Potet

Bør du spise potet med grønne eller lilla flekker?

Lær deg det en gang for alle.

HELT POTITT?: Lær hva du gjør om poteten er grønn eller lilla. Foto: Image Source
HELT POTITT?: Lær hva du gjør om poteten er grønn eller lilla. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ta en potet, sang Jarl Goli mens han svinset rundt i Portveien 2 på 80-tallet. Og det er det mange av oss som gjør til middag, for poteten er som poteten, og kan brules til "alt".

Og best av alt: Poteten er sunnere enn du tror!

Men hva gjør du når du oppdager at poteten har grønne eller lilla flekker? Kan den spises likevel?

Nei til grønne flekker

Har poteten grønne flekker, noe den får hvis den blir utsatt for sollys, skal du være forsiktig. Selve grønnfargen er det klorofyll som lager, men den grønne fargen indikerer også at det har hopet seg opp glykoalkaloid, eller solanin, som det gjerne kalles. Dette stoffet er giftig i konsentrerte doser, og kan gi kvalme, diaré og feber. I virkelig ille forgiftningstilfeller kan det forårsake nerveskader. Mattilsynet oppfordrer deg til å hive poteter som er grønne, med mindre det er snakk om en liten flekk. I så fall kan du skjære bort flekken, og spise resten av poteten.

Ja til lilla flekker

Har poteten lilla flekker kan du derimot trygt spise den uten å skjære dem bort. Den lilla fargen kommer av at poteten - som alle andre frukt og grønnsaker - inneholder antocyaner, opplyser Mattilsynet. Disse er med å gi frukt og grønnsaker farge, og er ikke farlige. Faktisk finnes det potetvarianter som er lilla tvers gjennom. De er sunnere enn vanlige poteter, fordi de inneholder flere antioksidanter. Server en lilla potetmos i neste middagsselskap, så vil nok gjestene bli overrasket!

LES OGSÅ: Trikset som gjør poteten sunnere

Slik lagrer du potetene

Potetene dine holder seg lengst om de har det mørkt og kjølig. Utsettes de for lys, kan de fortere bli grønne. Poteter med lyst skall har lettere for å bli grønne, for jo mørkere skallet er, jo bedre beskytter det poteten mot sollys. Velg derfor poteter med mørkt skall (for eksempel røde) dersom du vil minimere risken for at noen av dem er grønne. Har du plass i grønnsaksskuffen i kjøleskapet er det beste sted å lagre poteter.

HIV DEN: Poteten blir grønn om den utsettes for sollys. Foto: Wikimedia
HIV DEN: Poteten blir grønn om den utsettes for sollys. Foto: Wikimedia Vis mer
SPIS DEN: Det er ikke farlig å spise poteter med lilla flekker. Foto: Mattilsynet
SPIS DEN: Det er ikke farlig å spise poteter med lilla flekker. Foto: Mattilsynet Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer