Alkohol

Boblene holder seg hele helgen

Trodde du musserende vin ble flat etter en liten time? Det stemmer ikke!

HOLDER SEG: Musserende vin og champagne holder seg boblende og frisk flere dager etter at flasken er åpnet.  Foto: Thinkstock
HOLDER SEG: Musserende vin og champagne holder seg boblende og frisk flere dager etter at flasken er åpnet. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du latt være å åpne flasken med prosecco fordi boblene helt sikkert forsvinner lenge før du rekker å drikke et glass? Vel, det stemmer ikke.

En åpnet flaske musserende vin kan ifølge Vinmonpolet holde seg boblende og god i flere dager.

LES OGSÅ: Derfor er litt alkohol sunt

Lenger holdbarhet enn vanlig vin

Faktisk så holder musserende vin seg lenger enn vanlig vin når flasken først er åpnet.

Hemmeligheten ligger i boblene. C02-gassen forsinker nemlig oksideringen, som er grunnen til at vin har begrenset holdbarhet når korken først er poppet.

Det betyr at du og kjæresten fint kan kose dere med hvert deres glass prosecco, både fredag kveld og lørdag kveld.

- Prosecco er i de aller fleste tilfeller ferskvare (finnes noen unntak som lages som champagne eller etter den opprinnelige colfondometoden, men er ikke det folk flest forbinder med prosecco i dag). Det betyr at de fint kan oppbevares i opp til et år under riktige forhold, men er ikke ment for å utvikle noen spesielle lagringsaromaer, sier Jon Lindahl, Varefaglig rådgiver ved Vinmonopolet til KK.no:

- De er ferske og fruktige og vi anbefaler å ikke lagre prosecco. I åpnet tilstand holder de seg antakeligvis to-tre døgn i kjøleskapet, kanskje mer, men de vil jo miste noen av boblene. CO2-en i vinen beskytter i en viss grad mot oksidering.

LES OGSÅ: Dette er KKs favorittbobler

Spesialkork for ekstra holdbarhet!

På grunn av fasongen går det ikke an å sette originalkorken i en åpnet flaske musserende, slik du kan med en flaske vanlig vin.

Det som derimot er mulig, er å kjøpe en spesialkork. På den måten får boblene enda lenger holdbarhet.

- Det finnes spesialkorker som man kan sette på en åpnet musserende vin, så den skal holde seg bedre. Vi selger ikke disse, men i spesialbutikkene (for eksempel Vika og Valkendorfsgata i Bergen) kan man få tak i dem om du spør, forklarer Lindahl.

LES OGSÅ: Derfor er musserende vin sunt

AV MED KORKEN: La flasken stå uten kork i køleskap eller en bøtte med is. Enda bedre: kjøp en spesialkork. Foto: Getty Images/iStockphoto
AV MED KORKEN: La flasken stå uten kork i køleskap eller en bøtte med is. Enda bedre: kjøp en spesialkork. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Musserende vin har minst kalorier

Og leter du etter enda en grunn til å unne deg den flasken med prosecco, så vit at bobler er noe av det mest kalorifattige du kan drikke.

Et glass tørr musserende vin inneholder cirka 90 kcal. Til sammenlikning har et glass hvitvin mellom 100 og 140 kcal. En halvliter øl gir hele 215 kcal.

LES OGSÅ: Så mange kcal inneholder din favorittdrikk

Hvordan skal den egentlig åpnes?

Å riste flasken for så å åpne den med et sprut, er de fleste enige om at kun er lov hvis du har vunnet Lotto eller Champions League.

Det er mye trykk i en flaske musserende, faktisk dobbelt så mye som i et bildekk, så vær forsiktig!

Det riktige måten å åpne en flaske musserende på, er ifølge Vinmonopolet å vri av metallstrengen, legge den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre.

- Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast, forteller Vinmonopolet på sine nettsider.

Et lite tips til: Er proseccoen litt over kjøleskapskald skummer den mindre! Hell likevel litt og litt i glasset av gangen.

LES OGSÅ: Enda en grunn til å ha jordbær i boblene


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer