Oppvaskmaskin

Blir ikke oppvasken ordentlig ren?

Det kan komme av flere årsaker, forklarer ekspertene.

BLIR IKKE OPPVASKEN ORDENTLIG REN? Det trenger slett ikke bety at du trenger å bytte den ut. Sjekk at du fjerner det groveste av matrester, bruker riktig mengde såpe og sjekker at spylearmene ikke er tilstoppet av matrester. Foto: Tone Ruud Engen
BLIR IKKE OPPVASKEN ORDENTLIG REN? Det trenger slett ikke bety at du trenger å bytte den ut. Sjekk at du fjerner det groveste av matrester, bruker riktig mengde såpe og sjekker at spylearmene ikke er tilstoppet av matrester. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rydder du ofte ut av oppvaskemaskinen, bare for å oppdage at halvparten av tingene fortsatt er skitne?

Som om det ikke er kjedelig nok å rydde ut av oppvaskmaskinen fra før, så må du sette alt inn igjen for en ny runde, eller kanskje til og med vaske det opp for hånd?

Men hva er det du egentlig gjør galt?

Enkelte mener at du ikke skal gjøre som bestemor og vaske alt før du setter det inn. Hvis du ikke skyller det hele tatt derimot, begynner det raskt å stinke.

LES OGSÅ: Til helgen må du huske på dette

Ja, du bør skylle - men ikke for mye

- En av de viktigste tingene å tenke på i forhold til oppvaskmaskinen din, er at dersom du ikke setter den på med en gang - kanskje fordi den ikke er full ennå, så vil matrestene tørke inn, sier Linette Andersen, salgs- og markedskoordinator i Whiteaway.no.

Hun forklarer at oppvaskmaskinen får problemer med å fjerne matrester som har tørket inn. Det gjelder spesielt sterke og fargerike matvarer - som ketsjup og chili.

- Dersom du ikke skyller av dette med en gang - enten i oppvaskmaskinen eller for hånd, så kan det gi vedvarende merker på serviset ditt, forteller Andersen.

Men er det slik at du alltid skal skylle?

- Store matrester skal selvsagt fjernes før det settes i oppvaskmaskinen. Hvis oppvasken skal stå et par dager, er det også en god idé å skylle for å unngå at matrestene tørker inn. Setter du den på med en gang, trenger du kun å fjerne store matrester.

SKYLL AV DET VERSTE: Dersom du skal sette på maskinen med en gang, trenger du ikke skylle tallerkenene veldig godt, men du bør alltid ta bort det verste. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press
SKYLL AV DET VERSTE: Dersom du skal sette på maskinen med en gang, trenger du ikke skylle tallerkenene veldig godt, men du bør alltid ta bort det verste. Foto: REX/Martin Lee/All Over Press Vis mer

Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent - så enkelt!», legger til at ren oppvask også handler om å stable riktig.

- Du må passe på at det er såpass mye rom mellom servisedelene at vannet kommer godt til, i tillegg til at bestikket står fritt i bestikkholderen eller skuffen, sier hun.

Det er imidlertid helt riktig at du kan skylle for godt. Andersen forteller at det skyldes at saus og fett bidrar til å smøre maskinen. Også her kan det likevel bli for mye av det gode, og dersom oppvasken sjelden blir ren, bør du ta en kikk inn i den.

- En viktig del av oppvaskmaskinen er spylearmene. Er disse tilstoppet av matrester og lignende kan resultatet bli dårligere, sier hun.

LES OGSÅ: Drikker du mye brus?

Bruk riktig mengde såpe

En annen årsak til at oppvasken ikke alltid blir ren, er at du bruker feil mengde såpe, salt og avspenningsmidler. Dette er hovedingrediensene i vasketabletter, men kan være litt vanskeligere å ha kontroll på egenhånd.

- Hvis du bruker flytende oppvaskmiddel, er det viktig å være sikker på at du tilsetter riktig mengde såpe. For lite såpe kan få kalk til å sette seg på serviset, sier Andersen.

Det samme gjelder salt. Bruker du for mye kan det faktisk være at du smaker det på tallerkener og bestikk. For det beste resultatet bør du derfor alltid velge grovt salt og sørge for at saltdoseringen stemmer med hvor mye kalk det er i vannet der du bor.

Det siste er avspenningsmidler. Avspenningsmidler sørger for at serviset tørker, men feil bruk kan også være en årsak til flekker og striper.

BRUK RIKTIG MENGDE SÅPE: De fleste vasketabletter inneholder riktig mengde av både såpe, salt og avspenningsmidler, men hvis du tilfører det selv kan det være litt vanskeligere. Foto: All Over Press
BRUK RIKTIG MENGDE SÅPE: De fleste vasketabletter inneholder riktig mengde av både såpe, salt og avspenningsmidler, men hvis du tilfører det selv kan det være litt vanskeligere. Foto: All Over Press Vis mer

- Hvis det ikke er blitt tilsatt nok avspenningsmidler, vil vannet renne av for sakte og etterlate flekker og striper. For mye kan etterlate en permanent blå hinne på serviset, forklarer Andersen.

Hagesæther kan i tillegg fortelle at det er viktig å bruke riktig program.

- Andre årsaker til at oppvasken ikke blir ren, kan være for lav temperatur og for kort vaskeprogram i forhold til hvor skittent serviset er, sier hun.

LES OGSÅ: Slik fjerner du flekken

Oppvaskmaskinen må også renses

Men selv om jobben til oppvaskmaskinen er å gjøre rent, så kan det faktisk være at den også den trenger en liten rengjøring eller rens.

- Ja, i likhet med vaskemaskiner og lignende, så bør du rense oppvaskmaskinen. Det er viktig å tømme fileret og skylle det godt med rennende vann. Et typisk tegn på at du bør skylle filteret er hvis det ligger rester i i bunn av glassene, sier Andersen.

(Obs: Sjekk hvordan du renser oppvaskmaskinen i denne saken fra Dinside.no!)

Sjekk også at det ikke ligger gamle såperester i såpeskuffen eller andre steder i maskinen.

LUKTER OPPVASKMASKINEN? Prøv å tilsette sitronjuice eller eddik. Hell en halv liter i bunn av oppvaskmaskinen før du setter den på. Foto: Thinkstock
LUKTER OPPVASKMASKINEN? Prøv å tilsette sitronjuice eller eddik. Hell en halv liter i bunn av oppvaskmaskinen før du setter den på. Foto: Thinkstock Vis mer

Else Liv Hagesæther anbefaler at du renser maskinen et par ganger i året, og du trenger ikke nødvendigvis bruke en spesialrens.

Du bør regelmessig tømme silen i bunnen av maskinen for rester og vaske av søl som har festet seg langs kantene på maskinen og døren. Et par ganger i året bør du i tillegg rense maskinen. Det gjør du ved å tilsette et spesialmiddel og kjøre en vask, alternativt kan du bruke et spesialmiddel, men en kopp med salmiakk vil også gjøre samme nytten og løse opp fettrester som har avsatt seg i avløpet, sier hun.

Hvis oppvaskmaskinen har begynt å lukte, eller det er på tide å rense den for kalk, kan du også fint noe av det du allerede har i kjøkkenskapet.

- Det er mulig å bruke hvit mateddik eller sitronsaft. Det kan fjerne såperester og bidra til å fjerne vond lukt. Tilsett en halv liter mateddik eller sitronsaft i bunnen av oppvaskmaskinen og start vaskeprogrammet, sier Andersen.

Sitronjuice kan også være nyttig ellers, og bidra til at glass blir renere og skinner mer.

Dersom du fremdeles sliter med at oppvasken ikke blir ren, kan det være at det er på tide å bytte den ut, selv om Andersen forteller at ytelsen fortsatt kan være god, og energiforbruket lavt etter ti år.

- Hvitevarer har typisk lang levetid, og når du bør bytte ut gammelt med nytt vil variere fra produkt til produkt. Først etter du har sjekket alle forholdene nevnt ovenfor, kan du vurdere om det kanskje er på tide å bytte ut oppvaskmaskinen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer