Urin

Blør du «der nede»?

Blod i urin eller avføring kan være svært alvorlig.

BLOD: Dersom det er blod i avføringen eller urinen din bør dette tas på alvor, da det kan skyldes noe alvorlig.  Foto: PantherMedia / Piotr Marcinski
BLOD: Dersom det er blod i avføringen eller urinen din bør dette tas på alvor, da det kan skyldes noe alvorlig. Foto: PantherMedia / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et lite toalettbesøk kan være mer informativt enn det du kanskje tror, for urin og avføring er faktisk ikke bare avfallsstoffer.

Både fargen, lukten og konsistensen på det du «kvitter deg med» kan nemlig gi deg en indikasjon på hva som foregår i kroppen og fortelle deg om du er frisk eller ei.

Siden disse faktorene pleier å variere temmelig mye fra gang til gang, er det ingen grunn til å bekymre seg dersom det skjer små endringer, men oppdager du rødfarge eller blod i doskåla bør du imidlertid være på vakt.

LES OGSÅ: Lukter urinen din rart?

Blod i urinen

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at den vanligste årsaken til blod i urinen er urinveisinfeksjon.

- Det er sjeldent andre tilstander enn en infeksjon i urinveiene som vil gi blod i urinen. Det kan selvfølgelig også skyldes kreft i blæra, men dette er en kreftsykdom som er sjelden, forklarer hun.

En urinveisinfeksjon oppstår når tarmbakterier eller skadelige bakterier kommer opp i urinrøret og urinblæren. Resultatet er trang til hyppig vannlating med smerter og svie, smerter i korsryggen og i noen tilfeller blod i urinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer