll og forstyrrer dagliglivet vårt, bør det vurderes å sette en fobi-diagnose, sier Huseby.

For det fins faktisk behandling for denne lidelsen. Psykiateren sier man kan trene på å overvinne frykten ved å eksponere seg for det man frykter i kontrollerte omgivelser gjennom bilder, film eller virkelig blod, og øke stimuleringen gradvis.

SVIMMELHET: Svimmelhet, kvalme og synsforstyrrelser er vanlige symptomer på frykt og fobi. Heldigvis fins det råd å få. Foto: honored - Fotolia
SVIMMELHET: Svimmelhet, kvalme og synsforstyrrelser er vanlige symptomer på frykt og fobi. Heldigvis fins det råd å få. Foto: honored - Fotolia Vis mer

Behandling av fobien kan dessuten inkludere forestillingsbilder, angstmedisiner eller hypnose. 

Ved behandling av blodfobi forteller psykiateren imidlertid at avslapningsøvelser ikke er vanlig, som det er ved andre fobier.

– Her er målet at blodtrykket skal stige, sier Huseby.

LES OGSÅ: Bekymrer du deg mye?

Derfor er det problematisk

Lars Dehli er klinisk psykolog og driver egen psykologisk praksis. Han har selv gode erfaringer med behandling av fobier, deriblant med avspenningsøvelser.

Han har blant annet forfattet en artikkel til Tidsskrift for Kognitiv Terapi om behandling av nettopp besvimelse ved fobi for blod, sår og sprøyter.

Dehli forteller at blodfobi innebærer angst og påfølgende unngåelse av blod, sår og sprøyter, og at omtrent fire prosent av befolkningen har denne fobien til en viss grad.

Det kan være problematisk, og Dehli understreker viktigheten av å behandle pasienter med liknende redsler og fryktede scenarioer.

– En fjerdedel av de som har blodfobi unngår å gå til legen. Behandling av blod-, sår- og sprøytefobi kan være potensielt livreddende for pasienter som på grunn av lidelsen unngår viktige medisinske tester og behandlinger, sier psykologen.

Dehli forteller at en person med blodfobi som ser blod får en svak økning i blodtrykket, og deretter et kraftig fall i blodtrykk og puls som ofte fører til besvimelse. Som psykiater Huseby sier, skiller dette seg fra dem som har mer vanlige fobier som for eksempel fobi for hunder, hvor blodtrykk og puls vil stige raskt ved synet av en hund.

– Det er denne spesielle fysiologiske reaksjonen som gjør blodfobi til en egen kategori, sier Dehli om slikt blodtrykksfall.

LES OGSÅ: Sliter du med angst?

Slik kan blodfobi behandles

Psykolog Dehli forteller at en utbredt metode for behandling av blodfobi tilhører logikken til psykiateren Joseph Wolpe.

Logikken innebærer at personen med fobi ikke kan være engstelig samtidig som å være avslappet. I denne metoden blir eksponering for frykt kombinert med avspenningsøvelser. 

KYNDIG HJELP: Dersom frykten din går utover dagliglivet, bør du kanskje vurdere å få eksperthjelp, men det fins øvelser du selv kan gjøre for å prøve å få bukt med fobien din. Foto: photopitu - Fotolia
KYNDIG HJELP: Dersom frykten din går utover dagliglivet, bør du kanskje vurdere å få eksperthjelp, men det fins øvelser du selv kan gjøre for å prøve å få bukt med fobien din. Foto: photopitu - Fotolia Vis mer

Dehli viser dessuten til den svenske psykologen Lars Göran Öst. Han fant ut at dersom man lærer pasienten å holde blodtrykket høyt, vil dette være inkompatibelt med senkningen av blodtrykket som fører til besvimelse. Altså unngår pasienten å besvime med synet av for eksempel blod.

Kombinasjon av tillært spenning og eksponering har gitt veldig gode resultater, forklarer Dehli.

LES OGSÅ: Slik overvinner du flyskrekken

Dette gjør psykologen

Psykologen oppsummer en oversikt over behandlingsforløpet for en person med blodfobi i seks ulike deler. 

1. Informasjon. Her fokuseres det på å få frem en forklaring på hvorfor pasienten besvimer ved synet av blod, og en forståelse for at besvimelse i seg selv ikke er farlig. 

2. Kartlegging av utløsende faktorer, negative tanker og trygghetsatferd. I denne delen fører pasienten en liste over situasjoner og tanker han eller hun unngår på grunn av frykten for å besvime. Her utforskes pasientens negative tanker ved frykt for eksempelvis besvimelse.

3. Utfordring av negative tanker. Her får pasienten gjerne en hjemmelekse for å finne ut faktisk informasjon om det de frykter kan skje ved at de utsettes for frykten sin.

– Som ved de fleste angstplager er kunnskap makt også ved denne fobien, sier Dehli.

4. Selvstyrt blodtrykksøkning. Her gjøres øvelser for å holde blodtrykket høyt, og pasienten blir værende i en situasjon av fobi uten å besvime. Dette innebærer blant annet spenning av kroppsområder. Dehli referer til psykologen Alanda Thompson når han forklarer den vanligste øvelsen for å holde blodtrykket oppe: Bøy føttene sammen så hardt du klarer, med tærne krøllet inn mot fotsålen. Samtidig knytter du nevene alt du makter helt til du ser at knokene blir hvite, mens du strammer rumpeballene mot hverandre så hardt du kan. Hold denne spenningen intenst i fem sekunder, etterfulgt av en fem sekunders pause. Denne øvelsen gjentas tre ganger, og øves først på uten å se på det du er redd for, for eksempel blod. Her er det imidlertid lurt å trene med en medhjelper i begynnelsen, da besvimelse er mer sannsynlig. 

5. Eksponering. I denne delen suppleres eksponering for fobien med den selvstyrte blodtrykksøkningen, etter en liste den selv har laget over scenarioer som skaper angst, som for eksempel legebesøk eller å se filmer med blod.

– I vanlige fobier er eksponering i seg selv tilstrekkelig for å bekjempe fobien, sier Dehli.

6. Selvinstruksjoner. Her roer pasienten seg selv ned med innøvde setninger som «Jeg har høyt blodtrykk nå, da er det ikke mulig å besvime», og kan etter hvert bli en automatisert respons til situasjonen de er redd for. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer