IKKE HVERDAGSMAT: Ifølge ernæringsekspert Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog og daglig leder i Somebody.no, bør boller kun spises en gang i blant.  Foto: Getty Images/Ingram Publishing
IKKE HVERDAGSMAT: Ifølge ernæringsekspert Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog og daglig leder i Somebody.no, bør boller kun spises en gang i blant. Foto: Getty Images/Ingram Publishing Vis mer

Boller

- Boller er ikke hverdagsmat!

Tomme kalorier, null næring og bør derfor kun spises en sjelden gang, mener ernæringsekspertene.

Det er få ting som slår en rykende varm og deilig bolle når du er sulten og litt småfnysen - særlig hvis du har sittet lenge i bilkø, eller trenger noe kjapt å bite i.

At boller er blant nordmenns mest populære bakevarer er heller ingen hemmelighet, og i disse dager florerer det av tilbud på fem-pakninger, trepakinger, boller med rosiner, boller med krem og boller med sjokolade både i butikkene, i kioskene og på bensinstasjonene.

Som KK.no tidligere har skrevet har faktisk Statoil tredoblet bollesalget sitt bare i løpet av de siste fire årene, og i løpet av 2010 ble det solgt omkring 50 millioner boller på bensinstasjonene her til lands.

De fleste av oss vet at boller ikke er på «ja»-lista over ting vi bør spise, likevel klarer mange av oss å konsumere bakevarene hver eneste dag, enten som kjapp frokost, som mellommåltid, eller for å kose oss på kvelden.

LES OGSÅ: Nordmenn blir feite av veibollene

Unødvendige kalorier og lite næring

Er du en «bollemoms» bør du imidlertid vite at disse godsakene ikke har noen positiv effekt på vekten din, og at hver gang du spiser en bolle så får du i deg masse «tomme» kalorier og svært lite næringsstoffer.

Ifølge Matvaretabellen (ekstern lenke) inneholder for eksempel hveteboller med rosiner (kjøpt) 278 kcal per 100 g, hvorav 5,7 g er fett, 46,6 g er karbohydrat og 8 g er protein, og på Greteroede.no (ekstern lenke) står det faktisk at du må løpe tre kilometer for å forbrenne en vanlig bolle, mens du må løpe én mil hvis du vil forbrenne tre.

Hvis man også tar hensyn til at man ofte ikke blir mett av kun én bolle, noe som fører til at man spiser flere eller mer annen mat, skjønner man at det kan være fort gjort å legge på seg hvis man spiser det ofte.

- Boller er ikke hverdagsmat! De bidrar ikke med næring og gjør deg ikke mett. Egentlig blir boller bare mange unødvendige kalorier når de spises i hverdagen, sier ernæringsekspert Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog og daglig leder i Somebody.no (ekstern lenke), til KK.no:

- Jeg syns man skal spise boller så sjelden at man gleder seg, koser seg og setter pris på en bolle når man spiser den.

Også KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe er enig i at boller ikke bør spises som hverdagsmat.

- Boller er kake og bør spiser i moderate mengder. En bolle i ny og ne er ikke skadelig hverken for det ene eller det andre, men daglig inntak av boller er ikke så lurt, sier hun, og advarer samtidig mot boller med ekstra fyll, som sjokolade og krem:

- En sjokoladebolle er selvfølgelig enda mer energirik.

LES OGSÅ: Tre matvaretyper du bør se opp for

Kos, ikke matHvor ofte spiser du boller?
Ifølge Andersen har alle «bolletilbudene» som florerer i butikkene og på bensinstasjoner gjort at vi har glemt at boller faktisk er kos, ikke mat.

- Boller meg her og boller meg der. 3 boller til 20 kroner, 5 boller for 39. Disse bolle-tilbudene har drept hele gleden med boller. Det er ikke godt lenger når man blir presentert for det hele tiden og over alt, sier hun:

- Det er handelen som skaper et usunt forhold til boller ved å putte mange i en pose til en billig penge og tilby oss det hvor enn vi går. Hver dag hele tiden. Klarer du å ha et fornuftlig forhold til boller som til alt annet, er det ingen krise å kose seg med en bolle i ny og ne. Men ikke bruk boller som mat!

Andersen har tidligere uttalt til KK.no at bensinsstasjoner som Statoil burde «skamme seg» som frister en allerede overvektig befolkning med «kjappe og enkle» produkter med tomme kalorier.

- Det som er virkelig alvorlig, er at boller brukes som lokkevare til ekstra lav pris. Shell har hatt tilbud på 39 kroner for 5 Litago-boller, noe som utgjør omtrent halve dagsbehovet av kalorier. Og siden man ikke blir mett av boller, er faren stor for overvekt når bollene kommer i tillegg til kostholdet for øvrig, har hun uttalt.

LES OGSÅ: Tren deg til å like sunn mat

Mindre enn én gang i måneden
 
(27%)
Et par ganger i måneden
 
(22%)
Et par ganger i året
 
(18%)
Svært sjelden
 
(11%)
Cirka én gang i uken
 
(10%)
Flere ganger i uken
 
(8%)
Aldri
 
(4%)

Billigere og mer tilgjengelig

I likhet med annen fast food, er boller ofte blant de billigere og mer tilgjengelige produktene på bensinstasjoner og i kiosker, og det ligger alltid en pose eller et brett med rykende ferske boller klart til tilbudspris.

Ifølge Kirsti Bjerkan, som er klinisk ernæringsfysiolog, er det nettopp denne «tilgjengeligheten» som gjør at vi spiser så mye av boller og annen «hurtigmat».

- I dag har vi tilgang på fast food nesten over alt hvor vi ferdes. Mange frembyr mat vi kan ta i hånden og spise på veien. Lettere tilgjengelighet gjør at vi kjøper og spiser denne maten oftere. Dessuten er denne type mat billigere enn annen, og mange av oss tenker mer på hvor mye mat vi får per krone enn hvor godt eller dårlig den gjør oss, har Bjerkan tidligere uttalt til KK.no:

- Det er noen alternativer av sunn fast food som har startet å komme. Dessverre blir prisen på denne type mat høyere enn tradisjonell fast food og er derfor ikke konkurransedyktig. Den sunnere fast fooden er også mindre tilgjengelig i forhold til tradisjonell fast food. Selv om også enkelte av de vanligste fast food restaurantene har sunnere alternativer på menyen, sier hun.

Ønsker du å lage sunnere boller hjemme, er det faktisk ganske enkelt. Du kan bytte ut det fine melet med grovere typer, eller erstatte noen av ingrediensene med cottage cheese. Spennende oppskrifter finner du på nettet! Husk bare at boller er «kosemat», ikke hverdagsmat.

LES OGSÅ: Du kan spise litt søtsaker hver dag

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise


Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: