Antall Sexpartnere

Bør du avsløre antall sexpartnere?

Trenger kjæresten egentlig å vite dette?

<strong>DILEMMA:</strong> Bør du være ærlig om hvor mange sexpartnere du har hatt? Dette sier ekspertene. Foto: Stock Connection/REX/All Over Press
DILEMMA: Bør du være ærlig om hvor mange sexpartnere du har hatt? Dette sier ekspertene. Foto: Stock Connection/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du er nyforelsket og alt virker rosenrødt og perfekt, helt til han stiller det uunngåelige spørsmålet:

«Så hvor mange har du hatt sex med før meg?»

Du kjenner panikken brer seg i deg; skal du være ærlig, eller bør du lyve og kutte antallet ned til et troverdig minimum? Han påstår at han ikke vil bli sint, så du velger derfor å være ærlig – så bryter helvete løs.

De fleste av oss har vært igjennom lignende opplevelser. Og selv om noen takler et ærlig svar med glans, finnes det også episoder der ærligheten kan føre til surmuling, sjalusi og krangling. 

Men når spørsmålet først har blitt stilt er det ikke godt å vite hvilken reaksjon du kan forvente deg av din partner. Så hva bør man egentlig gjøre?

LES OGSÅ: Har du hatt sex med mange?

Unngå å lyve

– Blir man spurt, bør man ikke lyve for å skåne partneren. Føler man at dette er ok å prate om, så prat om det. Er det slik at partneren spør, så svar. Føles spørsmålene for private, hold svarene for deg selv og forklar dette til partner, men ikke lyv, sier pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no Ulla Aasland til KK.no. 

<strong>UBEHAGELIG:</strong> Vi har alle en fortid, men det er ikke alle som takler denne informasjonen like bra. Da er det like greit å ikke ta opp dette temaet. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press
UBEHAGELIG: Vi har alle en fortid, men det er ikke alle som takler denne informasjonen like bra. Da er det like greit å ikke ta opp dette temaet. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

– Det å få vite om tidligere partnere kan oppleves som sårende fordi vi gjerne tilegner partneren vår egenskaper som gjør at vi tenker at dette mennesket er spesielt, for meg, særlig når vi er i startfasen av forholdet. Det kan være vanskelig å se for seg at partner har hatt en tiltrekning og et begjær til et annet menneske.

Vi har alle erfaringer og tidligere opplevelser, det må man regne med. Og alle våre tidligere partnere har vært en del av vårt liv. Hun påpeker derfor at dersom man vet at man selv kan bli såret av denne typen informasjon, skal man unngå å spørre.

– Om man gir et ærlig svar og dette blir brukt mot deg, ved at tolkningen gjøres i retning av at dette har med dårlige egenskaper og holdninger å gjøre bør heller den som spør gå inn for å jobbe med egne holdninger.

LES OGSÅ: Derfor bør dere ha morgensex

Spør hvorfor han lurer

Tillit er et viktig nøkkelord for et godt forhold, derfor mener også spesialist i voksenpsykologi og sexologi, Anders Lindskog, at du helst bør unngå å lyve til partneren.

Dette gjelder særlig dersom du ønsker å satse på et seriøst forhold med vedkommende. Men han har et godt tips til hva du heller burde gjøre.

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap

<strong>IKKE LYV:</strong> Sexologene mener at du slett ikke bør lyve om antallet. Men før du svarer kan du spørre partneren hvorfor dette er noe han lurer på. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
IKKE LYV: Sexologene mener at du slett ikke bør lyve om antallet. Men før du svarer kan du spørre partneren hvorfor dette er noe han lurer på. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

– Før du svarer på et slikt spørsmål er det lurt å finne ut av hvorfor partneren din spør deg om dette. Spør hvorfor han lurer, og ha en diskusjon rundt dette. Hva vil han synes om du har hatt flere enn han? Hva vil han synes hvis du har hatt svært få? 

Du kan også spørre partneren om antall tidligere sexpartnere er noe som er viktig for han å vite, og i så fall hvorfor det er viktig. Dersom han svarer at det ikke er viktig kan du enkelt bestemme at dette er noe dere bør la ligge.

– Hans svar på disse spørsmålene vil gi deg en viss idé om hvordan reaksjonen vil bli, og du kan ta utgangspunkt i dette før du svarer. Dersom du tror han vil bli sjalu kan du for eksempel si «jeg tror ikke du er trygg nok for å få denne informasjonen», forteller sexologen.

Forskjell på kvinner og menn

Det er lett å tenke at de som ikke ønsker å svare på et slikt spørsmål antageligvis har hatt mange sexpartnere. Men slik behøver det ikke å være.

For noen kan det handle om at man er flau over å ha hatt svært få sexpartnere, mens for andre kan det handle om personlig integritet – at man rett og slett synes at dette er for privat og dessuten hører fortiden til.

LES OGSÅ: Tre flaue ting som kan skje i senga

<strong>HVITE LØGNER:</strong> Undersøkelser viser at menn ofte overdriver litt om hvor mange de har hatt sex med, mens kvinner gjerne kutter listen litt ned. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press
HVITE LØGNER: Undersøkelser viser at menn ofte overdriver litt om hvor mange de har hatt sex med, mens kvinner gjerne kutter listen litt ned. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

Når det kommer til sex og antall partnere er det også en forskjell på kvinner og menn, og hva man føler er akseptert.

– Undersøkelser viser at menn ofte legger på 10 prosent mer, mens kvinner gjerne kutter ned listen litt. Dette kan nok skyldes noen kulturelle årsaker og patriarkalske tradisjoner der menn kan gjøre som de vil, mens kvinner ikke får lov til å være herre over egen seksualitet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer