Bh-er

Bort med bh-bulken

Slik gjør du det.

LÆR DEG TRIKSENE: En rygg uten bh-bulk er ikke uoppnåelig, men det er visse grep du må gjøre først. Foto: Thinkstock
LÆR DEG TRIKSENE: En rygg uten bh-bulk er ikke uoppnåelig, men det er visse grep du må gjøre først. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er få ting som er mer irriterende enn bh-bulk under klærne. I skapet henger flotte topper du ikke orker å bruke fordi bh-en graver seg inn i en litt for fyldig rygg.

Du har singleter du ikke nærmer deg lenger, fordi du har to ekstra pupper ved armhulene.

Høres det kjent ut? Den gode nyheten er at det er flere ting du kan gjøre for å si farvel til det overflødige fettet. Antageligvis spiser du mer enn du forbrenner, men alderen kan også ha sitt å si.

Etter fylte førti merker mange kvinner at fettet «flytter» seg fra rumpe og lår, til mage og bryst. Noen går opp en bh-størrelse, og oppdager bh-bulken. Det skjer tynne kvinner også. Men du kan gjøre noe med det - hvis du jobber litt for det.

Tilpass bh-størrelsen

Uansett vekt og størrelse, du trenger en bh som passer til brystene dine. Om du slanker deg eller går opp i vekt - bytt bh! Det er ikke pent med verken romslige eller for trange bh-er.

Realitetsorientering

Du kan ikke punktslanke vekk bh-bulken, sånn er det bare. Du må være fysisk aktiv og spise riktig for å fjerne overflødigheter. Tenk kvalitet, kvantitet og hyppighet når du spiser.

Kvalitet og kvantitet

Kvinner er gjerne karbojunkies. Fjern eller minimer inntaket av hvitt sukker, pasta, ris, potet og brød.

Brun ris er topp, men ikke spis et helt fjell. Finn ut hva en anbefalt porsjon er, og hold deg til det. Velg små tallerkener og boller, og spis saktere. Nyt maten uten distraksjoner.

Hyppighet

Et lite og balansert måltid hver 3-4 time gir deg redusert appetitt og sultfølelse. Proteinrik og mager mat sammen med godt fett og snille karbohydrater som grønnsaker, frukt og helkorn er bra. Du trenger alle næringsstoffene, og energien.

LES OGSÅ: Maten som forbrenner kalorier mens du spiser

Trening

Miks og match så disse treningstipsene - og vink farvel til bh-bulken.

Det er lurt å lære seg noen øvelser som styrker både fram- og bakside på overkroppen. En balansert muskulatur gir i tillegg god holdning.

Push-ups gir sterk brystmuskultatur

Ligg med fronten ned med hendene på en stødig benk eller stol.
Hendene skal plasseres litt utenfor skulderbredde.
Armene skal være strake, slik at du holder overkroppen oppe.
Føttene skal spres til de er i linje med hoftene, og tærne skal være i gulvet.
Senk kroppen til brystet er 10-20 centimeter fra benken/stolen.
Hev kroppen opp igjen til utgangsposisjon.

Godt trente kan droppe stolen og gjøre øvelsen rett på gulvet.

Benkpress med manualer

Ligg på ryggen på en flat benk med en treningsmanual (eller en flaske fylt med vann) i hver hånd.
Start med å holde manualene mot skuldrene, håndflatene skal vende oppover.
Løft så manualene rett opp mot taket.
Senk dem deretter sakte tilbake til utgangsposisjon. Albuene skal peke framover når du gjør dette.

Brystøvelse med manualer

Ligg på en benk med ryggen i cirka 45 graders vinkel.
Ha en manual i hver hånd.
Start med å hvile hver manual mot skuldrene.
Hev dem deretter rett opp mot taket slik at de nesten berører hverandre. Håndflatene skal vende mot hverandre.
Bøy albuene svakt, og før manualene ut til hver side helt til hendene er i linje med brystet, slik at overkroppen ligner et kors.
Før manualene tilbake til utgangsposisjon.

Styrkeøvelser er bra for brystmuskulaturen. Tøy ut brystmusklene før du trener øverste del av ryggen. Først da får du løftet skuldrene opp og bakover. Strekk ut ved å holde i en dørkarm i skulderhøyde, tøy armen bakover så langt du kan og det strekker i brystet.

Les også: Tren skuldrene - få mindre rumpe

Tren øvre del av ryggen

Roøvelser er perfekt for dette. Bruk gjerne strikk for å trene overkroppen - se Jill Jahrmanns videoer her.

Enhånds roing

Trener de brede ryggmusklene. Stå med ett bein fram og ett bak. Stå på strikken med fremre fot, pass på å tråkke så langt inn at strikken blir stram nok til å gi motstand. Trekk albuen langt tilbake, helt inntil kroppen. Pass på at du holder skulderen lavt. Før armen rolig tilbake til utgangsstillingen. Gjør to sett à 10–12 repetisjoner med hver arm.

Bred roing

Trener musklene bak på skuldrene og skulderbladene. Fest strikken i en krok, et dørhåndtak eller lignende. Kryss strikken. Trekk albuene ut og bakover samtidig som du trekker skulderbladene sammen, og før dem rolig tilbake til utgangsstillingen. Pass på at skuldrene dine er lave gjennom hele øvelsen. Gjør to sett à 10–12 repetisjoner.

Skulderhev

Trener opp skuldermusklene. Rett deg godt opp i ryggen og trekk skuldrene tilbake. Stå på strikken. Strekk armen rolig ut til siden med en liten bøy i albuen. Sjekk at du holder skulderen senket hele veien. Når armen har kommet opp i skulderhøyde, vrir du hånden og underarmen oppover, før du vrir tilbake og lar armen rolig gå tilbake til utgangsstillingen. Gjør to sett à 10–12 repetisjoner med hver arm.

Brystpress

Trener brystmusklene. Fest strikken som ved bred roing (men ikke krysset) og snu deg med ryggen til festet. Len deg litt framover og skyv helt fram med brede armer i skulderhøyde. La armene rolig gå tilbake til utgangsstillingen. Husk senkede skuldre gjennom hele øvelsen. Gjør to sett à 10–12 repetisjoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer