Spise Om Kvelden

Bør du droppe mat sent på kvelden?

Nei, er ekspertenes svar - men det er lettere å spise feil mat.

SPISE ETTER KLOKKA: Det er en myte at du ikke kan spise etter et visst klokkeslett fordi maten går lettere på skinkene. Husk at det er det totale energiinntaket som avgjør om du legger på deg eller ikke. Foto: (c) Colin Hawkins/cultura/Corbis/All Over Press
SPISE ETTER KLOKKA: Det er en myte at du ikke kan spise etter et visst klokkeslett fordi maten går lettere på skinkene. Husk at det er det totale energiinntaket som avgjør om du legger på deg eller ikke. Foto: (c) Colin Hawkins/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det sies at det du spiser etter klokken 18 gjør at du legger fortere på deg.

Er dette en myte, eller bør man faktisk kutte ut mat/snacks etter en bestemt tid?

– Nei, det er det totale kaloriinntaket som er avgjørende. Inntar du mer kalorier/energi enn du forbruker, så legger du på deg. Egentlig er det ikke så nøye når du spiser, sier Kari Sellæg, klinisk ernæringsfysiolog, til KK.no.

Det er Mette Svendsen, medisinsk ernæringsekspert ved Oslo Universitetssykehus, helt enig i.

– Ja, dette er en myte. Det er det totale energiinntaket som teller. Men, når det er sagt er det lettere å overspise om kvelden hvis man har blitt veldig sulten, påpeker Svendsen til KK.no.

KVELDSMAT BLIR KVELDSNACKS: Hvis du kutter ut kveldsmåltidet ender det ofte med at du går for andre fristelser som popcorn og potetgull i stedet.  Foto: Fotolia
KVELDSMAT BLIR KVELDSNACKS: Hvis du kutter ut kveldsmåltidet ender det ofte med at du går for andre fristelser som popcorn og potetgull i stedet. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Sen middag i helga?

– Kan virke mot sin hensikt

For ernæringsfysiologene er det ganske vanlig å møte på klienter som tror de ikke kan spise etter et bestemt klokkeslett.

– Det å ikke spise på kvelden kan virke mot sin hensikt. Plutselig blir de så sultne at de ender opp med å gå på en smell utpå kvelden, forklarer Sellæg.

Hun oppfordrer folk til å ha innta tre hovedmåltid for dagen - frokost, middag og lunsj, samt tre mellommåltid. Kveldsmåltidet teller som et av de tre mellommåltidene.

– Hvis du planlegger å ha et kveldsmåltid kan det slå ut positivt på vekta ved at det bidrar til mindre snoking i skapet. Da er det kanskje også lettere å unngå en diger middagsporsjon, siden du vet at dette ikke er dagens siste måltid, råder ernæringsfysiologen.

Det er også lurt å spise litt etter klokka for å holde blodsukkeret stabilt.

– Helst skal det ikke gå mer enn tre timer mellom hver gang du spiser. Hvis du er oppe til nærmere midnatt må du jo selvsagt spise litt på kvelden, påpeker Sellæg.

IDELL KVELDS: Grov kornblanding med mager melk kan være en fin kveldsmat mener ernæringsfysiologen. Foto: Fotolia
IDELL KVELDS: Grov kornblanding med mager melk kan være en fin kveldsmat mener ernæringsfysiologen. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Spis karbohydrater på kvelden

Unødvendig å spise mye før sengetid

Selv om det er det totale kaloriinntaket som er avgjørende, anbefaler hun likevel ikke at du spiser det største måltidet før du skal legge deg.

– Det er litt bortkastet når du bare skal sove. Å spise et stort, tungt måltid rett før sengetid kan dessuten gå ut over nattesøvnen, opplyser Sellæg.

Grove kornblandinger med mager melk eller grov brødskive med magert pålegg og litt frukt og grønt til, kan være en fin kveldsmat, mener hun.

Hvis du vil ha et mindre kveldsmåltid, kan du for eksempel ta en mager yoghurt, eller en frukt og et glass mager melk.

– Nå er det jo ikke sånn at du legger mer på deg av å spise om kvelden, men hva er det egentlig folk velger å spise sent på kvelden? Det er jo ofte da potetgullet og sjokoladen kommer frem, som er langt mer kaloririkt enn vanlig sunn mat, sier Sellæg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer