Sex Når Du Blir Eldre

Blir sex bedre etter 40?

Mange voksne kvinner opplever at sexlivet blomster. Er det noe i det, spurte vi ekspertene.

VOKSEN OG HOT: Blir sex bedre etter fylte 40?  Foto: detailblick - Fotolia
VOKSEN OG HOT: Blir sex bedre etter fylte 40? Foto: detailblick - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Kvinner i 40-åra er ofte tryggere på seg selv. De kjenner sin egen seksualitet bedre og bryr seg mindre om at kroppen ikke passer perfekt til et umulig ideal, sier KKs samlivsekspert, psykolog Peder Kjøs.

I KK svarer han og to andre eksperter på det mange lurer på. Blir sex bedre med årene?

LES OGSÅ: Bør vi ha sex flere ganger om dagen?

Bedre selvtillit

Kjøs mener den voksne kvinnens selvtillit og det at hun ofte er i et godt parforhold med en hun kjenner godt, har stor betydning for at sexliv kan oppleves bedre i voksen alder:

– Mange blomstrer, ikke minst fordi de ofte er ferdig med å ha små barn. Småbarnsperioden er sjelden noen seksuell opptur.

Ifølge Store Norske leksikon varierer voksnes seksualitet sterkt, og for den enkelte kan intensiteten i seksuelle følelser og aktivitet gå i bølger.

Middle-aged lovers kissing and playing in bed at home Foto: JackF - Fotolia
Middle-aged lovers kissing and playing in bed at home Foto: JackF - Fotolia Vis mer

Tidligere var det en utbredt forestilling at det aktive seksualliv bare var for unge voksne; eldres seksualliv var tabubelagt.  
– Det er ikke noe fysiologisk som tilsier at sexlivet skulle bli bedre etter fylte 40, sier Kjøs.

– Egentlig nesten tvert imot: Mange kvinner blir for eksempel mindre våte når de når den alderen, og noen opplever hormonelle endringer som ikke spiller positivt inn, men likevel har de ofte bedre sex. Dette skyldes at de psykologiske og sosiale faktorene har mer å si.

LES OGSÅ: Når mannen foretrekker porno

Livet mindre stressende

Sexolog og seksualvaneforsker Bente Træen mener sexlysten hos kvinner er veldig avhengig av hvordan resten av forholdet fungerer:

– Om det er likefordeling av plikter og at kvinnen føler seg sett. At mange opplever at sexlivet faktisk blir bedre når man blir eldre, kan ha sammenheng med at livet er blitt mindre stressende. Barna er blitt større og kanskje flyttet ut, og man har mer tid og ro rundt sexlivet. 

Kvinners lyst problematisk

Kjøs mener kvinners nytelse alltid har vært problematisk for menn, ettersom menn er

PEDER KJØS: KKs samlivsekspert, psykolog Peder Kjøs skriver om hva kvinner ser etter hos en mann.  Foto: All Over Press/Waller
PEDER KJØS: KKs samlivsekspert, psykolog Peder Kjøs skriver om hva kvinner ser etter hos en mann. Foto: All Over Press/Waller Vis mer

opptatt av at barna de forsørger skal være deres egne, og ikke en annen manns.

- Vellystige kvinner kan fort komme til å kaste seg over en annen mann hvis man ikke passer på, for kvinner er jo så ustadige og har ingen selvkontroll, sier Kjøs.


– Slik har man faktisk tenkt, og slik tenkes det fortsatt mange steder i verden. Det er liksom greiest hvis kvinner ikke har lyster i det hele tatt, men bare er opptatt av morsrollen og familielykken.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Morsommere å ha sex med

Om den unge kvinnens seksualitet har vært en trussel for menn, så kanskje den modne kvinnens har vært det enda mer?

Kjøs mener likestillingen har gjort at mannen har «mistet overtaket».

– Vi er blitt nødt til å forholde oss til kvinners lyst. Og nå er vi kommet dit at det egentlig går veldig fint. Mannen er frigjort fra byrden med å vokte «sin» kvinne, så vi kan godt unne oss kvinner som er kåte og villige. De er mye morsommere å ha sex med enn fortidens utilnærmelige dydsvesener.

LES OGSÅ: Alle andre har ikke bedre sex enn deg

Workout og sex

En som slår et slag for et voksent sexliv, er workoutdronninga Jane Fonda. I boken «The Third Act: Entering Primetime» skriver feministen at man ikke har noe å frykte når man blir eldre, spesielt ikke på sex-siden.

KK 09, i salg fra fredag 27. februar.  Foto: All Over Press
KK 09, i salg fra fredag 27. februar. Foto: All Over Press Vis mer

Er man rimelig frisk, er sex aldri bedre enn etter 60 år. Især for kvinner. Senere i livet blir kvinner mer selvsikre og menn mer oppmerksomme. Så det er interessant når de to kjønnene nærmer seg en harmonisk helhet, sier Jane Fonda til magasinet Hello!

LES OGSÅ: Lyver du på deg færre sexpartnere?

Cougar-forhold?

Menn skal visstnok være på sin seksuelle middagshøyde i 20-åra. Betyr det at en mann på 20 og kvinne på 40 vil være den beste kombinasjonen?

– Det hadde vært artig om det var slik, men nei, sier Kjøs.

Lyst og nytelse har mye med relasjonen som helhet å gjøre, så selv om en kvinne på 40 kunne ha hatt fin seksuell match med en 20-årig sexatlet, er det ikke sikkert at de to tenner noe særlig på hverandre

LES OGSÅ: Sjekker opp modne kvinner på nettet.

Moden og bedre elsker?

Sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt mener at en kvinne på førti og en mann på tjue kan være en god match, avhengig av hva du er ute etter:

– Mange menn har sin seksuelle tenningstopp i tjueårene, men om de er på sin seksuelle høyde er en annen sak.

- Spørsmålet er om kvantitet veier opp for kvalitet. Velger du ungt får du nok en ivrig og villig elsker, men det å bli en god og erfaren elsker krever trening. Derved kan en moden elsker være bedre i sengen selv om han kanskje ikke er like ivrig og utholdende.

Denne saken er publisert i KK 09, i salg nå. 


 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer