Blør Fra Tannkjøttet

Blør det når du pusser tennene?

Kan være tegn på et vanlig problem.

TANNPLEIE: Det er ikke bare for tennene at du pusser og opprettholder god munnhygiene. Det er minst like viktig for tannkjøttet.  Foto: olly - Fotolia
TANNPLEIE: Det er ikke bare for tennene at du pusser og opprettholder god munnhygiene. Det er minst like viktig for tannkjøttet. Foto: olly - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvor ofte går du til tannlegen?

Det er anbefalt at du oppsøker tannlegen din én gang i året - og ikke bare for tennene dine, men det kan faktisk være bra for hjertehelsen din også!

Men tannlegebesøket er ikke bare for tennene - det er også tannkjøttet ditt.

Er tannkjøttet sårt, har begynt å krype nedover eller hender det ofte at du blør når du pusser dem? Da er det en god grunn til å oppsøke eksperthjelp.

LES  OGSÅ: Vitamin D er viktig for tennene dine

Tanntråd er viktigere enn tannbørsten

- Det er ikke bare tennene som må passes på. Også tannkjøttet trenger pleie. Et blødende tannkjøtt er et vanlig problem, og ofte et tegn på betennelse, sier tannlege Erik Svendsrud ved Svendsrud klinikk i Oslo.

- Den vanligste årsaken til dette er at bakterier har fått sitte for lenge på tennene eller i tannkjøttlommene rundt tennene.

For å unngå dette, gjelder det å forebygge - noe som skjer ved hjelp av daglig rengjøring.

TANNTRÅD: Tannbørsten er ikke nok for å ivereta tannkjøttet. Det er nemlig mellom tennene de fleste bakteriene sitter, og disse får du bare bort ved grundigere rengjøring. Foto: Alliance - Fotolia
TANNTRÅD: Tannbørsten er ikke nok for å ivereta tannkjøttet. Det er nemlig mellom tennene de fleste bakteriene sitter, og disse får du bare bort ved grundigere rengjøring. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

De fleste sverger da til tannbørsten, men det er desto viktigere med tanntråd og tannpirkere for tannkjøttet ditt. Dette er fordi tannbørsten ikke kommer til mellom tennene dine - der bakteriene sitter. Ved bruk av tanntråd og tannpirkere, reduserer du derfor risikoen for betennelse i tannkjøttet.

- Med riktig rengjøringsteknikk, tannbørsting og tanntråd eller tannstikker, tilheler inflammasjonen vanligvis i løpet av noen uker, forteller Svendsrud.

Hvis du ikke merker forskjell, forklarer han at det finnes bakteriedrepende midler til bruk i munnen. Disse brukes som regel i en begrenset periode, som etter operasjoner i munnen.

BLØR TANNKJØTTET? Det er ikke bare tennene dine du må passe på, men også tannkjøttet. Dersom du stadig opplever at det blør, kan det være et tegn på betennelse. Foto: Zsolt Bota Finna - Fotolia
BLØR TANNKJØTTET? Det er ikke bare tennene dine du må passe på, men også tannkjøttet. Dersom du stadig opplever at det blør, kan det være et tegn på betennelse. Foto: Zsolt Bota Finna - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - En myk bust rekker for de fleste

Viktig å være obs hvis du røyker

En annen årsak til blødende tannkjøtt kan være tannløsning, eller periodontitt.

- Tannkjøttsykdommen periodonitt er en såkalt multifaktorell sykdom. Det betyr at den kan ha flere årsaker, men den absolutt vanligste årsaken er belegg og tannstein, sier Inger Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseumklinikken.

- Det fører til opphoping av bakterier, som igjen fører til betennelser i tannkjøttet og tap av beinfeste rundt tannen. Kjennetegn er at tannkjøttet blør lett, men ved tilfeller der det har gått lenger kan tennene bli løse.

Hun forklarer at du bør være spesielt obs dersom du røyker.

I tillegg til at sigarettrøyk bidrar til å maskere blødning fra tannkjøttet og dermed gjør at du ikke like lett oppdager betennelser, så er det flere tilfeller blant røykere. 

SIGARETTER: De er ikke bare skadelig for helsen din ellers, men i stor grad også tennene og tannkjøttet ditt. Dersom du røyker kan det faktisk være at du har flere betennelser i munnen, men oppdager ikke blødningene fordi røyken kamuflerer det.  Foto: Thinkstock.com
SIGARETTER: De er ikke bare skadelig for helsen din ellers, men i stor grad også tennene og tannkjøttet ditt. Dersom du røyker kan det faktisk være at du har flere betennelser i munnen, men oppdager ikke blødningene fordi røyken kamuflerer det. Foto: Thinkstock.com Vis mer

- Røyking forbindes med tannkjøttsykdom. Man kan ikke med sikkerhet si at man får periodonitt av å røyke, men nesten alle alvolrige tilfeller av sykdommen er blant røykere, forteller Mathiesen.

Hun nevnder også andre faktorer som kan til periodontitt, blant annet stress, arv og hormoner.

LES OGSÅ: Husk dette når du kjøper tannkrem

Visdomstenner kan skape problemer

Det er ikke unormalt at tannkjøttet forandrer seg noe med tiden. Mathiesen forklarer at daglig bruk av tannbørste vil føre til normal slitasje i munnen, og det trenger ikke nødvendigvis være noe tegn på sykdom.

- Mangle opplever at tannkjøttet trekker seg tilbake, og at emaljen slites, sier hun.

Hvis du ofte opplever hevelser og smerter i tannkjøttet, kan det imidlertid være grunn til å oppsøke tannlegen. Ifølge Svendsrud kan det dreie seg om en infeksjon eller en skade.

- En vanlig årsak til hevelse er rotspissinfeksjon (jour.anm. at roten av tannen er infisert). Dette behandles vanligvis med en rotfylling, forteller han.

SMERTER I MUNNEN: Er du plaget med smerter, rødhet eller helvelser i munnen? Det kan blant annet skyldes rotspissinfeksjon - at roten av tannen er infisert. Foto: Robert Kneschke - Fotolia
SMERTER I MUNNEN: Er du plaget med smerter, rødhet eller helvelser i munnen? Det kan blant annet skyldes rotspissinfeksjon - at roten av tannen er infisert. Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer

I tillegg kan matrester og bakterier føre til infeksjon, og spesielt tennene bak er utsatt.

Ifølge Svendsrud er vanlig symptomer hevelse, rødhet, ømhet og smerter. Oppsøker du en tannlege eller tannpleier, kan de hjelpe med en rengjøring og spyling.

Mange er også plaget med smerter i forbindelse med visdomstenner, og spesielt de som er på vei opp i underkjeven kan forårsake hevelse. Mathiesen forklarer at visdomstennene ofte ikke klarer å bryte frem og støter mot beinet bak - noe som kan gi plager.

- Da kan det bli liggende en «lapp» av tannkjøtt over tannen, som det legger seg bakterier under. Dette fører til en lokal betennelse. Hvis det er tilfellet, er det bare å komme seg til en tannlege - i mellomtiden kan du ta en smertestillende tablett, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer