Helse & Livsstil

Blodig alvor

Svar på spørsmålene du ikke stiller legen din.

Blodig alvor
Publisert
Sist oppdatert
I løpet av livet har du mensen 400 ganger. Du har garantert god kjennskap til hva som skjer i kroppen din hver måned, men likevel kan det være ting du ikke helt får deg til å spørre legen om. Kvinnenettstedet ivillage.com har konsultert en rekke leger, gynekologer og andre eksperter om pussige fenomener som kan oppstå i løpet av menstruasjonssyklusen.
  • Guide: A til Å hos gynekologen
  • Når bør du gå til gynekologen? Finn det ut her.

  • Hvorfor har jeg så livaktige drømmer når jeg har PMS?
    Selv om det ikke finnes forskning som bekrefter at drømmene våre er annerledes i denne tiden av måneden, er det flere studier som viser at søvnen vår blir forstyrret. Har du moderate eller sterke PMS-symptomer, er det sannsynlig at du våker oftere om natten eller at du våkner tidligere om morgenen. Våkner du i søvnens REM-fase, som er den perioden hvor du drømmer mest, vil du også huske drømmene dine bedre. Det er altså ikke nødvendigvis slik at du drømmer mer, når du våkner oftere er sjansen større for at du blir klar over at du drømmer.
  • Test deg selv: Hvor godt kjenner du kroppen din?

  • Hvorfor er blodet mørkere i begynnelsen og slutten av perioden?
    Det er fordi blodet renner saktere fra livmoren ved menstrusajonsperiodens begynnelse og slutt. Siden blodet bruker lenger tid på veien ut, rekker det å koagulere, altså reagere med luften. Det er som når du drypper litt blod på et lommetørklé; etter en stund blir det mørkere.

    Hvorfor er det klumper i blodet? Er det farlig?
    Mest sannsynlig er det ingen grunn til bekymring. Det betyr i de aller fleste tilfeller bare at blodet har blitt fanget en stund på veien ut, og har fått tid til å levre seg. Dersom du gjentatte ganger får svært store klumper, større enn et jordbær, bør du kontakte legen din. Det samme gjelder om du opplever svært sterke blødninger, så sterke at et nattbind blir gjennomtrukket i løpet av en time.

    Hvorfor trekker blodet inn på bare den ene siden av tampongen?
    Det kan skje hvis du sitter stille lenge av gangen, da trekker blodet gjerne inn på undersiden av tampongen. Dersom den ligger på skrå i skjeden kan det også hende at blodet suges opp på én side.

    Hvorfor må jeg oftere på do når jeg har mensen?
    Forskning har vist at mentruasjonen påvirker også andre magefunksjoner. Hver tredje kvinne som ellers ikke har magetrøbbel opplever det i forbindelse med menstruasjonen. Det vanligste er å ha treg mage i uken før, i tillegg til at mange får løs mage de to første dagene under menstruasjonen. Årsaken mistenkes å være endringer i nivået av hormonet progesteron. Dersom mageformen gir deg ubehag, kan du ta 250 mg magnesium daglig for å komme i balanse.

    Hvorfor blir jeg usikker og sjalu når jeg har PMS? Er det normalt?
    Jada. Det er like normalt som at du lettere blir irritabel, og skyldes hormonsvingningene i kroppen din. Har du ting du vil ta opp med partneren din er det kanskje greit å gjøre det når du ikke har PMS. Likevel, det er selvsagt ikke alle følelser og endringer i humøret som kan tilskrives hormonsvingninger. Opplever du å ha det slik også utenom PMS-perioden er det sannsynligvis andre årsaker tilstede.
  • Slik bekjemper du PMS


  • LES OGSÅ:
  • Guide: A til Å hos gynekologen
  • Når bør du gå til gynekologen? Finn det ut her.
  • Test deg selv: Hvor godt kjenner du kroppen din?
  • Kvinnehelse gjennom tidene
  • Dropper du mensen?
  • Slik utsetter du mensen



  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer