Helse & Livsstil

Bor best i Zürich - men Oslo er heller ikke verst

Hvordan står det til med bo-kvaliteten? Bor du i Oslo, har menneskene i 31 andre av verdens byer det bedre enn deg.

*** Ikke helt på topp, men nesten: Oslo er verdens 32. beste by å bo i.
*** Ikke helt på topp, men nesten: Oslo er verdens 32. beste by å bo i. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvert år foretar Mercer Human Resource Consulting Group en omfattende undersøkelse av bo-kvaliteten i mer enn 350 av verdens byer. Det handler ikke så mye om tilstanden på hus og leiligheter, perspektivet er langt større: alle byene vurderes i henhold til 39 ulike kriterier. Politiske, sosiale, økonomiske og miljømessige forhold tillegges vekt, det samme med helsefaktorer, utdannelse og offentlig transport. Alt sammen for å finne ut hvilken by i verden det er best å bo i.

I år som i fjor er det Zürich som stikker av med gullplassen. Faktisk er hele topp 3 uforandret fra i fjor - på andreplass finner vi Geneve, mens Vancouver kommer inn som en god nummer 3. Når poengene skal deles ut, bruker man New York som basis-by med 100 poeng, og vurderer kriteriene for hver by opp mot standarden i New York. Zürich får i år 108,2 poeng, som er en liten økning fra i fjor.

Livet i Oslo er ifølge Mercer-undersøkelsen veldig stabilt. I år som i fjor havner vi på 32. plass med 102,8 poeng. Vi slår dermed Paris (33. plass), London (39.) og Barcelona (44.), men blir forbigått av danske i København, som er så langt oppe som på 11. plass (uforandret). «Normalbyen» New York ligger på 46. plass. De fleste vestlige byene har ganske stabile plasseringer, men det er bevgelse å spore - og oppadgående sådan - blant de øst-europeiske byene.

- Levestandardeni mange øst-europeiske land er i ferd med å forbedre seg, siden de landene som de siste årene har blitt medlem av EU tiltrekker seg større investerier, sier senior-researcher Slagin Parakatil hos Mercer i en pressemelding.

Våre venner i Iraks hovedstad Bagdad bor absolutt verst. Deres havner aller nederst på Mercer-lista og scorer ikke mer enn 14,5 poeng. De har holdt sisteplassen i tre år på rad.

Fomålet med Mercer-undersøkelsen er å hjelpe store, multinasjonale selskaper som skal sende sine ansatte på utenlandsoppdrag. Med Mercer-tallene i hånd kan selskapene finne ut av hvile goder de skal lokke med for å få folk til å flytte utenlands for en stund. Mercer understreker at de ikke undersøker livskvalitet, men bo-kvalitet.

- Mercers Quality of Living-rapport reflekterer bare de håndgripelige aspektene ved å bo i en by på utenlandsoppdrag, og overlater spørsmålet om livskvalitet til den som lever livet, skriver Mercer på sine hjemmesider.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer