ELEKTRISK TANNBØRSTE: Er det bedre å bruke en elektrisk tannbørste enn en manuell tannbørste? Det har tannlegen gitt oss svaret på. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
ELEKTRISK TANNBØRSTE: Er det bedre å bruke en elektrisk tannbørste enn en manuell tannbørste? Det har tannlegen gitt oss svaret på. Foto: Shutterstock / Andrey_PopovVis mer

Elektrisk Tannbørste

Bør du bruke elektrisk tannbørste?

Det sies at den skal kunne gjøre det lettere å pusse riktig – men stemmer det?

KK.NO: Har du for vane å pusse tennene for hardt? Da har du kanskje fått høre at en elektrisk tannbørste kan være løsningen på problemet. 

Joda, det sies at noen elektriske tannbørster skal kunne gjøre det lettere å pusse tennene på riktig måte og dermed gi mindre risiko for pusseskade, men stemmer nå egentlig dette? 

LES OGSÅ: Vet du hvilken tannbørste du bør velge?

Har ikke noe å si hva du velger 

Inger Lise Mathiesen, som er tannlege ved Oscarsborr tannklinikk i Oslo, mener det ikke har noe særlig å si om du pusser tennene med elektrisk eller manuell tannbørste. 

– I dag finnes det myke tannbørster både som manuelle og elektriske børster, men det finnes ikke noen studier som viser at elektrisk børste sliter mindre på tennene enn manuelle børster - dermed har det ikke så mye å si hvilken du velger, har Mathiesen uttalt.

En samlingsstudie fra Cochrane-senteret som forskning.no har skrevet om, viser at den elektriske tannbørsten fjernet bakteriebelegg bittelitt bedre enn den manuelle tannbørsten.

Ellers er det ikke noen store forskjeller på elektriske og manuelle tannbørster. 

ELEKTRISK ELLER MANUELL TANNBØRSTE: Eksperten forteller at det ikke finnes noen studier som viser at elektrisk børste sliter mindre på tennene enn manuelle. Foto: IgorZD - Fotolia
ELEKTRISK ELLER MANUELL TANNBØRSTE: Eksperten forteller at det ikke finnes noen studier som viser at elektrisk børste sliter mindre på tennene enn manuelle. Foto: IgorZD - Fotolia Vis mer

Uansett hvilken tannbørste du velger er det viktig at du pusser riktig. Nedenfor ser du en pusseguide for de ulike børstene: 

Puss riktig med elektrisk tannbørste:

 • Hold tannbørsten i et stødig grep.
 • Hold tannbørsten på flate for flate, tann for tann - ikke børste frem og tilbake.
 • Tannbørsten «sier i fra» hvis du børster for hardt.
 • Puss i 2 minutter. Mange elektriske tannbørster «sier i fra» når det har gått anbefalt tid.


Puss riktig med manuell tannbørste:

 • Hold tannbørsten lett i fingertuppene.
 • Vinkle tannbørstebusten ca. 45 grader mot tannkjøttkanten.
 • Børste med frem- og tilbake-bevegelser over tennene.
 • Børste i to minutter.
 • Sørg for å ikke børste for hardt.
 • Husk alle flater.
   

Kilde: plusstid.no 

LES OGSÅ: Ikke skyll munnen etter tannpussen

Viktig å bytte den ut jevnlig 

For at tannpussen skal få optimal effekt er det også viktig å bytte den ut jevnlig. Tannlege Kaare Mathiesen, har fortalt at utseendet til tannbørsten har mer å si enn hvor gammel den er.

BYTTE TANNBØRSTE: Tannlegen sier at du bør bytte tannbørste når busten begynner å se slitt ut. Foto: Shutterstock / Worrawoot Saengrueang
BYTTE TANNBØRSTE: Tannlegen sier at du bør bytte tannbørste når busten begynner å se slitt ut. Foto: Shutterstock / Worrawoot Saengrueang Vis mer

– Jeg mener du bør bytte tannbørste når du ser at den er slitt. Det avhenger av hvor hardt og ofte du bruker den. Hvis den ikke ser innbydende ut og bustene spriker mer enn vanlig, ja da bør den byttes ut.

Så lenge busten på tannbørsten ser grei ut, kan den altså få «leve» litt lenger. Og et genialt tips for å gi børsten enda lenger holdbarhet, er å fjerne litt av bakteriene på den regelmessig.

En gjennomsnittlig tannbørste er nemlig som den reneste bakteriebombe å regne, men ifølge tannlege Mathiesen trenger du ikke kaste tannbørsten for å bli kvitt bakteriene.

– Det viktigste er at tennene blir rene når du bruker tannbørsten. Det kan derfor være lurt å koke tannbørsten av og til. Gjerne i en skål i mikrobølgeovnen eller i oppvaskmaskinen. Gjør du dette reduseres bakterieveksten betydelig, sier han.

(OBS: Dersom busten er utslitt, er det liten vits i å putte tannbørsten i mikroen eller oppvaskmaskinen. Da bør den byttes ut uansett.

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber

Slik holder du tannbørsten ren

Nedfor finner du fem tips som hjelper deg å holde tannbørsten din ren.

 •  Legg ned toalettlokket før du skyller ned. Da unngår du å spre bakterier med eventuell vannsprut (kan nå frem til tannbørsten).
 • Flytt tannbørsten inn i et skap - da er den ikke så utsatt lenger.
 • Sett tannbørsten i et glass med kosten opp. Slik tørker den fortere. Tørre flater er ikke så tiltrekkende for bakterier.
 • Dypp børsten i hydrogenperoksid en gang i uka, det dreper bakteriene som måtte befinne seg på den.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: