Urin

Blør du «der nede»?

Blod i urin eller avføring kan være svært alvorlig.

BLOD: Dersom det er blod i avføringen eller urinen din bør dette tas på alvor, da det kan skyldes noe alvorlig.  Foto: PantherMedia / Piotr Marcinski
BLOD: Dersom det er blod i avføringen eller urinen din bør dette tas på alvor, da det kan skyldes noe alvorlig. Foto: PantherMedia / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et lite toalettbesøk kan være mer informativt enn det du kanskje tror, for urin og avføring er faktisk ikke bare avfallsstoffer.

Både fargen, lukten og konsistensen på det du «kvitter deg med» kan nemlig gi deg en indikasjon på hva som foregår i kroppen og fortelle deg om du er frisk eller ei.

Siden disse faktorene pleier å variere temmelig mye fra gang til gang, er det ingen grunn til å bekymre seg dersom det skjer små endringer, men oppdager du rødfarge eller blod i doskåla bør du imidlertid være på vakt.

LES OGSÅ: Lukter urinen din rart?

Blod i urinen

Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, forteller til KK.no at den vanligste årsaken til blod i urinen er urinveisinfeksjon.

- Det er sjeldent andre tilstander enn en infeksjon i urinveiene som vil gi blod i urinen. Det kan selvfølgelig også skyldes kreft i blæra, men dette er en kreftsykdom som er sjelden, forklarer hun.

En urinveisinfeksjon oppstår når tarmbakterier eller skadelige bakterier kommer opp i urinrøret og urinblæren. Resultatet er trang til hyppig vannlating med smerter og svie, smerter i korsryggen og i noen tilfeller blod i urinen.

Dersom du har symptomer på urinveisinfeksjon skal du drikke masse væske for å få skylt ut bakteriene. Blir det riktig plagsomt skal du dra til legen, som vil gi deg en antibiotikakur som ordner opp. Da vil symptomene være borte etter bare noen timer, selv om kuren går over fem til syv dager.

URINVEISINFEKSJON: Dersom du har en urinveisinfeksjon vil du oppleve smerter og svie ved vannlating.  Foto: Nobilior - Fotolia
URINVEISINFEKSJON: Dersom du har en urinveisinfeksjon vil du oppleve smerter og svie ved vannlating. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ:  Slik bør du egentlig ta urinprøven

Hard avføring

Blod i avføring kan ifølge Eidjar skyldes mange ulike årsaker, men i de fleste tilfeller skyldes det noe så enkelt som at man ikke har fått tømt seg daglig og har hard avføring.

- For de fleste dreier dette seg om at de rett og slett ikke har fått i seg nok væske eller fiber. Resultatet av dette er at avføringen blir hard og ruglete, noe som gjør at den lager sprekker på innsiden av slimhinnen i endetarmen når den skal ut. Dette gjør at man vil se friskt blod i doskåla. 

- Enkelte typer allergier og intoleranser kan gi diare og således også gi blod i avføringen, men dette er ikke veldig vanlig.

Videre forteller hun at blodet også kan skyldes inflammatoriske tarmlidelser, som er tilstander som ofte går igjen i familier.

- Ved slike lidelser ser vi ofte både blod og slim i avføringen, og da er det gjerne mye blod og slim. De to vanligste lidelsene er morbus crohn og ulcerøs kolitt, og disse krever lege for å få gjort en undersøkelse, sier hun. 

Men det er ikke bare hard avføring og tarmlidelser som kan gjøre at du kan begynne å blø bak, faktisk kan plagen være selvforskyldt, forteller Eidjar.

- Dersom du tørker deg for hardt kan du begynne å blø. Mange kvinner vasker seg altfor mye med såpe nedentil, og dette gjør at fettet i huden forsvinner og hudbarrieren i underlivet reduseres. Skjer dette skal det lite til før huden blir irritert eller lettblødende.

LES OGSÅ: Få fart på fordøyelsen – helt naturlig!

TØRKE SEG: En av grunnene til at det er blod i doskåla ved avføring kan være at du rett og slett tørker deg for hard.  Foto: All Over Press
TØRKE SEG: En av grunnene til at det er blod i doskåla ved avføring kan være at du rett og slett tørker deg for hard. Foto: All Over Press Vis mer

Bør undersøkes av lege

Dersom du ser at det er blod i urinen eller avføringen din bør du i de fleste tilfeller ta dette alvorlig, da det kan være et tegn på at det er noe galt.

- Dersom du oppdager blod i doskåla anbefales det at du oppsøker en lege så du kan få avklart hva det er som forårsaker blødningene. Men dersom du har hatt hard avføring og vet at blodet skyldes dette, kreves det ikke noen tiltak, sier hun.

Anne Margrethe Aldin Thune, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at blod i avføring absolutt er et symptom som bør tas på alvor.

- Jeg vil nok si at man uansett bør bestille seg en time hos legen hvis man oppdager at man har blod i avføringen, da dette kan skyldes flere problemer og sykdommer i mage-og tarmsystemet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer