ER VASKESYMBOLET VIKTIG? Tenk over vaskevanene dine før du kjøper klær, mener tekstilekspert. Hvis ikke risikerer du å enten ødelegge plagget i vask eller aldri bruke det. Da er det bedre å satse på et plagg som tåler den maskinvasken du har tenkt å utsette det for. Foto: Fotolia
ER VASKESYMBOLET VIKTIG? Tenk over vaskevanene dine før du kjøper klær, mener tekstilekspert. Hvis ikke risikerer du å enten ødelegge plagget i vask eller aldri bruke det. Da er det bedre å satse på et plagg som tåler den maskinvasken du har tenkt å utsette det for. Foto: Fotolia Vis mer

Klesvask

Bør du alltid følge vaskeanvisningen?

- Dersom du ikke har planer om å følge vaskeanvisningen – ikke kjøp det, råder tekstilekspert.

Publisert

Jo dyrere og penere plaggene er, jo oftere er de merket med «rens», «håndvask» eller «30 grader maskinvask».

Bør man alltid følge vaskeanvisningen, eller er denne merkingen produsentens måte å fraskrive seg ansvar ved en eventuell reklamasjon?

LES OGSÅ: Gjør du denne vasketabben?

EKSPERT: Malin Skaar er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no Foto: Lilleborg
EKSPERT: Malin Skaar er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no Foto: Lilleborg Vis mer

Følg vaskeanvisningen!

- Man bør følge vaskeanvisningen. Det er vanligvis gode grunner til at produsentene merker som de gjør, sier Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, til KK.no.

Tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), svarer slik:

- Dersom du ikke har planer om å følge vaskeanvisningen – ikke kjøp det. Tenk gjennom følgende: Kommer du til å bruke det? Kommer du til å vaske det slik det står? Eller kommer det til å ligge nederst i skittentøyskurven og det ender opp med å ikke bli brukt. Ikke spekuler!

LES OGSÅ: Slik bør du vaske dunjakken din

Ulik vaskepraksis fra land til land

Ifølge Klepp kan det være mange forskjellige grunner som ligger bak merkingen. 

- Mange klesprodusenter merker ikke klærne sine med tanke på Norge, derfor er ikke vaskelappen spesielt egnet for det norske forbruket. Måten å vaske på og rense er forskjellig praksis fra land til land, og ikke alltid spesifikt tilrettelagt for norske kunder, forklarer Klepp.

Tolkningen av forskningen er en tekst som sier hvordan det skal gjøres rent for å bli rent. På teksten skal det stå hvor mye plagget faktisk tåler, for eksempel 60 grader.

- Fortolkningen av regelen varierer fra land til land. Svært mange firma aner ikke hva de har på vaskeanvisningen. Vaskeanvisningen kan også være forskjellig på to identiske plagg. Enkelte i tekstilbransjen driver også med såkalt undermerking der hensikten med merkingen «håndvask» er at det skal dekke over en dårlig utført jobb. Dette sier også litt om kunnskapsnivået i bransjen – det er litt i hytt og pine når det gjelder merking, sier Klepp.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense vaskemaskinen

Går det an å vaske klær som skal renses?

Du har kanskje lagt merke til at utenlandske plagg ofte er merket med «rens» enn norske?

SYMBOL MED ULIK BETYDNING: Du kan fint slenge klær som er merket med håndvask i vaskemaskinen hvis det har håndvasksymbolet på menyen. Symbolet betraktes nemlig som et håndvaskeprogram. Foto: totallyout - Fotolia
SYMBOL MED ULIK BETYDNING: Du kan fint slenge klær som er merket med håndvask i vaskemaskinen hvis det har håndvasksymbolet på menyen. Symbolet betraktes nemlig som et håndvaskeprogram. Foto: totallyout - Fotolia Vis mer

- Norske forbrukere er ikke storforbrukere av renseri. De liker det ikke. Det er helt greit å rense klær i utlandet, men ikke her til lands. Andre land har bedre rutiner på det, sier Klepp. 

Bør du styre unna et plagg som bare skal renses? Eller kan du håpe på at det går greit å vaske den i maskinen?

Malin Skaar i Lilleborg forteller at i enkelte tilfeller kan det gå bra å ignorere rensesymbolet.

- Det er klart at man kan prøve seg litt forsiktig frem, og ta sjanser som kan gå bra. Mange erfarer at spesielt plagg som må renses lett blir hengende i skapet og aldri brukt. Da vet jeg at noen prøver å vaske forsiktig, og rett og slett tar sjansen, sier hun.

Tekstileksperten i SIFO er mer skeptisk:

- Når det er hverdagslige klær som skal renses så blir det bare upraktisk, spesielt hvis du aldri har tenkt deg på renseriet. Når man er vant til å gjøre noe virker det mer selvsagt. Menn og kvinner som har dressjobber har nok andre rutiner på å rense plagg, påpeker Klepp og gjentar:

- Hvis du vet at du ikke kommer til å følge vaskeanvisningen, hvorfor kjøpe det?

LES OGSÅ: Hva er «normal bruk?»

- Full forvirring rundt ullvask

Det er produsentens ansvar at klærne tåler både bruk og vask. Det skal også være et forhold mellom merking og kunnskap/praksis i landet produsenten tenker å selge varen sin.

Et unntak er hvis det står «håndvask» på for eksempel en ullgenser. Da skal det i teorien gå bra å vaske den på maskin med ullprogram.

- Det er ikke sikkert at alle har et ullvaskeprogram på vaskemaskinen sin i andre land, dermed blir vasketeksten «håndvask», selv om det fint kan vaskes på ullvask i maskin. Det er full forvirring rund ullvask og ullvaskeprogram. Nordmenn er vant til å vaske ull og har et annet forhold til det enn folk i andre land, forteller forskningslederen.

Dagens vaskemaskiner er veldig gode og har mange spesialprogrammer, ifølge Skaar i Lilleborg:

- Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det er det ikke alltid like lett å få til for hånd.

LES OGSÅ: Dobbeltsjekk hvilke bytte- og returrett butikken har

SJEKK LAPPEN: Sjekk alltid vaskeanvisningen på innsiden av klærne før du slenger det i maskinen. Foto: Erwin Wodicka/Colourbox
SJEKK LAPPEN: Sjekk alltid vaskeanvisningen på innsiden av klærne før du slenger det i maskinen. Foto: Erwin Wodicka/Colourbox Vis mer

Les vaskelappen godt og planlegg

Det er en god vane å lese seg opp på hva plagget er laget av og hvordan det skal rengjøres før du kjøper det.

- Hvis du ikke har hvite klær, men kjøper ett hvitt håndkle, så vil det bli et problem. Totaliteten i tekstilene du tar hånd om må jo gå opp, påpeker hun.

Enten risikerer du å vaske det hvite håndkle sammen med fargede håndklær, og risikerer at håndkleet blir stygt og skjoldete, eller så ender du opp med å aldri vaske håndkleet og det blir liggende på bunnen i skittentøyskurven.

- Hvis du ser at vaskeanvisningen anbefaler at du vask trusene på 30 grader, men du vet at du ikke kommer til å overholde det fordi du foretrekker å vaske det på 60 grader – ikke kjøp det! råder Klepp, og legger til:

- Har vi egentlig bruk for de klærne i det hele tatt? Verden består av andre ting enn å sitte inne på vaskerommet.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer