Omega 3

Blir ikke smartere av omega-3

Fiskeolje fungerer ikke like bra for hjernen som vi har trodd.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Hjernen må ha fettsyrer»! Dette budskapet har vi hørt lenge. For forskning har vist at omega-3 fettsyrer er viktig for hjernens funksjon, i tillegg til hjerte og kar, muskler og ledd. Men nå tyder ny forskning på noe ganske annet: Tilskudd av fiskeolje vil ikke påvirke hjernen til eldre. Det viser den største undersøkelsen som noen gang er gjort på fiskeolje, ifølge AlphaGalileo.Les også: Dette gjør kvinner smartere

Hjernen bruker lang tid

Til tross for dette bør du ikke slutte å gi bestemor tran. For studieleder Dr. Alan Dangour påpeker at de nye studieresultatene må tolkes med forsiktighet.- Det er viktig å huske at det kan ta mange år å utvikle dårlige mentale evner, og selv om denne studien er den lengste som noen gang er gjort på dette området, er det ikke sikkert den var lang nok til å se på effekten av fiskeolje hos friske eldre mennesker.Les også: Slik skjerper du hjernenTidligere studier har altså vist at et høyt inntak av omega-3 fettsyrer, som finnes i fiskeolje, er viktig for å opprettholde hjernens funksjon senere i livet. Denne studien besto av 867 britiske testpersoner mellom 70 og 80 år. De som hadde sunne og friske hjerner ved studiestart ble delt i to grupper. Den ene gruppen fikk tilskudd av fiskeolje, mens den andre gruppen fikk narremedisin.Hurra, drikk vin – husk bedre

Ingen forskjell på hjernen

Etter to år viste det seg at gruppen som hadde tatt tilskudd av fiskeolje hadde betydelig høyere omega-3 nivåer i blodet enn placebogruppen. Men hjernen ble ikke påvirket av den grunn, verken i fiskeoljegruppen eller placebogruppen. Det viser at det ikke finnes noe bevis for at inntak av omega-3 fettsyrer vil være gunstig for hjernefunksjonen til eldre, ifølge forskerne ved London School of Hygiene & Tropical Medicine.Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.Slik spiser du deg glupNorske helsemyndigheter anbefaler at man får i seg totalt mellom 1 og 2 gram omega-3 daglig.Antall personer med mentale problemer øker stadig, ifølge forskerne, som tror at 81 millioner mennesker over hele verden være demente innen 2040.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer