Boksmat klinger ikke umiddelbart så veldig godt i ørene. Hermetikkmat gir alle andre assosiasjoner enn frisk og fersk.Og nei, boksmat er jo ikke det, og det finnes mange kjipe produkter i hermetikkhylla i butikken. Spaghetti á la Capri, Trøndersodd, brun lapskaus er kanskje ikke det du helst vil ha på middagstallerkenen.Men det finnes boksmat av helt annet kaliber, som du faktisk burde gi fast plass i kjøkkenskapet. Da sikrer du deg at du alltid kan kaste sammen en middag på et blunk, selv om du ikke har fått handlet, og du kan supplere kostholdet på en sunn måte.LES OGSÅ: Boksmat er like næringsrik som annen mat
Her er boksmatfavorittene
Under har vi listet opp boksmaten som er mest anvendelig, og som du derfor godt kan legge til på handlelisten:Tomat på boks og tomatpuréDette radarparet har de fleste et forhold til. Supert for å smelle til med en kjapp hjemmelaget pastasaus supplert med grønnsakene du finner i grønnsaksskuffen. Smak til med sukker dersom du synes sausen blir for syrlig. BønnerBønner er en super protein- og fiberkilde, og metter godt. Du kan selv velge om du vil bruke limabønner, røde bønner, brune bønner osv. Visste du forresten at små røde bønner inneholder mer antioksidanter enn blåbær? Ha dem i salaten for ekstra tyggemotstand og metthetsfølelse, eller lag en kjapp gryte med løk, paprika, urter og en boks tomater. Bønner kan også erstatte ris, eller du kan blande inn bønner i risen for å kutte ned på karbohydratene.PS! Å ha linser som en del av tørrvarene er også smart, for linser kan også erstatte kjøtt og ris. KikerterKikerter på boks er også et supert alternativ til gryteretter og salater. De er fulle av proteiner, og kan derfor fint erstatte kjøtt. Du kan også lage hummus av dem. Mos dem i en blender, tilsett hvitløk, sitronsaft og tahini (en masse av sesamfrø), ha i litt olivenolje til du får ønsket konsistens, og smak til med salt og pepper. Nydelig som dip til grønnsaker og brød.KokosmelkHar du en boks med kokosmelk kan du fikse en super thaisuppe på et blunk! Et par spiseskjeer karripasta (rød, grønn eller gul), en boks kokosmelk, litt kyllingfilet eller fiskebiter, sukkererter og gulrotstrimler eller andre grønnsaker du har i kjøleskapet er alt som skal til!TunfiskDe fleste av oss er skeptiske til kjøtt på boks, men fisk på boks er greit. Tunfisk er en klassiker, og kan jazze opp både salaten, pizzaen eller pastaretten. Kanskje du skal prøve deg på tunfiskekaker også? Du koker noen poteter, moser dem, og blander inn tunfisk, persille, vårløk, salt og pepper. Ha i et egg, eller bruk potetmel dersom du er allergisk (begge deler funker som bindingsmiddel). Stek i olje på middels varme.Ikke så glad i tunfisk? Det finnes også laks på boks, dersom du foretrekker det.LES OGSÅ: Derfor bør du spise fet fisk 2-3 ganger i ukaMakrell i tomatDen gode, gamle flykrasjen redder deg de gangene du ikke har tid til å lage middag. En grov brødskive med makrell i tomat fungerer fint til det, ifølge KKs kostholdsekspert Ine Garthe.LES OGSÅ: Makrell i tomat er forresten det beste du kan ha på frokostskiva!Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger