Kreft

Blod i urinen? Dette bør du vite

Det kan være tegn på alvorlig sykdom.

BLOD I URINEN?: Kan være vanskelig å oppdage selv. Men dersom du gjør det, bør du oppsøke lege. For selv om det i de fleste tilfeller skyldes en urinveisinfeksjon/blærekatarr, kan det også være tegn på mer alvorlig sykdom. Foto: loutocky - Fotolia
BLOD I URINEN?: Kan være vanskelig å oppdage selv. Men dersom du gjør det, bør du oppsøke lege. For selv om det i de fleste tilfeller skyldes en urinveisinfeksjon/blærekatarr, kan det også være tegn på mer alvorlig sykdom. Foto: loutocky - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mange ting vi kvinner bør være litt obs på når det gjelder helsen vår. Og etter hvert som vi blir eldre, er det viktig å følge med på og lytte til signalene du får fra kroppen din - både fysisk og psykisk.

Har du blod i urinen?

En ting overraskende mange kvinner «sliter» med, men som de færreste av oss oppdager, er blod i urinen. På legehelsetjenesten Lommelegen.no er dette et av problemene det søkes mest på. Men selv om det høres skummelt ut, er det ikke alltid noe «farlig» knyttet opp mot det. I mange tilfeller oppdager du det faktisk ikke selv en gang. - De vanligste årsakene til blod i urinen er blærekatarr eller urinveisinfeksjon, sier allmennlege Brynjulf Barexstein, som også er svarlegesjef på Lommelegen.no, til KK.no: - Det gir ofte velkjente symptomer som svie og hyppig vannlating, slik at kvinner lett gjenkjenner symptomene. LES OGSÅ: Lukter urinen din rart?

Kan være tegn på alvorlig sykdom

Ifølge legen kan imidlertid blod i urinen i noen tilfeller tyde på mer alvorlig sykdom. Det er derfor det er så viktig å følge godt med på det. - Ja, det kan også være tegn på alvorlig sykdom, som for eksempel kreft. Så hvis ikke urinundersøkelsen (som du tar hos legen) og symptomene bekrefter urinveisinfeksjon, så må man undersøke pasienten i større grad, for å utelukke alvorlig sykdom, forklarer han: - Dette er imidlertid ganske sjeldent. Gynekologiske tilstander kan for eksempel også gi blod i urinen, og det finnes en del mennesker som har påviselig blod i urinen mer eller mindre hele livet uten at det har med sykdom å gjøre. Da er det helst snakk om blod man ikke ser med det blotte øye, men som oppdages via urinstix man tar hos legen.

Har ikke alltid en klar årsak

Dersom det viser seg at du har blod i urinen, og det ikke er knyttet opp mot sykdom, så er det ikke noe å bekymre seg for. Ifølge legen er dette bare noe som skjer i kroppen av og til - som så mye annet. - Blod i urinen uten sykdom har ikke alltid en klar årsak. Det bare er slik, som så utrolig mye annet med kropp og helse. Det er et enormt spenn i normalitet, også hva gjelder fysiologi og anatomi. Men man skal som lege og pasient ikke ta for gitt at det ikke skyldes sykdom, før dette er utelukket gjennom undersøkelser og utredninger, sier han.LES OGSÅ: Slik bør du egentlig ta urinprøven

Når bør du oppsøke lege?

Oppdager du blod i urinen, eller har symptomer som svie ved vannlating eller endringer i vannlatingsmønster (som hyppig vannlating), er det altså lurt å oppsøke lege. Uansett.- Oppdager man blod i urinen, skal man alltid oppsøke lege, fordi det i sjeldne tilfeller kan skyldes alvorlig sykdom, selv om det antallsmessig er overveiende vanligst at det skyldes urinveisinfeksjon. Man tar med en urinprøve for stixing på kontoret, og som oftest viser det seg da at blodet skyldes urinveisinfeksjon/blærekatarr. Da får man en antibiotikakur og blir god igjen. Blod i urinen er nemlig ofte et ledd i en urinveisinfeksjon, forklarer legen:- Men hvis man kommer til legen fordi man har sett blod i urinen, og det viser seg at det ikke skyldes urinveisinfeksjon, så vil legen måtte finne ut hva det da skyldes, for eksempel ved videre henvisninger, for eksempel til cystoskopi. LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Ikke gå for ofte til legen

Ifølge Barexstein er det ingen grunn til å oppsøke lege hvis ikke du har noen av de aktuelle symptomene, eller føler deg dårlig på noe vis. Dette gjelder også ellers i livet. - Helt friske og symptomfrie kvinner trenger ikke gå på rutinesjekk mer enn hvert 3. år egentlig, da for å få foretatt celleprøve fra underlivet, sier han: - Det er viktig å ikke gå for ofte til lege. Det er et klokt ordtak som heter «Du er bare frisk inntil du er undersøkt nøye nok» og det er faktisk veldig vise ord. Dagens undersøkelsesmetoder er så høyteknologiske og detaljerte at dersom et friskt menneske utsetter seg for nok undersøkelser, så vil man før eller senere finne noe som kan se mulig unormalt ut, som igjen fører til videre undersøkelser, bekymringer og så videre - noe det friske menneske hadde sluppet ved og ikke oppsøke lege i utgangspunktet.- Fokus bør være på helse og funksjon og glede, ikke sykdom og det å utelukke sykdom. Friske mennesker trenger ikke bekreftelser på at de er friske. LES OGSÅ: Så mange kvinner sliter med urinlekkasje

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer