I år som i fjor er det Zürich som stikker av med gullplassen. Faktisk er hele topp 3 uforandret fra i fjor - på andreplass finner vi Geneve, mens Vancouver kommer inn som en god nummer 3. Når poengene skal deles ut, bruker man New York som basis-by med 100 poeng, og vurderer kriteriene for hver by opp mot standarden i New York. Zürich får i år 108,2 poeng, som er en liten økning fra i fjor.
Livet i Oslo er ifølge Mercer-undersøkelsen veldig stabilt. I år som i fjor havner vi på 32. plass med 102,8 poeng. Vi slår dermed Paris (33. plass), London (39.) og Barcelona (44.), men blir forbigått av danske i København, som er så langt oppe som på 11. plass (uforandret). «Normalbyen» New York ligger på 46. plass. De fleste vestlige byene har ganske stabile plasseringer, men det er bevgelse å spore - og oppadgående sådan - blant de øst-europeiske byene.
- Levestandardeni mange øst-europeiske land er i ferd med å forbedre seg, siden de landene som de siste årene har blitt medlem av EU tiltrekker seg større investerier, sier senior-researcher Slagin Parakatil hos Mercer i en pressemelding.
Våre venner i Iraks hovedstad Bagdad bor absolutt verst. Deres havner aller nederst på Mercer-lista og scorer ikke mer enn 14,5 poeng. De har holdt sisteplassen i tre år på rad.
Fomålet med Mercer-undersøkelsen er å hjelpe store, multinasjonale selskaper som skal sende sine ansatte på utenlandsoppdrag. Med Mercer-tallene i hånd kan selskapene finne ut av hvile goder de skal lokke med for å få folk til å flytte utenlands for en stund. Mercer understreker at de ikke undersøker livskvalitet, men bo-kvalitet.
- Mercers Quality of Living-rapport reflekterer bare de håndgripelige aspektene ved å bo i en by på utenlandsoppdrag, og overlater spørsmålet om livskvalitet til den som lever livet, skriver Mercer på sine hjemmesider.