UTRO: Uansett i hvilken grad man har vært utro dukker alltid det samme spørsmålet opp: skal du fortelle det til partneren din? Ifølge eksperten bør du ta situasjonen opp til vurdering.  Foto: mast3r - Fotolia
UTRO: Uansett i hvilken grad man har vært utro dukker alltid det samme spørsmålet opp: skal du fortelle det til partneren din? Ifølge eksperten bør du ta situasjonen opp til vurdering. Foto: mast3r - Fotolia Vis mer

Utroskap

Bør du fortelle om utroskap?

– Du bør ta situasjonen opp til vurdering, sier eksperten.

Dersom du har drukket et par øl for mye på byen og endt opp med å kysse, eller enda verre - hoppe til sengs med en annen enn partneren din, bør du da fortelle det?

Legg alle kortene på bordet

Den danske sexologen Maj Wismann har fortalt Oestrogen.dk at det er ingen tvil om hva du bør gjøre dersom du på en eller annen måte har bedratt partneren din.

Hun mener det eneste rette er å legge alle kortene på bordet.

– Dersom du har inngått en avtale med partneren din om at dere skal være monogame, så skal du selvfølgelig fortelle han eller hun at du har vært utro.

– Dette gjelder uansett hvilken type utroskap det dreier seg om, har hun sagt.

LES OGSÅ: «Samboeren din har hatt et forhold på si»

UTROSKAP: I svært mange tilfeller ødelegger utroskap parforholdet.  Foto: bonninturina - Fotolia
UTROSKAP: I svært mange tilfeller ødelegger utroskap parforholdet. Foto: bonninturina - Fotolia Vis mer

Bør snakke åpent om det

I de fleste parforhold er det en stillestående avtale at man åpenbart ikke har et intimt forhold til noen andre.

Og siden mange tar dette som en selvfølge, lar de være å snakke ordentlig sammen om hvilke forventninger de har til hverandre.

Ifølge Wismann er det utrolig viktig å snakke sammen om nettopp dette.

– Det er kanskje ikke alle som ønsker å få vite at partneren deres har vært uto, men i utgangspunktet bør den som har vært utro holde seg til avtalen og fortelle det til partneren. Dette til tross for at en bekjennelse kan være ubehagelig.

Videre forteller Wismann at hun har møtt flere klienter som har fått ødelagt livene sine etter å ha funnet ut, etter mange år, at partneren deres har hatt et forhold på si.

– Det er rett og slett urettferdig gjort av den som har vært utro å ikke fortelle det til partneren. Derfor mener jeg bestemt at man skal være ærlig og legge alle kortene på bordet.

– Og er du i tvil om det du har gjort er galt, så har du med høy sannsynlighet overskredet partneren din sine grenser, forklarer hun.

LES OGSÅ: - «Det bare skjedde» er tull

Hvor glad er du i partneren din?

Mange forbinder utroskap med en seksuell forbindelse, men utroskap kan like gjerne være et kyss på byen eller intime samtaler med en kollega på arbeidsplassen.

Uansett i hvilken grad man har vært utro dukker alltid det samme spørsmålet opp: skal du fortelle det til partneren din?

Haakon Aars, som er lege og sexolog, forteller til KK.no at det i noen tilfeller kan være lurt å dra en hvit løgn fremfor å fortelle sannheten.

– Hvis du har vært utro og dette er noe som kanskje kan få varige konsekvenser for forholdet, i den forstand at du ikke lenger er glad i partneren din, bør du nok fortelle sannheten.

– Men dersom du har hatt en «one night stand» på en konferanse eller kysset en annen på byen, bør du ta situasjonen opp til vurdering. Utroskap kan ødelegge et parforhold, så hvor mye betyr egentlig partneren din for deg?

EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no. Foto: Astrid Waller Vis mer

Ikke skyld på partneren din

Dersom du føler at ugjerningen er for tung å leve med og bestemmer deg for å fortelle sannheten til partneren din, bør du ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, ikke komme med dårlige unnskyldninger.

- Det er ikke lurt å skylde på partneren din eller komme med unnskyldninger, med mindre de er gode. Og det er de jo ikke så veldig ofte, sier han.

Når man er utro beveger man seg bort fra partneren og ut av forholdet, og forsoningen må derfor være en bevegelse inn i forholdet igjen. Her mener Kjøs du må vise at du virkelig vil tilbake til partneren din hvis du skal lykkes.

- Her er det det å be om unnskyldning og tilgivelse som gjelder. Hvis utroskapen hadde sammenheng med et problem dere har er det greit å si dette; at det kanskje skjedde fordi dere har det vanskelig, og at du heller vil prøve å reparere problemene deres fremfor å stikke av til en annen.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: