Trening

Brenn kalorier i løypa

Å bevege seg rolig framover i et hvitt landskap er godt for både kropp og sjel. Gli deg i god form.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert







Snø på trærne, kalde kinn og god varme i kroppen fra den jevne, fine takten. Ikke bare er det deilig å gå på ski når vær, føre og smøring stemmer, det er ypperlig trening i tillegg.

Når man måler oksygenopptak, som er det absolutte mål på kondisjon, kommer de beste langrennsutøverne aller best ut. Antakelig fordi det er en idrett der man bruker svært store deler av kroppens muskler samtidig. Da bruker kroppen masse energi.

Du får altså en super kondisjonsøkt og utholdende styrke i bein- og setemusklene når du tar deg en tur i riktig tempo. I tillegg er det flott trening for musklene i armer og rygg som hører sammen med pen V-form på ryggen, og med flott holdning. Vi snakker om minst tre ting på en gang!

Tur eller trening


De fleste av oss får assosiasjoner til appelsiner, kvikklunsj og rolige heldagsturer når det snakkes om langrenn. Det har kanskje noe med minner fra barndommen å gjøre? Men langrenn trenger verken å foregå utpreget rolig eller vare hele dagen. Det kan sammenlignes med en joggetur i forhold til en lang tur i skogen.

Du kan absolutt bruke langrenn som effektiv treningsøkt en times tid, gjerne etter jobb eller studier om kvelden. Det kan jo være et forfriskende avbrekk til den faste stepklassen. Hvis du går inn på hjemmesidene til Friluftsetaten eller direkte på de ulike kommunenes hjemmesider, kan du finne god informasjon om både lysløyper og føreforhold. Hvis du ikke har sjekket tidligere, blir du nok overrasket over hvor mange og lange lysløyper som faktisk finnes.

Teknikken

Det er en utbredt myte at alle nordmenn kan gå på ski – det er liksom en del av allmenndannelsen. Dette stemmer ikke! Langrenn er en krevende aktivitet – det er snakk om både balanse, koordinasjon, teknikk, utholdenhet og styrke.

Når vi vil bruke langrenn som trening, er det ekstra viktig å ha ferdighetene på plass. Jo bedre teknikk, desto mer effektiv trening. Med dårlig teknikk blir det mye kaving, det blir slitsomt på en ineffektiv måte, og det er ikke det spor gøy. For å nå en treningsmessig flytsone med den deilige svisj-svisj-følelsen, er du helt avhengig av å kunne det grunnleggende om langrennsteknikk.

Hvorfor ikke gå på kurs? Ja, jeg mener det, selv om du er voksen. Det er verken flaut eller en fallitterklæring å bli med på et kurs for å bli litt flinkere. Gøy er det også.

Utstyret


Langrenn er en utstyrssport. Du trenger ikke det råeste og dyreste, men du trenger utstyr med god kvalitet som er tilpasset deg. Det er ikke gøy å gå med ski som er for stive slik at du ikke klarer å tråkke ned ordentlig, eller å gå med staver som er litt for korte.

Bruk all hjelp du kan få i butikken, og handle i en butikk der de vet hva de driver med. Du trenger et par gode ski med kvalitetsbindinger, lette og passe lange staver, og støvler som passer og er varme nok. Tenk gjennom hvordan utstyret skal brukes, og forklar det for betjeningen.

Det er ingen vits i å bli utstyrt med smale, vinglete eliteski og lette, tynne støvler om du skal bruke utstyret til moderate trenings- og mosjonsturer.

Når du skal velge klær, bør du tenke i flere lag. Unngå bomull. Velg superundertøy eller ull innerst og på føttene. Mellomlaget på overkroppen kan være ull eller fleece, og ytterste lag skal være vindtett og pustende. På hendene lar du gradestokken og turtempoet bestemme tykkelsen, og på hodet kan du gjerne velge ull.

Til slutt – smøring. Ingenting er mer ødeleggende for skigleden enn bakglatte ski. Sørg for at skiene dine er godt grunnpreparert i butikken der du kjøper dem, og få hjelp til å velge ut de viktigste vokstypene. Du kan også få personalet i butikken til å avmerke smøresonene på skiene dine, og til å lære deg hvordan du smører og gnir ut smøringen. Pass på å få med deg skirens også, og bruk den jevnlig i stedet for å ende opp med lag på lag av gammel voks.

Da skulle du være klar til røde roser i kinnene og en gnistrende treningsfølelse.

Riktig god tur!

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

LES OGSÅ:
  • Treningsklær vinteren gjennom
  • Ullundertøyet du slipper å skjemmes over
  • Sprek i løpet av vinteren?
  • 10 hete luer
  • Skiklær som skapt for fest
  • 9 treningsmyter du kan glemme
  • 17 gode grunner til å trene
  • Jills ti beste treningstips
  • Mat: Eggende påske
  • Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
    Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
    Langrennstur med familien er også god trening. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
    Langrennstur med familien er også god trening. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
    Få ting slår følelsen av å komme til ei oppvarmet hytte etter en intensiv treningstur på ski. Foto: All Over PressAll Over Press
    Få ting slår følelsen av å komme til ei oppvarmet hytte etter en intensiv treningstur på ski. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer