Rynker

Botox kan gjøre deg ELDRE

Det er ingen god idé å ta botox for å forebygge rynker.

IKKE BEDRE FØRE VAR: Det er ikke smart å ta botox for tidlig, sier kirurg. Foto: Colourbox
IKKE BEDRE FØRE VAR: Det er ikke smart å ta botox for tidlig, sier kirurg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Botox er forhåpentligvis en ganske fjern tanke for de fleste under 40 år. Men ikke for alle.

I løpet av de siste årene har det i både USA og Storbritannia blitt vanligere at yngre kvinner tar botox. Grunnen skal være at de tror det kan forebygge rynker i eldre alder.

LES OGSÅ: Sommertrenden som holder huden ung

Nå tar en av Storbritannias mest kjente kosmetiske kirurger, Dr. Darren McKeown, til motmæle. I en artikkel i The Telegraph skriver han at det ikke stemmer at botox kan forebygge rynker, og at det faktisk kan gjøre at du ser eldre ut når du kommer opp i årene.

- Det finnes ingen beviser for at botox kan forebygge rynker langsiktig, og stoffet er heller ikke godkjent for slik bruk, skriver Dr. McKeown.

Videre forklarer han at botox fungerer ved å lamme musklene som skaper rynker, og at det bare er godkjent for bruk på kraftige pannerynker.

LES OGSÅ: Ti matvarer som gir fin hudMuskelsvinn

Han mener at dersom man i ung alder sprøyter inn botox i musklene og dermed lammer dem, vil musklene svinne hen, og det kan resultere i at man ser eldre ut før tiden.

- Dette er spesielt synlig i øyeområdet, der ansiktet kan se eldre ut enn alderen skulle tilsi - selv om man ikke har rynker, skriver Dr. McKeown.

Videre skriver han at de fleste kvinner er på sitt vakreste i 30-årene, når ansiktet er «satt», og karakteren kommer best frem. Han bruker Elizabeth Taylor som eksempel. Hun var riktignk alltid vakker, men det var i 30-årene hun var på sitt flotteste, og ble et skjønnhetsikon for alvor.

Han mener at dersom man ønsker å bruke botox skal man vente til de første linjene er kommet, noe som for de fleste skjer i siste halvdel av 30-årene.

Slik forebygger du

Botox er ikke noe man skal gi seg i kast med uten nøye gjennomtenking. Ingen har lyst til å få masse rynker, men litt rynker er bare naturlig når man blir eldre. Men det går an å ta visse forholdsregler for å forebygge rynker - og det er aldri for sent å starte:

 • Bruk solfaktor: Solskader gir deg rynker, så pass på at du beskytter huden godt mot sola. Det betyr at du bør ha en dagkrem med solfaktor, og at du alltid bør ha en solkrem i veska i sommerhalvåret.

 • Bruk solbriller: Pannerynkene og sinnarynkene mellom øyenbrynene kommer gjerne av at vi myser mot sola. Derfor skal du bruke solbriller i skarpt lys, og passe på at glasset er såpass mørkt at du ikke myser. Finn solbrillene som kler ditt ansikt her.

 • Stump røyken: Det kommer ingenting bra ut av å røyke, og det gjør dessuten at huden eldes raskere. Du bør absolutt slutte. Se hvordan Heidi klarte det her.

 • Hold huden fuktig: Tørr hud er ikke gunstig, så pass på å holde huden fuktig. Er du sikker på at du bruker riktig type krem? Mange tørker ut huden fordi de har litt uren hud og ikke tør bruke fete kremer. Ta en tur til apoteket eller et bra parfymeri og be om tips og kremprøver for å finne en krem som fungerer for din hud.

 • Pass på foran pc-en: Selv om du sitter og konsentrerer deg foran pc-en, er det ingen grunn til å rynke pannen og se streng ut. Mange av oss gjør dette naturlig, og det kan enten være en gammel vane, eller fordi skjermen ikke er riktig innstilt. Kanskje den står for nært oppi deg, eller det er ubehagelig lys som faller på den?

 • Vær bevisst på ansiktsfakter: Vi venner oss fort til å legge ansiktet i visse folder. Kanskje er du en av dem som lett rynker brynene, eller snurper munnen sammen? Hvis det stemmer, så ta en 15 sekunders ansiktsgymnastikk, eller gi ansiktet en lett massasje. Da får du løsnet opp i eventuelle spenninger, og blir mer bevisst på å slappe av.

  Rynkekremen som virker

  Dersom du allerede har noen linjer i huden, kan du alltids teste vidunderserumet fr No7, som forskere har bevist at fungerer på rynkene. Over tid hjelper serumet huden å produsere stoffer som gjør linjene mindre synlige. Det er ikke så dyrt, og du får kjøpt det i Norge. Les mer om det her.

  UPS: Ikke helt heldig med botoxen og collagenbruken, Lara Flynn-Boyle. Foto: All Over Press
  UPS: Ikke helt heldig med botoxen og collagenbruken, Lara Flynn-Boyle. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer