Tannhygiene

Blir tennene helt rene av tannpussen din?

Har du tannstein eller brune flekker er svaret nei.

FINE TENNER: Det krever insats å holde dem rene. Og husk - du skal ha dem hele livet! Foto: All Over Press
FINE TENNER: Det krever insats å holde dem rene. Og husk - du skal ha dem hele livet! Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvor ofte pusser du tenner? Vi håper svaret er to ganger daglig, for det er nødvendig for at tennene skal holde seg fine og friske.

Men har du tenkt på at tannpussen bare renser tre av tennenes fem sider?

Tannbørsten kommer ikke til mellom tennene. For å få renset opp her må du bruke tanntråd.

LES OGSÅ: Dårlig ånde? Mandlene dine kan ha skylda

SMART DINGS: Denne tanntrådgaffelen gjør det enklere å rense mellom tennene. Foto: Jordan
SMART DINGS: Denne tanntrådgaffelen gjør det enklere å rense mellom tennene. Foto: Jordan Vis mer

Minst én gang om dagen

Og tanntråden må fram minst én gang om dagen, for ellers kan matrester bli liggende mellom tennene i dagesvis selv om du pusser dem både morgen og kveld. Dette kan ikke bare gi tannstein og hull, men også dårlig ånde. Matrestene er nemlig festmåltider for bakteriene i munnen, og når de går løs på dem, dannes svovelgasser som gjør at ånden lukter vondt.

- Dersom du skal bruke det én gang om dagen, vil jeg anbefale å gjøre det om kvelden, for det er viktig at tennene er rene før du legger deg, sa tannpleier Elisabeth Kveum Saga ved Colosseumklinikken til KK.no.

Om du bruker tanntråden før eller etter tannpussen er det samme, ifølge Saga. For å sikre deg at du får skylt bort alle matrester, er det lurt å avslutte med munnskyllevann med fluor. Imidlertid bør du droppe de antibakterielle variantene - det viktigste er at munnskyllevannet inneholder fluor.

LES OGSÅ: Feil pussing gir dårlig åndeSE DER: Her har ikke tannbørsten kommet skikkelig til. Ta en titt selv neste gang du står foran et speil! Foto: Colourbox
SE DER: Her har ikke tannbørsten kommet skikkelig til. Ta en titt selv neste gang du står foran et speil! Foto: Colourbox Vis mer

Smarte verktøy

Å plundre med tanntråd kan være vrient om tennene dine sitter tett. Men det har heldigvis kommet flere smarte tanntrådverktøy som gjør jobben lettere (se bildet). Dermed går det enda raskere å rense mellom tennene. Hodet med tanntråden kan brukes flere ganger, men skyll det da i varmt vann etter bruk.

Lurer du på hvordan tanntråden skal brukes? Tannlege Riiber i Oslo gir følgende råd på sin nettside:

Bruk sagende bevegelser og før tråden langs tannen litt under tannkjøttsranden til du møter motstand, litt tilbake igjen og utfør samme bevegelse på nabotannen.
Har du tannstein eller brune flekker?

Selv om du synes du er flink med tannhygienen, vil tilstedeværelse av tannstein eller gule flekker avsløre at du tar feil.

Tannstein er plakk som blir liggende ved tannhalsene og mellom tennene og som etterhvert hardner. Det er typisk at vi får det på baksiden av de fremste tennene i underkjeven, men det kan komme hvor som helst der vi ikke renser opp skikkelig.

- Tannstein er forkalket belegg, og prinsippet tilsier at på en ren tann blir det ikke tannsten, forklarer Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved Oscarsborr Tannlegeklinikk.

- I utgangspunktet er tannstein ikke bra for tannkjøttet. Belegg og bakterier kan føre til blødende tannkjøtt (gingivitt) og til tannkjøttsykdommen marginal periodontitt noe som betyr at beinfestet forsvinner. Hvor fort dette går er avhengig av mange faktorer, både ytre, arvelige og motstandskraften.

Om du er flink med tannbørsten og bruker tanntråd daglig vil tannsteinen reduseres betraktelig.

Brune flekker kommer gjerne av kaffe og te, og oppstår gjerne mellom tennene, der tannbørsten ikke kommer så lett til, eller også mellom fortennene, fordi vi glemmer å pusse dem med vertikale bevegelser. (Horisontale bevegelser gjør at børsten ikke kommer helt til i mellomrommene.)

LES OGSÅ: Derfor blir tennene dine gule

Fargetabletter avslører slurv

Er du usikker på om du pusser skikkelig, råder Tannlege Riiber deg til å kjøpe fargetabletter på apoteket som du tygger (men ikke svelger) etter at du har pusset tennene og brukt tanntråd.

Skyll så munnen, og sjekk om det sitter igjen noen farge på tennene. I så fall er dette områder der all plakk ikke er fjernet. En fin måte å se hvor du ikke kommer ordentlig til med tannbørsten og tanntråden. Så er det bare å pusse tennene igjen til fargen er borte.

Når du går til tannlegen, noe du bør gjøre én gang i året, vil tannlegen rense tennene dine for tannstein. Du kan også besøke en tannpleier som gjør samme jobben om du trenger å få renset oftere enn dette.

Jo renere tennene er, jo mindre er ikke bare sjansen for å få hull, men også for å få hjertesykdommer, da bakteriene kan komme in i blodstrømmen din.

PS! Om du har problemer med blødende tannkjøtt, ising i tennene eller ilinger som kan indikere hull, bør du gå til tannlegen så raskt som mulig, selv om det ikke er lenge siden du var der sist. Jo lenger du venter, jo mer omfattende (og dyrere) kan du risikere at behandlingen som trengs for å fikse det blir.

LES OGSÅ: Derfor har du dårlig ånde om morgenen

VIKTIG JOBB: ikke slurve med dette, det vil du angre på i det lange løp. Foto: Image Source
VIKTIG JOBB: ikke slurve med dette, det vil du angre på i det lange løp. Foto: Image Source Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer