DROPP Q-TIPS: Bruk av q-tips kan føre til økt ørevoksproduksjon. I tillegg gjør det at du dytter mye av voksen enda lenger inn i øret - noe som kan føre til problemer.  Foto: Getty Images/iStockphoto
DROPP Q-TIPS: Bruk av q-tips kan føre til økt ørevoksproduksjon. I tillegg gjør det at du dytter mye av voksen enda lenger inn i øret - noe som kan føre til problemer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Hygiene

Bruk av q-tips kan gi MER ørevoks

- Øreskylling er en enklere og mer skånsom metode, sier øre-nese-halslegen.

Publisert
De fleste kan si seg enige i at ørevoks er småekkelt, og mange synes nok det er litt ubehagelig å tenke på at man har små, eller store gule klumper som ligger synlig ytterst i øregangen.

Ørevoks er imidlertid noe absolutt alle har, og årsaken til at det dukker opp er helt naturlig og ufarlig.

Hva er ørevoks?

Normalt avstøtes celler fra huden etter hvert som det dannes nye hudceller. Inne i øregangen blandes så disse døde cellene med væske fra kjertlene i øregangshuden. Denne blandingen kalles ørevoks, står det på Norsk Helseinformatikks nettsider (ekstern lenke).

Ørevoks har en beskyttende funksjon for øret og øregangen vår. Den smører nemlig øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Som regel merker man selv at man har ørevoks enten ved at man blir litt «tett» i øret, eller at voksen kommer ut av ørene som små flak etter hvert som den dannes.

Og det er disse små flakene (ofte gule) ytterst i øregangen som har ført til at vi benytter q-tips, til tross for at vi har hørt at det kan være skadelig.

LES OGSÅ: Ikke bruk for mye nesespray

Gir mer ørevoks

Q-tips er nemlig ikke særlig gunstig å dytte langt inn i øret, og ikke bare kan det føre til skader på øregang og trommehinne (noen stikker de så langt inn i øret at trommehinnen sprekker), men regelmessig bruk av q-tips kan faktisk føre til mer ørevoks.

- Q-tipsbruk kan irritere øregangen, og det kan også føre til at øret produserer enda mer ørevoks, har øre-nese-halslege Mads Henrik Moxness, som også er en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), tidligere uttalt til KK.no.

Ifølge Moxness kan q-tipsbruk også føre til at du dytter mye av voksen enda lenger inn i øret ditt – noe som kan skape problemer.

- Hvis du bruker q-tips, så fjerner du som regel 90 prosent av ørevoksen, mens du dytter de andre ti prosentene enda lenger inn i øret. Så for hver uke du bruker q-tips, dyttes den gamle ørevoksen enda lenger inn, mens ytterligere ti prosent legges til det. Ørevoksen kommer dermed lengre og lengre inn i øret, og tilslutt kan du ha dyttet ørevoksen helt inn til trommehinnen, noe som i verste fall kan skape problemer og føre til at du må oppsøke lege, forklarer han.

LES OGSÅ: - Ikke glem øreflippene

Øreskylling er «best»

Øre-nese-halslegen fraråder ikke bare q-tipsbruk. Han mener nemlig at du aller helst bør la øret, og ørevoksen din, være i fred.

- Svaret mitt på om man bør rense ørene er veldig enkelt og greit – gjør det bare hvis du må. Altså, hvis du har problemer med overproduksjon av ørevoks, smerter i øret, dårlig hørsel – da bør du gjøre noe med det – gå til legen og få det fjernet. Men hvis du ikke har slike problemer, bør du simpelthen la øret ditt være i fred, sier han.

Dersom du likevel ønsker å få fjernet ørevoksen, anbefaler Moxness at du heller bruker øreskylling (bør ikke gjøres dersom det er mistanke om ørebetennelse eller hull på trommehinnen).

Det kan høres omfattende ut, men ifølge øre-nese-halslegen er det både enkelt og langt mer skånsomt.

- Øreskylling er ofte den enkleste og mest skånsomme behandlingsmetoden. Bruk olje (for eksempel revaxør, som du får på apoteket, eller matolje) gjennom natten og rens med en vannballong (også tilgjengelig på apotek) dagen etter. Dette kan ofte smelte opp det meste av ørevoksen. Hjelper ikke dét bør man oppsøke lege, sier han.

LES OGSÅ: Tyggis hjelper mot øreverk

Klut og varmt vann

Klarer du likevel ikke kvitte deg med q-tipsvanen, råder øre-nese-halslegen deg til å være skånsom når du bruker bomullspinnen.

Eventuelt kan du prøve å bytte ut q-tipsen med en fuktig klut.

- Dersom du ikke klarer å venne deg av med q-tipsbruken anbefaler jeg å bruke sunn fornuft når du renser øret. Ikke dytt den langt inn, og prøv å bare hold deg til ørekoppen (ytterste del av øret), sier han:

- Det beste er imidlertid å gradvis prøve å venne seg av med det, og heller bruke en klut og varmt vann. Da får man fjernet det meste. Utvendig ørevoks, altså det som er i ørekoppen, fjernes like godt til med dette, og da slipper du skadene som q-tips kan medføre, sier han.

LES OGSÅ: Bruk saltvann mot tett nese

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer