Føler du deg svak etter et måltid? Svigninger i blodsukkeret er noe vi alle opplever til en viss grad, men store svigninger er som kjent ikke bra, spesielt for energinivået vårt.
Hos noen faller blodsukkeret imidlertid til et unormalt lavt nivå etter at man har spist.
Tilstanden kalles reaktiv hypoglykemi, og betyr at du får hypoglykemi (lite blodsukker), som en reaksjon på noe – matinntaket.
- Til tross for at du spiste for under tre timer siden kan du føle deg svak. Du kan kaldsvette, bli nervøs, skjelven og sulten. Dette kalles sendumping eller reaktiv hypoglykemi, forteller forteller Siren Nymo, som er klinisk ernæringsfysiolog og PhD stipendiat ved institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU.
Symptomer som skjelving, slapphet og kaldsvette, skyldes at kroppen prøver å normalisere blodsukkernivået igjen.
LES OGSÅ: Dette startet kostholdsekspertene dagen med

Overproduserer insulin
Insulin er et protein som produseres i bukspyttkjertelen for å holde blodsukkeret nede. Hos personer med diabetes produseres det for lite insulin, slik at blodsukkeret blir for høyt.
Det som skjer når du har reaktiv hypoglykemi, ofte kalt «omvendt diabetes» er at kroppen produserer for mye insulin etter måltidene, slik at blodsukkeret blir lavt i stedet. Måler du blodsukkeret ditt til 3,3 en time etter et måltid, kan du ha reaktiv hypoglykemi.
Tilstanden kan ha flere årsaker:
- Det kan forekomme ved lavt matinntak i forhold til høy aktivitet eller store anstrengelser, forteller Nymo.
Har du spist mye karbohydrater tidligere har du en høy insulinproduksjon nå. Spiser du så lite i dag, kan insulinproduksjonen være for høy i forhold til matinntaket.
- Også personer som trener mye og som spiser for lite, kan oppleve dette.
Tilstanden kan behandles medisinsk, men ifølge Nymo er det endringer i kostholdet som er av størst betydning.
LES OGSÅ: Har du hørt om mirakelnudlene
Spis balansert, og husk fett og proteiner
Lege Berit Nordstrand forteller at det er svært sjeldent at dette ikke kan «kureres» med å spise helt vanlig mat.
- Behandlingen er å spise det vi alle burde spise. Rene råvarer med naturlig lav glykemisk indeks.
Hun tror det er mange som tror de har en sykdom fordi energinivået faller veldig etter at de har spist, men at det for de fleste kun handler om å spise mer balansert.
For det å spise lavglykemisk, handler i stor grad om balanse, sier hun. Du trenger altså ikke nødvendigvis kutte ut alle høyglykemiske matvarer. Et balansert forhold mellom naturlige karbohydrater, proteiner og fett betyr som regel at porsjonen er lavglykemisk.
Proteiner og fett bremser nemlig sukkeropptaket i tarmen. Her er det bare å prøve seg frem - har du honning med høy glykemisk indeks blir den lavere i yoghurt med fett, for eksempel.
Er du glad i havregrøt, kan du for eksempel spise den med et smørøye. I en salat er det enkelt å tilsette fett og proteiner, og i en smoothie kan du tilsette avokado.
Et balansert måltid bør ifølge Nordstrand kunne deles i tre; en tredjedel av energien bør komme fra karbohydrater, en tredjedel fra fett og en tredjedel fra protein. I praksis kan du si at du da fyller tallerkenen halvt med grønnsaker, en fjerdedel med animalsk protein og en fjerdedel med stivelsesrike matkorn, pluss at du alltid har litt fett på maten.
- Tenk rene råvarer, dropp rafinert sukker, lyst brød og lys pasta, sier hun.
LES OGSÅ: Slik bør du trene om du har høyt blodtrykk

Må prøves frem
Det finnes imidlertid ikke kostholdsråd som er bevist å virke i alle tilfeller, ifølge Nymo. Her gjelder det å prøve seg frem, og finne ut av hvordan en kan holde blodsukkeret sitt stabilt.
- Kostråd består i å lette symptomene ved å normalisere blodsukkernivået og korrigere den underliggende årsaken.
Målet er å finne vaner som holder blodsukkeret så stabilt som vanlig.
Hun kan likevel gi en liste over noen ting som kan hjelpe:
- Små, hyppige måltider, 6-8 per dag
- Mat med høyt proteininnhold og moderat fettinnhold
- Komplekse karbohydrater med lite stivelse - lav GI
- Fiberrik mat
- Unngå søtt og mat med enkle sukkerarter: søtsaker, kaker, desserter, søte drikker, juice, melk, iskrem, prim, brunost, søte pålegg
- Unngå drikke til måltidene, drikk heller 30 min etter
- Ikke hoppe over måltid
- Forsiktig med kaffe og andre koffeinholdige drikker (kan gi symptomer som ved hypoglykemi)
- Begrens alkoholinntaket, og spis alltid mat sammen med alkoholen når du drikker
- Velg mindre modent når du spiser frukt og bær