Tilsetningsstoffer

Bør du frykte tilsetningsstoffer?

Kan gi allergiske reaksjoner og magebesvær.

TILSETNINGSSTOFFER: Tilsetningsstoffene, som skal stå oppført på innholdslisten på matvaren, har mange egenskaper. De brukes til å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge, eller for å forhindre uønskede reaksjoner. Foto: Colourbox
TILSETNINGSSTOFFER: Tilsetningsstoffene, som skal stå oppført på innholdslisten på matvaren, har mange egenskaper. De brukes til å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge, eller for å forhindre uønskede reaksjoner. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ganske mange er bekymret for tilsetningsstoffer i maten, og det er ikke uten grunn.

En stor andel av maten vi spiser daglig inneholder faktisk store mengder tilsetningsstoffer (E-stoffer).

Men er det egentlig farlig å få i seg?

LES OGSÅ: Dette bør du vite om Stevia

SMÅGODT: Det er en kjent sak at gelégodteri ofte inneholder mange tilsetningsstoffer. Foto: Thinkstock
SMÅGODT: Det er en kjent sak at gelégodteri ofte inneholder mange tilsetningsstoffer. Foto: Thinkstock Vis mer

Gir matvarer nye egenskaper

Jacob Juel Christensen, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Universitet i Oslo og svarlege på Lommelegen.no, forteller at tilsetningsstoffer er stoffer som tilsettes mat for at den skal få ønskede tekniske egenskaper.

Tilsetningsstoffene deles inn i ulike grupper etter hva som er hensikten med å bruke dem. De mest vanlige er konserveringsmidler, antioksidanter, konsistensmidler, søtstoffer og fargestoffer.

– Tilsetningsstoffene har mange viktige egenskaper. De brukes til å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge, eller for å forhindre uønskede reaksjoner.

– Dette er egenskaper vi ikke klarer oss uten i moderne matproduksjon, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Tilsetningsstoffet du skal være obs på

Skal ikke være farlig

Mat som inneholder mange tilsetningsstoffer oppfattes som «kunstig», og mange frykter at tilsetningsstoffene kan gi allergi eller fremkalle kreft.

Ifølge Juel trenger du ikke bekymre deg for dette.

– Målet er at tilsetningsstoffene ikke skal ha noen negativ effekt på mennesker, og man har derfor nøye regulering av mengden tilsetningsstoffer som er tillatt.

– Noen personer kan trolig få en allergisk reaksjon av tilsetningsstoffer, men dette forekommer svært sjeldent. I tillegg er det dårlig dokumentert, forklarer han.

Alle tilsetningsstoffer som brukes i mat skal være godkjent av norske myndigheter, og det er satt en grense for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i et produkt.

LES OGSÅ: Kan inneholde knuste insekter

BENZOSYR: Benzosyre finner vi i syltetøy. Dette kan gi overfølsomhetsreaksjoner i huden som for eksempel elveblest, hovne slimhinner og økt irritasjon og eksem. Foto: Brent Hofacker - Fotolia
BENZOSYR: Benzosyre finner vi i syltetøy. Dette kan gi overfølsomhetsreaksjoner i huden som for eksempel elveblest, hovne slimhinner og økt irritasjon og eksem. Foto: Brent Hofacker - Fotolia Vis mer

Kan reagere

Ifølge Matportalen finnes det enkelte tilsetningsstoffer du bør være litt obs på, og som kan gi allergi eller overfølsomhetsreaksjoner.

Her er en oversikt over noen av dem:

Benzosyre
Dette er konserveringsmidler som hemmer vekst av gjær og muggsopp, spesielt i litt sure matvarer som syltetøy, leskedrikker, saft og majoneser.

Benzosyre er rapportert å kunne gi overfølsomhetsreaksjoner i huden som for eksempel elveblest, hovne slimhinner og økt irritasjon og eksem. Stoffet kan også gi mage og tarmbesvær.

Tartrazin
Det finnes personer som mener at de reagerer på fargestoffer i maten generelt.

Tartrazin er det tilsetningsstoffet flest mennesker har rapportert inn overfølsomhetsreaksjoner på. Disse har hatt symptomer som høysnue, elveblest og astma.

Glutaminsyre
Glutamatene brukes mye i halvfabrikata som supper og sauser, og det asiatiske kjøkken bruker mye av disse stoffene.

De fleste reaksjonene på glutamater kommer etter stort inntak. Reaksjonene kommer med det samme eller etter noen timer etter inntak. Rapporterte reaksjoner er hodepine, svette, en brennende følelse i halsen, trykk over brystet og illebefinnende.

Se hele listen på Matportalen.no

LES OGSÅ: Kjemikaliene du virkelig bør unngå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer