BLØR DU FRA TANNKJØTTET: Dette i tillegg til hovenhet og sår kan være et tegn på betennelse i tannkjøttet. Da er det viktig å komme til bunns i årsaken. Foto: Colourbox.com
BLØR DU FRA TANNKJØTTET: Dette i tillegg til hovenhet og sår kan være et tegn på betennelse i tannkjøttet. Da er det viktig å komme til bunns i årsaken. Foto: Colourbox.com Vis mer

Tenner

Blør du fra tannkjøttet?

Sjekk at det ikke skyldes noe av dette - da det kan være alvorlig.

Det finnes faktisk uendelig med forholdsregler når det kommer til god tannhygiene.

Visste du for eksempel at tannpussen ikke har noen effekt hvis du skyller munnen etterpå? Eller at du helst ikke skal pusse tennene rett etter et måltid, ettersom det kan føre til skader på tannemaljen?

På samme måte kan tennene dine fortelle deg mye om hva du gjør feil, og hvis du ofte opplever at tannkjøttet ditt blør, kan det blant annet være et tegn på betennelse - også kalt gingivitt, skriver Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Få hvitere tenner på naturlig vis

De vanligste symptomene og årsakene

De vanligste symptomer på at du har betennelse i tannkjøttet er blant annet at det blir hovent, fortrykket, at du får sår, eller at du lett begynner å blø.

Årsaken til at dette oppstår, kan være flere. Blant annet kan det komme av dårlig munnhygiene, for hard bruk av tannbørste og tannpirkere eller alkohol.

Men det kan også komme av andre ting, som dette:

 • Tannfylling som er dårlig slipt.
 • Allergi mot tannfyllingsmateriale.
 • Spist noe varmt/liten brannskade.
 • Tannstein.
 • Munnpusting. Kan skyldes langvarig tett nese.
 • Munnskyllevæsker. Blant annet klorhexidin.
 • Tobakk. Røyking kan gi rødhet og hevelse i tannkjøttet. Snus og skråtobakk kan få tannkjøttet til å skrumpe og gi misfargede tenner.
 • Svangerskap. Noen gravide får betent tannkjøtt. Plagene øker utover svangerskapet og går tilbake etter fødselen.

 • LES OGSÅ: Derfor drar vi til legen

  Andre årsaker du bør utelukke

  Ifølge Lommelegen.no kan også symptomene komme av andre og mer alvorlige grunner. Hvis du opplever noe av det nevnt ovenfor, kan det derfor være lurt å utelukke disse tingene:

  Blodsykdommer
  Blant annet kan leukemi gi fortykket tannkjøtt eller føre til sår. For få blodplater kan føre til små blødninger i slimhinner og tannkjøtt.

  Infeksjoner
  Problemer med tannkjøttet kan også skyldes bakterier (blant annet streptokokker), sopp, og virus (herpes). Underliggende sykdommer som hiv og diabetes, øker risikoen for slike infeksjoner.

  Medisiner
  Det finnes også medisiner som gjør at tannkjøttet ditt kan forandre seg. Blant annet kan fenytoin, nifedipin og cyclosporin A føre til at tannkjøttet svulmer opp blir sårt.

  Andre sykdommer
  I tillegg finnes det noen andre sykdommer som kan medføre sår i tannkjøttet. Det gjelder blant annet diabetes og Crohns sykdom.

  LES OGSÅ: Dropp denne til kveldsmaten

  Derfor bør du dra til tannlege oftere

  Som KK.no tidligere har skrevet er god munn- og tannhygiene langt viktigere enn mange tror, og kan ha en stor innvirkning på din generelle helse.

  En tidligere studie har faktisk vist at hvor ofte du besøker tannlegen kan påvirke risikoen for hjerte- og karsykdom.

  Forskere fra Taiwan så nærmere på pasientjournaler fra mer enn 100.000 voksne over syv år og noterte seg hvor ofte de besøkte tannlegen eller en tannpleier.

  Det viste seg at ved å besøke tannlegen regelmessig, kan du redusere risikoen for hjertesykdom med 13 prosent.

  LES OGSÅ: Ikke spis dette etter tannblekingen

  Hvis du ikke pusser tenner ordentlig vil det bygge seg opp plakk på tennene, som kan føre til tannkjøttsykdom. Bakterier vil deretter bevege seg inn i blodstrømmen gjennom tannkjøttet, og det blir antatt at dette kan gjøre blodårene betent, som kan utløse hjerteinfarkt eller slag.

  Bakteriene kan også bidra til fettavleiringer i blodet (åreforkalkning), som kan føre til hjerteproblemer.

  – Man kunne se en større beskyttelse mot hjertesykdom og slag hos de pasientene som besøkte tannlegen eller tannpleieren en gang i året, forteller lederen av studien, Emily Chen, fra Veterans General sykehus i TaiPei.

  LES OGSÅ: Sliter du med vonde blemmer i munnen?

  Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: