Løpe

Bør du løpe eller gå fort?

Det er ikke nødvendigvis løping som er best.

LØPE ELLER GÅ FORT: Hva som er best er veldig individuelt, men også avhengig av hva som er målet med treningen.  Foto: kevron2001 - Fotolia
LØPE ELLER GÅ FORT: Hva som er best er veldig individuelt, men også avhengig av hva som er målet med treningen. Foto: kevron2001 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Løping og rask gange er blant de enkleste treningsformene som finnes.

Du trenger verken medlemskap på treningssenter eller mye utstyr, det er egentlig bare å snøre på seg skoene.

Men hva er best?

LES OGSÅ: Slik kommer du raskere i form

Fordelene med rask gange

Instruktør, faglærer i idrett og eier av Treningsverkstedet.no, Christine Thune, mener det viktigste er å velge treningsformen man liker best og føler man får til best.

- Er målet god helse, alminnelig god form og du trives med å gå, fortsett med det, sier hun.

Det fine med gange og rask gange, er at så å si alle kan gjøre det.

- Å gå gir lav belastning på ledd og muskler, og er noe de fleste tåler, sier Thune og forklarer at det derfor passer selv om man for eksempel har mange ekstra kilo, har vært syk, skadet eller i dårlig form.

Start pent med korte turer i lett terreng, for eksempel annenhver dag og øk gradvis lengde og hastighet, råder Thune og minner om at selv om det er skånsom trening, kan også gåturer gi overbelastning om det er uvant.

- Skal du gå mer enn 3-4 kilometer, anbefaler jeg gode, stabile sko med støtdemping for å unngå å få vondt i føtter, legger, knær eller rygg, særlig om du går på asfalt, sier Thune.

LES OGSÅ: Kom i gang med løpingen

GÅ I FJELLET: Når du har kommet litt i gang med gåturen, kan du bedre formen ytterligere blant annet ved å gå i fjellet. Foto: NTB Scanpix
GÅ I FJELLET: Når du har kommet litt i gang med gåturen, kan du bedre formen ytterligere blant annet ved å gå i fjellet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gå bakkeintervaller

At det å gå kan være like bra som å løpe, viser også en nyere studie fra Lawrence Berkeley National Laboratory, blant annet omtalt på det medisinske nettstedet Medpagetoday.

I seks år fulgte forskerne drøye 33.000 løpere og 15.000 turgåere.

Resultatene viste at en lang og rask gåtur, var like bra for hjertehelsen som å løpe – så sant man totalt sett brukte like mye energi.

Vær også klar over at dersom man har hjerte-karlidelser, og enkelte andre tilstander, kan det hende man skal unngå trening med høy intensitet (avklar med lege).

Er du imidlertid frisk og ønsker å komme i bedre form, krever det mer intensitet enn vanlig rask gange vil gi deg. Uten at det betyr at du nødvendigvis må løpe.

- For å få framgang kan du, i tillegg til å gå lengre og raskere, med fordel gå bakkeintervaller (for eksempel 2 min. x 6 rep. 3 min. x 4-5 rep. og 4 min. x 4 rep.), gå i fjellet eller i kupert terreng, sier Thune.

LES OGSÅ: Trenger du nye løpesko?

Fordelene med løping

Ønsker du imidlertid å bli skikkelig sprek, øke oksygenopptaket og få mer fart og spenst i beina?

- Da er det løping som gjelder. Det er vanskelig å komme i virkelig god form kun ved å gå, sier treningseksperten.
 
Den største forskjellen mellom rask gange og løping, er at sistnevnte er langt mer tids- og formeffektivt. Løping gir også et mye større totalutbytte.

- Grovt regnet må du gå dobbelt så lenge, for å forbrenne det samme som på en løpetur, sier Thune.

LØPETRENING: Passer best for deg som allerede har trent en del. Foto: NTB Scanpix
LØPETRENING: Passer best for deg som allerede har trent en del. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spesielt godt passer løping for deg som har trent litt før og som har basisstyrke og basiskondisjon i bunn.

EN KOMBINASJON: Det er anbefalingen fra treningsekspert Christine Thune. Foto: Privat
EN KOMBINASJON: Det er anbefalingen fra treningsekspert Christine Thune. Foto: Privat Vis mer

- Det passer for de som har løpt før og som vet at de liker og tåler det, og de som ønsker en effektiv og tilgjengelig aktivitet som gir god form raskt, sier Thune.

LES OGSÅ: Dette skjer når du slutter å trene

Gå-joggeprogram

En annen forskjell mellom rask gange og løping, er at løping gir mye større belastning på muskler, ledd, sener og bånd. Det krever en mer bevisst progresjon og tilpasning enn gange, for å unngå skader.

- Det betyr også at løping ikke passer så godt for utrente, overvektige og de som har skader eller plager i føtter, ankler, legger, knær, hofter eller rygg, sier Thune.

Men, mye handler også om å starte pent og trene smart. Løp maks annenhver dag. Varier underlaget, bruk gode sko og tren styrke i tillegg.

- Et gå-joggprogram kan være fint å starte med. Det gjør det mulig å holde på så lenge at det blir effektivt (30-60 minutter). Samtidig unngår du for høy totalbelastning, sier Thune.

- Mitt råd er, ja takk, begge deler. Litt løping og litt mer naturlig gange i hverdagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer