WET LOOK: Bør du tørke håret før du går ut i kulda? Foto: Getty Images
WET LOOK: Bør du tørke håret før du går ut i kulda? Foto: Getty Images Vis mer

Forkjølelse

Blir du syk av å gå ut med vått hår?

I disse kalde tider er dette et heftig diskutert tema. Her er svaret!

Publisert
Vi har kommet til forkjølelsesesongen igjen. Overalt går det folk og snufser og hoster og snyter seg.

Og da kommer selvsagt spørsmålet: Blir du syk av å gå ut med vått hår?

Når gradestokken ligger og vaker rundt nulltallet er det alle mødres mantra at vi ikke må gå ut med vått hår, for da blir vi forkjøla. Men stemmer dette, egentlig?

LUE PÅ HUET: Ikke glem lua i kaldt vær! Foto: Colourbox
LUE PÅ HUET: Ikke glem lua i kaldt vær! Foto: Colourbox Vis mer

Dette svarer legen

– I utgangspunktet blir du ikke forkjøla av å gå ut med vått hår. Det må smitte til for å bli forkjøla. Dermed kan du gå alene i ukesvis på Svalbard med vått hår og våte sokker uten å bli syk, forklarer lege Brynjulf Barexstein, som driver legeklinikken Barex, og svarer på spørsmål hos Lommelegen.no.

– Men når det er smitte tilstede vil det at du blir kald gjøre kroppen mindre motstandsdyktig mot forkjølelsesvirus. Når kroppens kjernetemperatur synker svekkes motstandskraften mot infeksjoner.– Det gjelder ikke bare for vått hår, også om du blir kald på føttene og andre steder. Men når hodet blir nedkjølt påvirker det ganske raskt kroppens kjernetemperatur. Det er gjennom hodet du mister mest varme, så derfor er en god lue smart for å holde på varmen. Den fungerer som korken på termosen, sier Barexstein.

LES OGSÅ: Drikken som hjelper mot forkjølelse

Virus overalt


De færreste av oss lever så ensomt og alene at vi ikke blir utsatt for forkjølelsesvirus. De finnes overalt der det finnes mennesker. Rundt halvparten av alle forkjølelser forårsakes av det såkalte rhinoviruset. Dette viruset er veldig smittsomt, og smitter via spytt. Det skjer enten ved hosting eller nysing, men også fra dørhåndtak, bestikk og lignende, hvor viruset kan overleve i timesvis mens det venter på en ny vert.

– Så mamma har rett når hun sier at vi blir syke av å gå ut med vått hår?

– Ja, mamma har nok rett.


LES OGSÅ: Fem knep som knerter forkjølelsen

Les mer om forkjølelse og influensa hos Lommelegen.no.

Merk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Media.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer