Stearinlys

Brannfellene du bør være obs på i jula

Plasseringen av levende lys er veldig viktig.

LYSFELLER: Forlat aldri et rom med levende lys.  Foto: Fotolia
LYSFELLER: Forlat aldri et rom med levende lys. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  En vanlig «stearinlysfeil» er å tenke at man bare skal hente noe, eller gjøre et kort ærend – men på veien glemmer man gjerne lysene som brenner i stuen, sier Trine Sivertsen Sommerlade, informasjonsleder i Bergen brannvesen, til KK.no.

Oppfordringen fra brannvesenet er:

Dersom du må forlate rommet uten at det er andre til stede, slukk lysene. Pass også på at du ikke sovner fra levende lys.

LES OGSÅ: Førstehjelpen du VIRKELIG bør kunne

Typiske lysfeil i jula

SVÆRT BRANNFARLIG: Kombinasjonen av lettantennelige grener av gran eller furu, tørr mose eller kongler bør aldri kombineres med tente lys, mener brannvesenet. Foto: Fotolia
SVÆRT BRANNFARLIG: Kombinasjonen av lettantennelige grener av gran eller furu, tørr mose eller kongler bør aldri kombineres med tente lys, mener brannvesenet. Foto: Fotolia Vis mer

Nå i advent- og juletiden opplever brannvesenet ofte at tente lys blir plassert i brennbare juledekorasjoner eller for nært brennbart materiale.

– Juledekorasjoner av for eksempel lettantennelige grener av gran eller furu, tørr mose eller kongler, bør aldri kombineres med tente lys.

- Den nostalgiske trenden med levende lys på juletreet fraråder vi dessuten på det sterkeste, opplyser Sommerlade.

LES OGSÅ: Stearinlys fyller hjemmet med nanopartikler

Slik bør ikke lysene stå

Plasseringen av lys er veldig viktig. Ifølge brannstatistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har omtrent hver 4. brann åpen ild som årsak.

– Ikke plasser tente lys på underlag som kan begynne å brenne, heller ikke direkte på juleduken. Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner, som kan blafre mot stearinlyset ved trekk fra vinduet, forklarer informasjonslederen.

FARLIGE LYS: Tente lys bør aldri plasseres uten et underlag som kan begynne å brenne. Lysene bør stå støtt og i ikke for tett på hverandre.  Foto: Fotolia
FARLIGE LYS: Tente lys bør aldri plasseres uten et underlag som kan begynne å brenne. Lysene bør stå støtt og i ikke for tett på hverandre. Foto: Fotolia Vis mer

Helst skal stearinlys plasseres fem-ti centimeter fra hverandre, har KK.no tidligere skrevet.

Sommerlade i Bergen brannvesen påpeker at levende lys som ikke står stødig kan plutselig velte - enten av seg selv, trekk i rommet, barns eller kjæledyrs lek eller lignende.

– Vær sikre på at lysene står støtt og i god avstand til leken, oppfordrer Sommerlade.

LES OGSÅ: Ikke tenn alle stearinlysene på én gang

Vær obs på hva slags lys du kjøper

Er det noen stearinlys som er mer brannfarlig enn andre?

BRANNFARLIG JULETRE: Den nostalgiske trenden med levende lys på juletreet blir frarådet på det sterkeste.  Foto: Fotolia
BRANNFARLIG JULETRE: Den nostalgiske trenden med levende lys på juletreet blir frarådet på det sterkeste. Foto: Fotolia Vis mer

– I noen tilfeller dukker det opp stearinlys med for dårlig kvalitet, som kan ha betydning for brannsikkerheten, sier Sommerlade.

Produsenter og importører har et særskilt ansvar for å forebygge slik at produktene de omsetter ikke medfører helseskade, ifølge DSB.no.

LES OGSÅ: Billige telys kan ødelegge taket ditt

Hva slags lys har best kvalitet?

100 prosent stearinlys er det beste med hensyn til drypping og soting, ifølge Lysbutikken Colseth.

De brenner lenge og med jevn flamme. Ekte stearinlys er dyrere, men de varer lenger og er det mest miljøvennlige valget.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer