Sove Med Vinduet åpent

Bør du sove med vinduet åpent i kulden?

Slik bør temperaturen på soverommet være.

IKKE SOV MED VINDUET ÅPENT: Det finnes bedre måter å sikre god ventilasjon i boligen din. Et åpent vindu på vinteren kan gjøre boligen kald og fuktig - som igjen fremmer muggvekst.  Foto: Fotolia
IKKE SOV MED VINDUET ÅPENT: Det finnes bedre måter å sikre god ventilasjon i boligen din. Et åpent vindu på vinteren kan gjøre boligen kald og fuktig - som igjen fremmer muggvekst. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange sover med vinduet åpent, selv om det er mange minusgrader ute. Det er tross alt deilig med litt frisk luft inne på soverommet. 

Men så er da spørsmålet, er all denne kalde luften bra å sove i, sånn helsemessig? 

– Soverommet er jo det rommet hvor vi oppholder oss mest, men vi skal være litt forsiktige med å lufte for lenge, særlig når det er lav temperatur ute, sier Kai Gustavsen til KK.no.

Gustavsen er fagsjef  for inneklima, HMS/Miljørettet Helsevern (MHV) i Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

Ulempene med å lufte for lenge er at soverommet risikerer å bli totalt nedkjølt og kalde vegger mot varme vegger kan føre til kondens og muggsopp.

BAK BILDENE: De som brukte dette rommet ble syke, men fant ikke årsaken før bildet ble tatt ned fra veggen, ifølge Gustavsen. Bildet er tatt for noen år siden, men problemet er like aktuelt den dag i dag.  Foto: Kai Gustavsen/NAAF
BAK BILDENE: De som brukte dette rommet ble syke, men fant ikke årsaken før bildet ble tatt ned fra veggen, ifølge Gustavsen. Bildet er tatt for noen år siden, men problemet er like aktuelt den dag i dag. Foto: Kai Gustavsen/NAAF Vis mer

Rådgivningen til NAAF mottar henvendelser fra beboere som har oppdaget muggsopp i madrassen som står inntil kald yttervegg. Lagring av tøy og annet organisk materiale under en seng som står inntil kald yttervegg kan også føre til muggvekst.

– Du sover heller ikke bedre i ekstremt lav temperatur. Jeg anbefaler at du heller har gode lufterutiner på dagtid og ligger med døren til sovererommet på gløtt. Da vil luftvolumet øke siden de fleste ikke har så store soverom, forklarer Gustavsen.

Helsedirektoratet anbefaler en soveromstemperatur mellom 14 og 18 grader.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke tørke klær inne

Lufting og møblering henger sammen

Har du sengen helt inntil ytterveggen, bør du ta en kikk bak den snarest mulig. Er det sorte prikker der, er det et dårlig tegn.

– Unngå å la senga stå tett inn til en kald yttervegg. La veggen få være fri. Dersom senga må stå i nærheten av den kalde ytterveggen, bør det i hvert fall være 10 centimeter mellom, råder fagsjefen for inneklima.

Dette er for å sikre luftsirkulasjon mellom veggen og senga. Blir det for høy relativ luftfuktighet, som det kan i et nedkjølt soverom hvor du puster og svetter hele natten, risikerer du mugg- og fuktskader.

LES OGSÅ: Luktene du bør ta på alvor

Flere måter å ventilere på

Sivert Uvsløkk ved Sintef er også skeptisk til å sove med åpne vindu på kalde netter.

– Du bør selvsagt ha tilførsel av frisk luft til soverom. Det er viktig å puste inn god inneluft, men det er flere måter å oppnå god nok ventilasjon på, sier Uvsløkk, som er seniorforsker på fukt og varme ved Sintef, til KK.no.

Har du vinduet åpent hele natten risikerer du et større energiforbruk, da det kan gi boligen store varmetap. Det er svært vanskelig å sikre passe ventilasjon gjennom et åpent vindu fordi vind- og temperaturforhold varierer i døgnet og ellers i året.

– Når det er mye vind blir det gjerne unødvendig mye ventilasjon og varmetap, og når det er vindstille og varmt blir det kanskje for lite ventilasjon, forklarer han.

LES OGSÅ: Nå bør du ta en titt bak bildene

Fare for muggvekst

IDEELL SOVETEMPERATUR: Du bør faktisk ha jevn og høyere temperatur på soverommet på vinterstid. Kjør eventuelt opp temperaturen innimellom for å få det til å tørke skikkelig opp og unngå muggvekst. Foto: Fotolia
IDEELL SOVETEMPERATUR: Du bør faktisk ha jevn og høyere temperatur på soverommet på vinterstid. Kjør eventuelt opp temperaturen innimellom for å få det til å tørke skikkelig opp og unngå muggvekst. Foto: Fotolia Vis mer

God ventilasjon er viktig for å få ut vanndampen som avgis fra personene som sover, puster og svetter i rommet.

– Hvis fukten ikke transporteres ut blir det fort ubehagelig luft og fare for muggvekst. Når temperaturen går ned blir luftfuktigheten høy og den gir større risiko for middvekst i sengetøyet, opplyser Uvsløkk.

I nye hus er det påbudt med varmegjenvinning av ventilasjonsluft. Det vil si at varmen i lufta som går ut av huset skal gjenvinnes.

– Med balansert ventilasjon, mekanisk til og fra luft-ventilasjon, har du kontroll på at du får nok ventilasjon i alle rom hele tiden uavhengig av skiftende vær og vind. Dette gir lavere relativ luftfuktighet og dårligere vekstvilkår for midd, påpeker Uvsløkk i Sintef.

Hvis du ikke har ventiler på soverommet ditt, bør du ha vinduet litt på gløtt slik at du har en viss ventilasjon.

LES OGSÅ: Slenger du våte håndklær i skittentøyskurven?

Dette kan du også gjøre

Andre tiltak du kan gjøre for å forbedre luftkvaliteten på soverommet ditt er:

  • Skifte sengetøy etter behov - helst hver uke.
  • Ikke re opp senga - la dyne og madrass få tørke.
  • Ha jevn og høyere temperatur på soverommet på vinterstid. Kjør eventuelt opp temperaturen innimellom for å få det til å tørke skikkelig opp.
  • Påse at seng, kommoder og skap ikke plasseres inntil kalde yttervegger og har luftespalte bak.
  • Ikke ha soverommet som et lagerrom.
  • Fjern klær du ikke bruker fra klesskapet ditt. Jo mer du fjerner av «kjekt å ha»-klær, jo bedre luftkvalitet får du. (Dette gjelder spesielt i dårlig ventilerte rom)
  • Støvsug godt under senga også. Støv holder på lukt og fukt.
  • Bruk lommelykt til å lyse under senga slik at du ser at alt støv blir fjernet.
  • Heng et termometer på innerveggen slik at du kan lese av lufttemperaturen
  • Bruk soveromsdøra aktiv slik at soverommet får luftveksling med tilstøtende rom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer