Graviditet

Bør vi ha sex flere ganger om dagen?

Her får du svar på sju vanlige myter, enten du prøver å bli gravid eller helst vil vente litt.

MYTER: Kan noen sex-stillinger øke sjansen for å bli gravid? Og kan du vente med å få barn til du er i 40-årene? Vi ser på de vanligste mytene. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
MYTER: Kan noen sex-stillinger øke sjansen for å bli gravid? Og kan du vente med å få barn til du er i 40-årene? Vi ser på de vanligste mytene. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det passer kanskje ikke så bra å bli gravid akkurat nå, tenker du for deg selv. Men det er jo ikke så farlig, i dag får jo flere kvinner barn etter fylte 40. Så du har god tid.

Eller har du det?

En studie publisert i Fertility & Sterility i februar i år viser at mange kvinner har misoppfatninger rundt deres egen fruktbarhet. Og mens unge kvinner ofte hadde manglende kunnskap på området, viste det seg at eldre kvinner oftere trodde på vanlige myter og misoppfatninger, skriver Fox News.

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal tro på. Så for å finne ut hva som stemmer og hva som er tull, har vi tatt for oss sju vanlige myter og snakket med Mette Haase Moen, professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs Hospital.

LES OGSÅ: Følg med på utfloden din

Myte: Uregelmessig menstruasjon vil ikke påvirke sjansen for å bli gravid

Svar: Feil

EN GANG TIL? Det er ikke nødvendig å ha sex flere ganger om dagen for å bli gravid, to til tre ganger i uka er tilstrekkelig. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
EN GANG TIL? Det er ikke nødvendig å ha sex flere ganger om dagen for å bli gravid, to til tre ganger i uka er tilstrekkelig. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Alle jenter har opplevd å måtte vente på en uteblivende menstruasjon i løpet av livet, eller at mensen plutselig overrasker deg når du minst venter det.

Uregelmessig menstruasjon innebærer en intervall som er kortere enn 25 dager eller lenger enn 35 dager (regnet fra første til første menstruasjonsdag).

– Uregelmessige menstruasjoner tyder på uregelmessighet i eggløsningen, eventuelt et fravær av eggløsning. Eggløsning er absolutt betingelse for graviditet, sier Moen til KK.no.

Dersom du prøver å bli gravid vil en uregelmessig menstruasjonssyklus også gjøre det vanskeligere for deg å fastslå når du har eggløsning, og det kan gjøre det vanskeligere å bli gravid.

LES OGSÅ: Få svar på mensen-mytene

Myte: Ved å ha sex flere ganger om dagen, øker jeg sjansene for å bli gravid

Svar: Feil

Det er slett ikke nødvendig å holde på som kaniner for å bli gravid, likevel er det svært mange som tror at det handler om kvantitet.

Det trengs bare én sædcelle for å befrukte et egg, og når en mann ejakulerer, utløser han millioner av dem.

Husk også på at dersom en mann har flere utløsninger på samme dag, vil antallet sædceller minske for hver gang.

Så hvor ofte bør man egentlig ha sex?

– Det holder å ha samleie 2-3 ganger per uke, sier overlegen.

Myte: Kjønnssykdommen jeg hadde i ungdommen, betyr ingenting

Svar: Feil

– En infeksjon med chlamydia eller gonoré kan ødelegge egglederne hos kvinnen, slik at egg og sædcelle ikke kan møtes for befruktning.

Ja, enkelte kjønnssykdommer kan i verste fall gjøre deg steril, men dette gjelder som oftest dersom du har hatt den over lengre tid uten å få behandling. Mange kan også ha en kjønnssykdom uten å være klar over det, for det er ikke alltid du opplever symptomer.

Har du hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner, er det derfor en god regel alltid å teste seg etterpå.

LEGESJEKK: Har du hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner er det en god regel å alltid teste seg etterpå. Noen kjønnssykdommer kan nemlig gjøre deg steril dersom du går lenge ubehandlet. Foto: Syda Productions - Fotolia
LEGESJEKK: Har du hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner er det en god regel å alltid teste seg etterpå. Noen kjønnssykdommer kan nemlig gjøre deg steril dersom du går lenge ubehandlet. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Myte: Jeg kan sikkert få barn etter at jeg har fylt 40 år

Svar: Feil

Med et større fokus på å være ung, finne seg selv, studere og bygge seg opp en karriere, havner ønsket om barn for en del i siste rekke. Eller kanskje har du bare ikke møtt den rette?

De siste tiårene er det blitt mer vanlig å få sitt første barn sent i 30-årene, men det betyr slett ikke at det er enkelt å bli gravid i denne alderen.

– Alder har veldig mye å si for sjansen for graviditet. Fra 20 år til 30 år halveres den månedlige sjansen, og ved cirka 37 års alder, er den igjen halvert. Det betyr at det vil ta mye lenger tid å bli gravid, og med alderen øker risikoen for abort og kromosomfeil hos fosteret, forteller Moen.

– Man regner med at fruktbarheten hos de fleste er opphørt 5-10 år før siste menstruasjon. Kvinner som er programmert til høy alder for overgangsalder, bevarer fruktbarheten lenger enn de som kommer tidlig i overgangsalder.

ELDRE MOR: Bare fordi stadig flere får barn sent i livet betyr det ikke at det er mulig for alle. Det kan også medføre visse risikoer for barnets helse. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press
ELDRE MOR: Bare fordi stadig flere får barn sent i livet betyr det ikke at det er mulig for alle. Det kan også medføre visse risikoer for barnets helse. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy/All Over Press Vis mer

 

Myte: Enkelte sex-stillinger kan øke sjansene for graviditet

Svar: Feil

– Dette er nok bare en myte, sier legen.

Tyngdekraften har svært liten påvirkning på dine muligheter for å bli gravid, for uansett hvilken stilling man står eller ligger i, så er det fortsatt det samme prinsippet som gjelder for å befrukte et egg. Mange kvinner tror likevel at enkelte stillinger kan fungere bedre enn andre, men dette er heldigvis ikke en myte som det gjør noen skade å tro på.

LES OGSÅ: Kvier du deg for å være øverst?

Myte: Når du prøver å bli gravid, bør du vente med å ha sex til akkurat når du har eggløsning

Svar: Feil

– Man regner med at graviditet kan inntre i seks dager i kvinnens syklus, den siste dag er eggløsningsdagen, som igjen er cirka 14 dager før ventet neste menstruasjon.

HJEMMETEST: Ved hjelp av en hjemmetest kan du enkelt finne ut når du har eggløsning. Men husk å ikke vente til siste liten. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
HJEMMETEST: Ved hjelp av en hjemmetest kan du enkelt finne ut når du har eggløsning. Men husk å ikke vente til siste liten. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Det vil altså si at det beste er å ha samleie i dagene før eggløsningen. Sperm kan også overleve i kroppen din og befrukte et egg tre til fem dager etter at du har hatt sex. Så hvis du venter med å ha sex til eggløsningen er i gang, kan du ha gått glipp av sjansen for denne måneden.

Myte: Dersom du vil få problemer med å bli gravid, ville gynekologen din fortalt deg det

Svar: Både ja og nei

Når du er inne til en vanlig gynekologisk undersøkelse, er det som regel for å ta celleprøve og å sjekke at alt er som normalt.

Men, dette betyr ikke at legen kan se hvor fruktbar du er eller hvorvidt du kommer til å få problemer med å bli gravid. Er dette noe du lurer på, bør du selv ta det opp med legen din, slik at dette kan undersøkes.

– Det finnes ikke noen enkel metode for å bestemme fruktbarheten. En blodprøve med måling av ulike hormoner (østradiol, FSH og AMH) kan si noe om eggstokkens reservekapasitet. Ultralyd og eventuelt røntgenundersøkelse kan si noe om egglederne er åpne.

– Kikkhullsoperasjon brukes ved utredning av barnløshet. Her vil man kunne vurdere egglederne og andre forhold i bukhulen (for eksempel om det foreligger endometriose som kan redusere fruktbarheten). En sædanalyse er selvsagt også viktig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer