KK.NO: Hvem er vel ikke glad i en rykende varm potet med en klatt smeltet smør på toppen. Med litt rømme og agurksalat, har du dessuten alt du trenger til et fat med ørret eller laks.
Og nå som fårikålsesongen er i gang for fullt, spiser vi jo poteter som aldri før.
Det aller beste? Til tross for anti-karbobølgen som kom for noen år siden, er poteten sunnere enn du tror.
Men hva gjør du når den vesle knollen har flekker i ulike farger?
Lilla prikker rett i søpla?
Ja, for hvis du spiser mye potet, har du kanskje oppdaget en og annen lilla flekk i potetkjøttet. Det er fordi poteter inneholder fargestoffer som kalles antocyaniner, ifølge Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.
- Disse stoffene finnes i alle planter, og gjør at visse frukter og grønnsaker blir røde, blå, lilla eller oransje, sier hun til KK.no.

Lillafargen finner vi både i skallet, stenglene og groene, og da særlig i mandelpoteter.
Men er en lilla potet trygg å spise, eller bør vi kvitte oss med den?
- Den er ikke farlig å spise, snarere tvert imot er det foretatt flere studier som viser at antocyaniner har dokumentert helsemessige effekter, sier Andersen.
Masse antioksidanter
Og er poteten helt blå, som tilfellet er for typen Blå Kongo, er den proppfull av antioksidanter.
Potetkjøttet har de samme antioksidantene du finner i blå druer, blåbær og svart ris.
Kommer du over en blå knoll, bør du faktisk slå til, for ifølge Frukt.no er den svært sjelden å se i frukt- og grøntavdelingen, siden vi ikke importerer så mye av den her hjemme.

Styr unna de grønne (og spirer)

Er poteten grønn, skal du derimot være litt forsiktig.
Grønnfargen skyldes at den har blitt utsatt for lys, og når det skjer, dannes klorofyll, eller bladgrønt, som det også heter.
I seg selv er ikke dette farlig, men i sollyset dannes det også et annet stoff i poteten, som vi kaller for solanin.
-Det er viktig at poteter håndteres forsiktig og ikke oppbevares slik at de utsettes for lys og varme.
- I poteter som utsettes for mye lys eller støt kan det utvikles giftstoffer som kalles glykoalkaloider, og mest kjent er solanin, sier seniorrådgiver ved Mattilsynet, Torhild Tveito Compaore, til KK.no.
I konsentrerte doser er dette stoffet giftig, og kan gi både kvalme, diaré og feber. Ja, selv nerveskader kan det forårsake, hvis man har fått i seg rikelige mengder av giften.
Ifølge Mattilsynet bør du kaste poteter som er grønne, med mindre det er snakk om en liten flekk. I så fall kan du skjære bort flekken, og spise resten av poteten.
Vær også oppmerksom på at nivået av solanin er ekstra høyt i potetens spirer, så disse bør du alltid styre unna.
Og har poteten en besk og bitter smak, lar du den ligge, for da kan den ha litt for høy konsentrasjon av solanin.
Her trives poteten best
Poteter vil du lagre et sted det er mørkt og kjølig. For som vi nå vet - utsettes de for lys, kan de fort bli grønne.
Har du et kjølig rom hjemme er det det aller beste, men i grønnsaksskuffen i kjøleskapet får de det også fint.
Et lite tips? Poteter med mørkt skall beskytter bedre mot sollys enn lyst skall, så velg gjerne disse, vil du er redd for at de skal bli grønne.